30.12.21

Δείτε πώς θα καταλάβετε εάν έχει παρεισφρήσει στο κινητό σας κακόβουλο, κατασκοπευτικό λογισμικό.


 Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, τα κινητά στα οποία είχε παρεισφρήσει κατασκοπευτικό λογισμικό έχουν αυξηθεί κατά 63% ανάμεσα στο Σεπτέμβριο του 2020 και το Μάιο του 2021.

Πρόκειται για το λεγόμενο «Stalkerware», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το λογισμικό που κυκλοφορεί στην αγορά, επιτρέποντας στο χρήστη να κατασκοπεύει κάποιον άλλον, μέσω της συσκευής του, χωρίς ο δεύτερος να το γνωρίζει.

Ο αγοραστής του Stalkerware μπορεί με αυτό τον τρόπο να βλέπει τα μηνύματα, την τοποθεσία, τις φωτογραφίες και τα αρχεία που βρίσκονται στην εκάστοτε συσκευή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ακόμα και τη δυνατότητα να κρυφακούει τις συζητήσεις του ατόμου που παρακολουθεί.

Συχνά, αυτού του είδος το λογισμικό χρησιμοποιείται από κακοποιητικούς συντρόφους και έχει θύματα συνήθως γυναίκες (αλλά όχι απαραίτητα).

Το 2019, η Eva Galperin ίδρυσε έναν συνασπισμό κατά του Stalkerware, με σκοπό να πολεμήσει το φαινόμενο της διαδικτυακής κατασκοπείας.


Πώς θα καταλάβετε εάν σας παρακολουθούν

Καθώς το λογισμικό παρακολούθησης είναι σχεδιασμένο να μη μπορεί το θύμα να το εντοπίσει, ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα του.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ανώνυμη αναλύτρια διαδικτυακής ασφαλείας στο BBC, υπάρχουν μερικά ύποπτα σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

«Συχνά, το θύμα θα λάβει ένα μήνυμα, που τον προσκαλεί να πατήσει πάνω σε έναν σύνδεσμο. Άλλες φορές, θα λάβει πρόσκληση να κατεβάσει κάποια εφαρμογή», αναφέρει η ίδια.

«Εάν για κάποιο λόγο κατεβάσετε την ύποπτη εφαρμογή, πιθανόν να εμφανιστούν πολλές ειδοποιήσεις, όταν θα προσπαθήσετε να τη διαγράψετε. Μη φοβηθείτε», προσθέτει.

Εάν υποπτεύεστε ότι κάποιο κατασκοπευτικό λογισμικό είναι εγκατεστημένο στο κινητό σας, τότε πρέπει αμέσως να το επαναφέρετε στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις, ενώ καλό είναι να αλλάξετε τους κωδικούς σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στο e-mail σας, χρησιμοποιώντας το σύστημα αυθεντικοποίησης δύο παραγόντων.

https://www.ieidiseis.gr/