13.12.21

Ακρίβεια: «Φωτιά» στο φυσικό αέριο μετά τον «πάγο» Μπέρμποκ στον Nord Stream 2

 

Εκτόξευση στην τιμή του φυσικού αερίου φέρνει η απόφαση της νέας γερμανικής κυβέρνησης να θέσει στον «πάγο» τον αγωγό Nord Stream 2.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποργκ, δήλωσε ότι ο Νord Stream 2 δεν μπορεί να λάβει έγκριση στην τρέχουσα μορφή του, οδηγώντας σε αύξηση πάνω από 10% στην τιμή του φυσικού αερίου, με την τιμή της μεγαβατώρας να διαμορφώνεται σε πάνω από 116 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μιλώντας στο ZDF TV αργά το απόγευμα της Κυριακής, η Μπέρμποκ είπε ότι τα τρία κόμματα που αποτελούν τη νέα γερμανική κυβέρνηση – ΣοσιαλδημοκράτεςΠράσινοι και Φιλελεύθεροι – συμφώνησαν ότι όλα τα ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2, πρέπει να είναι σύμφωνα με την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ

«Αυτό σημαίνει ότι, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να εγκριθεί επειδή δεν πληροί τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού ενεργειακού νόμου», είπε. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες, η οποία είναι επίσης ‘’ένας παράγοντας’’. ‘’Η τελευταία κυβέρνηση συμφώνησε με τους Αμερικανούς ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω κλιμακώσεις αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία’’ σημείωσε. 

Σημειωτέον ότι ο Nord Stream 2, έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει ακόμη επιτραπεί για χρήση. Εάν χρησιμοποιηθεί, θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα της υπάρχουσας υποθαλάσσιας διαδρομής από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Ωστόσο, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επικριτές του έργου λένε ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και επίσης θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να αρνηθεί τα προσοδοφόρα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου εάν ο αγωγός προχωρήσει

Η Nord Stream 2 AG, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον αγωγό, και η ρωσική Gazprom αρνήθηκαν να σχολιάσουν. ‘’Η εταιρεία συνεργάζεται με τη ρυθμιστική αρχή και εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις της. Απλώς πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί’’, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax.

https://www.topontiki.gr/

________________________

Αναρτήθηκε στην Efenpress, από τον Μιχάλη Τσολάκη