7.11.21

Αν και όποτε φύγει ο Ερντογάν οι σχέσεις με τη Δύση -και ειδικά με την Ελλάδα- δεν θα αλλάξουν… Δημιούργησε “σχολή”: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του Ταγίπ Ερντογάν προέδρου της Τουρκίας, αλλά μέχρι της στιγμής δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η πραγματική κατάσταση του.

Αυτό που βλέπουμε στα βίντεο είναι ανησυχητικό και το λέω υπό την έννοια ότι φαίνεται ένας άνθρωπος με πολλά προβλήματα.

  • Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Από την αμερικανική πλευρά δεν έχει διαρρεύσει οποιαδήποτε πληροφορία. Μόλις πριν από μία εβδομάδα ο πρόεδρος Μπάιντεν συνάντησε τον Ταγίπ Ερντογάν, στη Ρώμη.

Ήταν εκείνη η συνάντηση των 20 λεπτών με τη μετάφραση που στο τέλος διήρκεσε μία ώρα διότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να ακυρώσει την επόμενη υποχρέωση του, όταν προφανώς κατάλαβε ότι τα πράγματα με την Τουρκία, στο επίπεδο των σχέσεων με την Αμερική, είναι πλέον οριακά.

Οπότε θα μπορούσαμε να εικάσουμε ότι οι Αμερικανοί έχουν μία καλή ιδέα για την κατάσταση του Ερντογάν. Και σίγουρα, όπως συνηθίζουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες, σε απόρρητο επίπεδο, θα έστειλαν ενημέρωση από την Άγκυρα.

Οι Αμερικανοί, εκτός από τα θέματα πολιτικής και διπλωματίας είχαν την ευκαιρία να δουν τον Ερντογάν, για μία ώρα, και να τον ψυχολογήσουν και να καταλάβουν περίπου πως έχει η κατάσταση της υγείας του. Αλλά, δεν έχει γίνει ακόμα καμία διαρροή. Οι εικασίες, σε αυτή την πείπτωση, δεν μετρούν…

Σίγουρα είναι ένα θέμα που τους απασχολεί πολύ. Διότι θα μπορούσε να είναι απρόβλεπτη η μετά-Ερντογάν Τουρκία.

Έχουμε ακούσει καλούς και σοβαρούς αναλυτές να λένε ότι μετά τον Ερντογάν θα αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο για τη Δύση και την Αμερική. Το βρίσκω χλωμό διότι:

  • Αν διάδοχος είναι κάποιος από το περιβάλλον του, ας πούμε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, θα συνεχίσει την ίδια πορεία.
  • Αν είναι κάποιος από τους Κεμαλιστές, δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Και αυτοί αντιαμερικανοί είναι. Γενικά πλέον η κοινωνία στην Τουρκία είναι αντιαμερικανική.

Για την Ελλάδα συμφωνούμε νομίζω ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν ξέρω αν θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα, αλλά οπωσδήποτε δεν θα μεταβληθεί από την άποψη των σχεδιασμών και της επιθετικότητας.

Σε αυτό που διαφωνώ με μερικούς αναλυτές είναι ότι οι σχέσεις με τη Δύση θα βελτιωθούν. Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει μία σχολή με ακραίες ισλαμικές και εθνικιστικές σκέψεις. Ομιλούμε για μία γενιά ανθρώπων από τις αρχές του 2000 όταν και έγινε αντιληπτό ότι θα κέρδιζε τις επόμενες εκλογές όπως και συνέβη.

Αν μελετήσει κανείς την πορεία του, θα δεί πως εξελίχθηκε από ένα φιλοδυτικό ηγέτη σε ένα ισλαμο-εθνικιστή με αντιδυτικές ιδέες. Εάν υποστηρίξουμε ότι ο Ερντογάν είναι δημιούργημα των Αμερικανών, θα έχουμε δίκιο. Διότι η πορεία του τα πρώτα χρόνια ήταν ταυτισμένη με τις Ηνωμένες Πολιτείες που τον βοηθούσαν ποικιλοτρόπως. Και στις επενδύσεις και γενικά στην προστασία της οικονομίας.

Όταν ένιωσε δυνατός ακολούθησε μία ανεξάρτητη πορεία για να φτάσουμε στο σημείο ο αντιαμερικανισμός επί των ημερών του να έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: