27.12.21

Τούρκοι διακινητές στέλνουν στον θάνατο τους μετανάστες

Δεν υπάρχει κανείς  διεθνής φορέας να ελέγξει αυτό το κρατικό
μόρφωμα που αποκαλείται Τουρκία;
ΑΛΕΞ

Τα κυκλώματα διακινητών στην Τουρκία συνεχίζουν να στέλνουν στον θάνατο δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Η χθεσινοβραδινή τραγωδία στην Πάρο, στην οποία 16 άτομα που επέβαιναν σε σκάφος με τελικό προορισμό την Ιταλία έχασαν τη ζωή τους, ήταν η τρίτη σε διάστημα λίγων ημερών. Είχαν προηγηθεί οι 11 νεκροί στα Αντικύθηρα μια ημέρα νωρίτερα και οι τρεις νεκροί στη Φολέγανδρο πριν από τρεις ημέρες.

Το νέο περιστατικό προκάλεσε την οργή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος ανέφερε σε δήλωση του: 

«Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.
Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας. Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.
Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας».

_______________________________________

Η εγκατάσταση των μεταναστών κ.λπ στη χώρα μας, δεν αποτελεί λύση. Η λύση είναι να υποχρεωθεί η Τουρκία να τους πάρει πίσω. Καλό θα ήταν να επιτηρούνται τα παράλια της Μ.Ασίας και όταν εντοπίζεται κίνηση τέτοιων σκαφών  να παρεμποδίζεται η είσοδός τους στα Ελληνικά ή διεθνή ύδατα.

___________________________________Efenpress____

Το χθεσινό ναυάγιο σημειώθηκε όταν αναποδογύρισε το σκάφος το οποίο μετέφερε 88 μετανάστες και πρόσφυγες. Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να ειδοποιήσουν τις Αρχές μέσω του 112. Αμέσως στη θαλάσσια περιοχή έσπευσαν ένα πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης και πέντε περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει και στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών. Τα στελέχη του λιμενικού και των ενόπλων δυνάμεων ανέσυραν 16 σορούς, ενώ κατάφεραν να σώσουν 63 άτομα. Το πρωί του Σαββάτου συνεχιζόταν η έρευνα για τον εντοπισμό των εννέα ατόμων που αγνοούνται.

Οι 63 διασωθέντες μεταφέρθηκαν προσωρινά σε δομή φιλοξενίας στην Πάρο

parianostypos.gr, ΑΠΕ, cyclades24.gr, zougla.gr