1.12.21

ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Αργά ή γρήγορα θα ανοίξει η κουβέντα για τα F-35, συζητάμε για 4 νέες κορβέτες»


Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη και την ιστοσελίδα NewsBomb.gr παραχώρησε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του ΥΕΘΑ περιλαμβάνουν αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τα εξοπλιστικά, τη τουρκική προκλητικότητα, καθώς και την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Ο ΥΕΘΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως κύρια στοιχεία στη συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και των Αμερικανών είναι η αναβάθμιση των υποδομών στα πλαίσια της MDCA. Σημείωσε με έμφαση πως «Επιμείναμε στο να επενδύσουνε περισσότερα σε αυτά που ήδη έχουν» ενώ τόνισε πως επίκειται «Δημιουργία στρατοπέδου για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη».

Ειδικότερα, διευκρίνισε πως λαμβάνει χώρα «Μεγάλη αποβίβαση συστημάτων και υλικού του αμερικανικού στρατού» και επισήμανε πως οι Αμερικανοί «βοήθησαν ώστε το λιμάνι να γίνει χρηστικό ώστε να ελλιμενίζονται μεγάλα πλοία και επενδύουν σε ένα στρατόπεδο που δεν χρησιμοποιείται από τον ελληνικό στρατό». Όπως είπε αυτολεξεί: «Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε νέα Σούδα»

Εξοπλιστικά

Ως προς το κύριο σκέλος των εξοπλιστικών προγραμμάτων με έμφαση είπε πως το πρώτιστο μέλημα του είναι «η συνεπής συντήρηση και υποστήριξη των υπαρχόντων συστημάτων».  «Αγοράζουμε φρεγάτες ένα πρόγραμμα ύψους 3 δις, Rafale 2.5 δις και όπλα τόσο για τα Rafale όσο και τα F-16 που διαθέτουμε» όπως ανέφερε στην Όλγα Τρέμη ο ΥΕΘΑ.

Για τη προμήθεια του αμερικανικού μαχητικού πέμπτης γενιάς είπε πως «Αργά ή γρήγορα θα ανοίξει η κουβέντα για τα F-35» και «Θα είναι το επόμενο βασικό μαχητικό σε επίπεδο ΝΑΤΟ».

Καταιγιστικός ήταν στο γεγονός πως σύμφωνα με τον ίδιο «Η κοινωνία ζητά η κυβέρνηση να ξοδέψει για την άμυνα και θέλει να γίνεται με σωστό τρόπο» ενώ ως προς τα εξοπλιστικά του ΠΝ υπεραμύνθηκε της γαλλικής πρότασης λέγοντας πως «Μόλις πρόσφατα συμφωνήσαμε στην αγορά τριών φρεγατών της επόμενης γενιάς, ότι καλύτερο θα πλεύσει αλλά ήδη ξεκινά η συζήτηση για την απόκτηση και επιπλέον τεσσάρων κορβετών».

Για τους χρόνους υλοποίησης των εξοπλιστικών ανέφερε ως παράδειγμα τη σύμβαση των Rafale: «Καταρρίψαμε παγκόσμιο ρεκόρ στη συμφωνία για τα Rafale».

Ελληνογαλλικά

Για τη παρουσία των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση σύρραξης με τη Τουρκία ο ΥΕΘΑ τόνισε πως «Οι Γάλλοι θα είναι εκεί» και συνέχισε αναφέροντας το γεγονός πως ακόμη και εν καιρό ειρήνης «Η συμφωνία έχει αποτρεπτική ισχύ».

Για την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ ο ΥΕΘΑ επισήμανε πως αυτό εξετάζεται. Συγκεκριμένα όπως είπε: «Εξετάζουμε την αποστολή μιας μικρής ομάδας στελεχών στο Σαχέλ για να συνδράμουμε τη Γαλλία».

Η πλήρης συνέντευξη: