29.12.21

Διατηρούνται οι πιέσεις στη λίρα, ξεπέρασε πάλι το επίπεδο των 12/δολ.

 


Σε καθοδική τροχιά συνεχίζει και σήμερα η τουρκική λίρα, διευρύνοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών σε μια νέα ένδειξη ότι τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για να στηρίξουν το νόμισμα ενδεχομένως να μην είναι αρκετά. 

Το τουρκικό νόμισμα χάνει πάνω από 5% σήμερα στα 12,5 ανά δολ. Αυτό ακολουθεί την ανοδική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας μετά το χαμηλό που σημείωσε πάνω από το επίπεδο των 18 λιρών ανά δολ. Η ανεξέλεγκτη κατρακύλα του νομίσματος ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα σχήμα στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα καλύπτει τις ζημιές σε καταθέσεις σε λίρα.

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της χώρας, οι ανησυχίες για το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης Ερντογάν παραμένουν στο προσκήνιο. Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στις μειώσεις των επιτοκίων παρά την έκρηξη του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες και ενώ δεν διαφαίνεται υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στο άμεσο μέλλον. Οι αναλυτές περιμένουν ο ετήσιος πληθωρισμός να ξεπεράσει το 30% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Στη σκιά των ανορθόδοξων πολιτικών του Ερντογάν η λίρα έχει χάσει το 38% της αξίας της φέτος. 

https://www.capital.gr/

Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη