1.11.21

Τι ετοιμάζουν Τούρκοι και Πακιστανοί κομάντος σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο;-Στήνουν κρίση με βάση το σχέδιο "Γαλάζια Πατρίδα"

 


 

Στα πρότυπα της ελληνογαλλικής συμφωνίας οι αμυντικές σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η πρόσφατη άσκηση Τούρκων και Πακιστανών αφορούν σαφή προειδοποίηση στην Αθήνα και (στην συμμαχία Ελλάδος-Γαλλίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο).

Το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν (PN) συμμετείχε πρόσφατα στην τουρκική άσκηση Nusret 2021, μια πολυεθνική άσκηση μελών ειδικών επιχειρήσεων, στο Canakkale, στην Τουρκία.


Σύμφωνα με δελτίο τύπου του πακιστανικού πολεμικού ναυτικού, στην άσκηση συμμετείχε η Πακιστανική ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (EOD), μαζί με ομάδες άλλων χωρών υπό την αιγίδα των τουρκικών αρχών.


Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης ομάδες κομάντος από το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Ομάν, τη Νότια Κορέα, τη Ρουμανία και την Τανζανία.
Στόχος της Άσκησης ήταν η ανάπτυξη συνέργειας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των ομάδων SOF Τουρκίας και Πακιστάν ειδικά.

Η άσκηση περιελάμβανε επίσης επιχειρήσεις υποβρυχίων καταστροφών και άλλες αποστολές.

Τα σχέδια Πακιστάν-Τουρκίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Η παρουσία των Πακιστανών έφερε ξανά στην επιφάνεια την  υπογραφθείσα αμυντική συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ μεταξύ Ερντογάν και Ι. Χάν, με την οποία είχαμε προβλέψει τις νέες “βόλτες” του Πακιστανικού πολεμικού ναυτικού στην Α.Μεσόγειο, προκαλώντας οργή τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Παλαιότερες πληροφορίες έφεραν τους Πακιστανούς να αναζητούν τουρκική βάση για να ελλιμενίζουν τα πλοία τους σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Πρόκειται για κινήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, μιας ο Ερντογάν ετοιμάζει την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ''Γαλάζια Πατρίδα'', για αυτό βλέπουμε αυτό το "έργο" στο Αιγαίο με τους μετανάστες με την συνδρομή ισλαμιστών που τους κατευθύνει η Άγκυρα.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει αποφασιστεί από τον Ιούλιο 2021, η επέκταση των κοινών επιχειρήσεων στρατιωτικού χαρακτήρα στην Α. Μεσόγειο αλλά και αλλού, μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, υπενθυμίζουμε ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν πανίσχυρες και κυρίως πολύχρονες αμυντικές συμφωνίες, μία εκ των οποίων είχε φέρει πριν πολλούς μήνες το πακιστανικό πολεμικό ναυτικό, να συμμετέχει στην τουρκική επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου, φέροντας πακιστανικά πλοία στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η τωρινή επέκταση της ήδη υπάρχουσας αμυντικής συμφωνίας, αφορά την ανάπτυξη Πακιστανικών δυνάμεων, (αεροσκαφών-κομάντος) σε τουρκικό έδαφος με αντίστοιχη τουρκική στρατιωτική ανάπτυξη στο Πακιστάν.

Υπενθυμίζουμε επίσης σύμφωνα με άρθρο μας ότι από τις αρχές του 2021, στο  ταξίδι του Πακιστανού Α/ΓΕΑ, αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας Πτεράρχου Μουτζαχάντ Ανουράν Χαν εκτός όλων των άλλων είχαμε και τη συνάντηση του με τον Αντνάν Τανριβέρντι, στενό και έμπιστο σύμβουλο του Προέδρου Ερντογάν, για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Ο Πακιστανός ανώτατος αξιωματικός συζήτησε επίσης στρατηγικές, για την «υποστήριξη» του τουρκικού στρατηγικού Κέντρου Ερευνών (ASSAM) και της SADAT για κοινές επιχειρήσεις Τούρκων και Πακιστανών.

Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να δούμε και πακιστανικά μαχητικά μαζί με Καταριανά, αφού τέτοιες συμφωνίες υλοποιεί η Άγκυρα πλέον, σε αντιδιαστολή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Ο Ερντογάν όπως εκτιμούν πολλοί, θα επιχειρήσει να προκαλέσει σοβαρά το επόμενο διάστημα μιας και η παρουσία του στην εξουσία κινδυνεύει πλέον.

https://www.pentapostagma.gr/