25.11.21

«Ερντογάν, ο Τούρκος Νέρωνας»: Η λαϊκή οργή νικάει τον φόβο και τη λογοκρισία – Το βατερλό πλησιάζειΕνα πρωτοσέλιδο ενδεικτικό της ογκούμενης οργής που κυοφορείται στην Τουρκία μετά το νέο κύμα ανατιμήσεων συνεπεία της εμμονής Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας στον τουρκικό Τύπο.

Συγκεκριμένα, η αριστερή εφημερίδα BirGun τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της ως «Ο Τούρκος Νέρωνας»,  στο δε κείμενο με το οποίο το συνοδεύει περνάει γενεές δεκατέσσερις τον Τούρκο πρόεδρο καταλογίζοντάς του ότι με τις προσωπικές του εμμονές και τις οικονομικές θεωρίες -σε αντίθεση με όσα του λένε-  «τα καταστρέφει όλα» στην οικονομία, «τα καίει όλα», και, όπως υποστηρίζει, «φεύγει».

Το πρωτοσέλιδο συζητήθηκε εντονότατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα φιλοκυβερνητικά φύλλα μάλλον υποβαθμίζουν την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Παρότι η τουρκική λίρα ανέκτησε χθες τμήμα των πρόσφατων απωλειών της, το κύμα δυσφορίας κατά του Ερντογάν εντείνεται:

Ουρές στα βενζινάδικα, συγκρούσεις με την αστυνομία

Έτσι χθες το βράδυ διαδηλωτές αντιπαρατέθηκαν με την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συνέπειες που έχει στη ζωή τους η κατακρήμνιση της αξίας της λίρας.

Η διαδήλωση είχε απαγορευτεί από τις αρχές.

Περίπου 250 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, στη συνοικία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δεν τα βγάζουμε πέρα».

Οι αστυνομικοί διέλυσαν το πλήθος και συνέλαβαν τουλάχιστον τριάντα άτομα, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η λίρα έχει χάσει το 43% της αξίας της φέτος και πάνω από το 22% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας σε σχέση με το δολάριο.

«Καθημερινά, αναρωτιόμαστε: πώς θα πληρώσω το νοίκι, πώς θα τα βγάλω πέρα μέχρι το τέλος του μήνα, ποιες θα είναι οι τιμές στο σουπερμάρκετ;» είπε μια εκπαιδευτικός, η Αϊσέ Ντεμιρέλ.

Σε όλη τη χώρα, οργισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι έκαναν ουρά στα βενζινάδικα, αναμένοντας αύξηση της τιμής των καυσίμων. Νωρίτερα η Ένωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου (EPGIS) ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 λίρα από τα μεσάνυχτα.

«Περιμένω εδώ και 20 λεπτά για να αγοράσω καύσιμα. Είναι δυνατόν, τέτοια γελοιότητα; Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία έφεραν την Τουρκία. Τι άλλο να πω;» διερωτήθηκε ένας οδηγός, ο Ιμπραχίμ Οζτούρκ.

«Σε αυτές τις σκληρές οικονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι πιθανότατα περιμένουν στην ουρά για να γλιτώσουν 30 λίρες και υποθέτω ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται από αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ένας άλλος, ο Σινάν Τσοσκούν, που περίμενε επίσης ανάμεσα σε μια θάλασσα από αυτοκίνητα.

Πολλοί Τούρκοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τον πληθωρισμό που κυμαίνεται γύρω στο 20%, φοβούνται ότι οι τιμές θα αυξηθούν. Σήμερα, ορισμένα διαδικτυακά καταστήματα λιανικού εμπορίου σταμάτησαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών.

 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Ερντογάν ότι έσυρε τη χώρα στην κρίση.

«Να δούμε πού θα πάει η τιμή σε μια εβδομάδα-δέκα μέρες. Είναι αβέβαιο. Πιστεύω ότι θα φτάσει μέχρι εκεί που θα φτάσει» σχολίασε σαρκαστικά ο Σερκάν Τσεϊλάν, ενώ περίμενε να έρθει η σειρά του σε ένα βενζινάδικο.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, Reuters