25.11.21

Νέα “τραγωδία” για την Άγκυρα: Ανακατάληψη πετρελαϊκής εξέδρας από SOF Ελλάδας και ΗΠΑ (video, photos)

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Οι πιο σκληροτράχηλοι από τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων έστειλαν το δικό τους μήνυμα μέσα από ένα απαιτητικό σενάριο άσκησης, η οποία ενέχει υψηλότατο συμβολισμό.

Και αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός πως οι Έλληνες SOF της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου εκπαιδεύονται με συμμάχους, ώστε να γνωρίζουν τη διαλειτουργική δράση- αντίδραση σε περίπτωση που κληθούν ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν ακόμη και ενεργειακή εγκατάσταση.

Και ο υψηλότατος συμβολισμός της Ελληνοαμερικανικής άσκησης έρχεται την ώρα που στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός της EXXON MOBIL έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επανάληψη των γεωτρήσεων, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην Άγκυρα.

Δεν συνδέουμε τους SOF ή την συγκεκριμένη άσκηση στα Μέγαρα με την ασφάλεια της πλατφόρμας της Αμερικανικής εταιρείας στη Μεσόγειο. Αλλά οι παράλληλοι δρόμοι που χαράσσονται σ’ αυτή τη λεκάνη, έχουν να κάνουν με έναν διαρκή αγώνα στον οποίο μετέχει η Ελλάδα και ο οποίος ως αντικειμενικό σκοπό έχει τόσο την ασφάλεια, όσο και την ηρεμία που απαιτείται, κρατώντας μακριά οποιαδήποτε απειλή όλων όσοι ασπάζονται την πολιτική των κανονιοφόρων.

  • Μάλιστα και οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή Τζέφρυ Πάϊατ από τα Μέγαρα, αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας. Ο κος Πάϊατ αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του που βλέπει τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V να χρησιμοποιούνται από τις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (σ.σ. αφού τα επανάφεραν σε πλεύσιμη κατάσταση), σημείωσε πως «αυτές οι ασκήσεις δείχνουν τη μοναδική ικανότητα που έχει η Ελλάδα, να χτίζει γέφυρες και να λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος για το ΝΑΤΟ, τις συμμαχίες μας στην ευρύτερη περιοχή.»

Η κορύφωση του ιδιαίτερα επιθετικού και γρήγορου σεναρίου που εκτυλίχθηκε στην περιοχή των Μεγάρων σε πετρελαϊκή εγκατάσταση, είναι το αποτέλεσμα των διαλειτουργικών προσπαθειών που είχαν ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου, τότε δηλαδή που έφτασαν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, έδρα της Ελληνικής «αφρόκρεμας» Ειδικών Επιχειρήσεωνη 10th Special Forces Group που έχει έδρα το Ραμστάϊν της Γερμανίας.

Πριν περιγράψουμε το ιδιαίτερα επιθετικό και εντυπωσιακό σενάριο της άσκησης, να υπενθυμίσουμε ότι και στο πλαίσιο της τετραμερούς άσκησης «Μέδουσα 11» οι Ειδικές δυνάμεις Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ασκήθηκαν πάνω σε σενάρια προστασίας μέσω επιθετικών ενεργειών και ανακατάληψης θαλάσσιας πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Ελληνοαμερικανική Task Force σε θάλασσα ξηρά και αέρα

Η καταδρομική ενέργεια ανέδειξε το ισχυρό χτύπημα των δυνάμεων που μπορούν να συντονιστούν και να δράσουν κάτω από κοινή ομπρέλα εκπαίδευσης.

Ομάδα αναγνώρισης βατραχανθρώπων, με συσκευές κλειστού κυκλώματος είχε προσεγγίσει αθέατη την ακτή, εξουδετερώνοντας τους πρώτους τρομοκράτες που είχαν καταλάβει την πετρελαϊκή εγκατάσταση. Ελάχιστα λεπτά μετά μ’ ένα εντυπωσιακό Helocasting από το Chinook , ρίψη λεμβών με στοιχεία αμφίβιων δυνάμεων στο νερό από το ελικόπτερο δηλαδή, η αποβατική ενέργεια των Commandos ξεκίνησε. Την ίδια στιγμή ακόμη μια λέμβος έπεσε στο νερό από το ένα Ελληνικό Mark V.

 

Η αμφίβια ενέργεια υποστηρίχτηκε διπλά, με εικονικά πλήγματα από ελικόπτερα Apache Alpha, αεροσκάφη F-4 Phantom της 338 Μοίρας «Άρης», πυρά ελεύθερου σκοπευτή από ελικόπτερο, αλλά και καταιγισμό πυρών από τα Mark V των ΟΥΚ και τα CCA των Navy Seals.

  • Τα τμήματα προσεγγίζοντας τον προβλήτα εξουδετέρωσαν τους παράνομους φρουρούς που είχαν διασπαρθεί για να κρατήσουν στα χέρια τους την πετρελαϊκή εγκατάσταση.

Η ένοπλη συμπλοκή και η ανταλλαγή πυρών αναπόφευκτη, αλλά η ισχυρή task force Ελλήνων και Αμερικανών Αμφίβιων καταδρομέων προχωρούσε στον στόχο της χωρίς απώλειες.

Ένας μήνας special εκπαίδευσης

Από την αρχή του μήνα έως και την Τετάρτη οι Αμφίβιοι Αμερικανοί Commandos είχαν γίνει ένα με το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και περισσότερο με το κομμάτι των βατραχανθρώπων του ΕΤΑ. Αλλά η συνεκπαίδευσή τους ήταν και με την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, με τα στελέχη της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφέων του ΠΝ, αλλά και της ισχυρής ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος.

Οι πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι Έλληνες και Αμερικανοί τόσο στο δύσβατο ανάγλυφο της Αττικής αλλά και σε πολλά σημεία της επικράτειας εκπαιδεύτηκαν σε διαφορετικά αντικείμενα, πολλά από τα οποία ωστόσο είναι συνυφασμένα με το θαλάσσιο στοιχείο. Αυτό μαρτυρά άλλωστε και το φωτογραφικό άλμπουμ που αποδέσμευσε το ΓΕΕΘΑ το οποίο δείχνει μια σειρά από πολυποίκιλα σενάρια δράσης που εκτυλίχθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις της ΔΕΠ και υπό το βλέμμα του πρώτου Διοικητή του σχηματισμού Στρατηγού Γεώργιου Τσιτσικώστα.

  • Κοινός σκοπός ένας, αυτός της επαύξησης του επιπέδου της συνεργασίας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της διαλειτουργικότητας κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στα Μέγαρα, έδρα και των SOF της ΔΕΠ, αναφέρθηκε στην «ισχυρή και διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας, καθώς και στην ενισχυόμενη διμερή συνεργασία Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών, η οποία διευρύνεται συνεχώς στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.»