2.11.21

H Άγκυρα αγωνιά για το αν θα έχει F-16V: Eφιάλτης οι έξυπνες Ελληνικές αποφάσεις που θωρακίζουν την χώρα



 ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL  

Η αγωνία της Άγκυρας πλέον δεν κρύβεται και όλη η αλήθεια για το τι βιώνει το τουρκικό Επιτελείο αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν που αναζητά διεθνώς μια στήριξη, αλλά οι ηγέτες τον παραπέμπουν στις «νόμιμες διαδικασίες»…

Αυτό του συνέβη κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν όταν ο κος. Ερντογάν αναφέρθηκε στην απόκτηση των αεροσκαφών F-16 Viper και στην αναβάθμιση μέρους του στόλου των τουρκικών αεροσκαφών.

  • Κάτι παρόμοιο του έπαθε και με τον Εμμανουέλ Μακρόν την στιγμή που το «411», δηλαδή το τέταρτο Ελληνικό Rafale F3R έχει περάσει στην Ελληνική κυριότητα. Το τουρκικό Επιτελείο έχει πάρει χαρτί και μολύβι, έχει χωρίσει στη μέση μια κόλλα Α4 και σημειώνει από τη μια πλευρά τις σημαντικές αλλαγές που έχει καταφέρει η Ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας κι από την άλλη το που βαδίζουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Και μπορεί οι τουρκικές δυνάμεις να παραμένουν ιδιαίτερα υπολογίσιμες ωστόσο ο προσανατολισμός για την ενίσχυση των Ελληνικών δυνάμεων έχει θορυβήσει την Άγκυρα.

Παράλληλα οι προγενέστερες δημόσιες παραδοχές του Τούρκου προέδρου και του υπουργού άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ για το ναδίρ που βρίσκεται η τουρκική πολεμική αεροπορία, μαρτυρά την αγωνία που ζει το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας.

Μια άλλη πραγματικότητα για την Τουρκία

Την ίδια στιγμή ο Ελληνικός προσανατολισμός είναι να οργανωθεί βήμα προς βήμα η νέα Δομή Δυνάμεων αρχής γενομένης από αυτή την περίοδο.

Και στα τρία όπλα η δουλειά που γίνεται από τα Επιτελεία (ΓΕΣ- ΓΕΑ-ΓΕΝ) φέρνει τους καρπούς που επιθυμεί η Ελληνική πολιτεία, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο το αποτρεπτικό τείχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Rafale F3R, F-16 Viper, νέα «έξυπνα» όπλα για την Πολεμική Αεροπορία, η επικείμενη αναβάθμιση και των 38 F-16 Block 50 αλλά και η αναγέννηση της Τανάγρας, μετά το πρώτο μεγάλο στοίχημα που έβαλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το οποίο έδωσε νέα ανάσα στα Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας, συνθέτουν την εικόνα της μεγάλης αλλαγής. Αυτής που παρατηρούν και καταγράφουν οι σύμμαχοι και συμπεριλαμβάνουν τα Ελληνικά φτερά σε μια από τις πλέον ισχυρές δυνάμεις στο δυτικό ημισφαίριο, με πλήρη επιχειρησιακή επάρκεια.

Στο «ξεχασμένο» για δεκαετίες Πολεμικό Ναυτικό, οι κινήσεις που έγιναν από την ηγεσία του, σε πλήρη συνεννόηση με τον υπουργό και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θυμίζουν έντονα μια πολύ δυναμική παρτίδα σκάκι με «διαβασμένους» παίκτες. Το πρώτο ματ ήρθε μετά από μεγάλο διάστημα, για να λυτρώσει το ναυτικό Επιτελείο με την επιλογή των Γαλλικών Belh@ra.

Ο ναυτικός αγώνας όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα διότι οι Ναύαρχοι έχουν μπροστά τους να διαπραγματευτούν για τις κορβέτες- πιθανά τις Gowind- αλλά και τις μεταχειρισμένες πλην πολύτιμες Ολλανδικές «Μ» ενώ μένει να φανεί και η διάθεση που υπάρχει για τις υφιστάμενες ΜΕΚΟ.

Και βέβαια στο Πολεμικό Ναυτικό δεν τελειώνουν με αυτά, καθώς έχουν να «συμμαζέψουν» πολλά στον στόλο που αφέθηκε στην τύχη του, την οποία όμως όρισαν οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πολιτικό προσωπικό. Τα πλοία του στόλου παλαιάς κοπής μεν αξιόμαχα δε όπως απέδειξαν παρά τα προβλήματα κατά τον 5μηνο γενικό συναγερμό, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις διαρκείας.

  • Αλλά και στον Στρατό Ξηράς τα πάνω κάτω φέρνει η προσθήκη των Ισραηλινών Spike N’ LOS που θα «κεντήσουν» απ’ άκρη σ’ άκρη την Ελληνοτουρκική μεθόριο (σ.σ. Spike θα έχουν και οι κανονιοφόροι και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου του ΠΝ). Αναβαθμίσεις των συστοιχιών MLRS, Spike και στα Apache Longbow, νέα οχήματα και αρκετά άλλα που μένει να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ώστε να λάβουν το πράσινο φως…

Αυτά όλα βλέπουν στην Τουρκία και ανησυχούν πως η δική τους ένδυα σε καίρια οπλικά συστήματα που αφορούν τη Συμμαχία, πριμοδοτούν τη νέα εποχή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο σταθερότητας που διαδραματίζουν ως ο πιο ισχυρός πυλώνας της Ελληνικής διπλωματίας.

https://hellasjournal.com/