5.11.21

Κύπρος 5 Νοέμβρη 2009: ΚΥΠΡΟΣ: Ο υπολοχαγός που θυσιάστηκε αγκαλιάζοντας μια οπλοβομβίδα, για να σώσει 3 στρατιώτες [video]



 Έχουν περάσει 12 χρόνια από την ηρωική θυσία του υπολοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο οποίος αγκάλιασε μια χειροβομβίδα για να σώσει 3 στρατιώτες.

Ήταν 10 λεπτά πριν το ρολόι δείξει 11 το πρωί της 5ης Νοεμβρίου του 2009.

Ο Χαράλαμπος θυσιάστηκε εκείνο το πρωί σε φυλάκιο της πρώτης γραμμής, στο κέντρο της Λευκωσίας στον προμαχώνα Ρόκας, κοντά στην πύλη Πάφου. Ήταν 10:50 όταν ακούστηκε μια υπόκωφη έκρηξη στο χώρο των πυρομαχικών του φυλακίου.

Αυτή ήταν η στιγμή που ο 29χρονος τότε Χαράλαμπος Χαραλάμπους αγκάλιασε την οπλοβομβίδα που από μόνη της είχε οπλίσει. Συγκεκριμένα είχε σπάσει πλαστικό περίβλημα το οποίο κρατούσε τον μηχανισμό πυροδότησης.

Ο τότε Υπολοχαγός την κράτησε στην αγκαλιά του δίνοντας σε 3 στρατιώτες του την ευκαιρία να τρέξουν να σωθούν.

Η κηδεία του 29χρονου Υπολοχαγού της Εθνικής Φρουράς Χαράλαμπου Χαραλάμπους από το Μένοικο, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009. Πηγή: ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΥΠΕ

Έρευνα που διενεργήθηκε μετά θάνατον διαπίστωσε ότι ο 29χρονος σκοτώθηκε από ελαττωματική οπλοβομβίδα και όχι από ανθρώπινο λάθος.

Τότε ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας σε δηλώσεις του απέδωσε τα αίτια του τραγικού ατυχήματος σε «ανθρώπινο λάθος».

Η έρευνα όμως κατέδειξε πως όχι μόνο η συγκεκριμένη φονική οπλοβομβίδα, αλλά και χιλιάδες άλλες του ίδιου τύπου, αλλοιώθηκαν στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς.

12 χρόνια μετά την ηρωική του θυσία, ο Λοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους έλαβε την αναμενόμενη τιμή απ’ την Πολιτεία, με το Μετάλλιο «Αλτρουϊσμού και Αυτοθυσίας». Το Μετάλλιο αυτό απονέμεται στους ανθρώπους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να σώσουν, κινδυνεύοντες συνανθρώπους τους.

ΥΠΑΜ: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Λοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους»

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Λοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος θυσιάστηκε για να σώσει τις ζωές συναδέλφων του από έκρηξη οπλοβομβίδας το Νοέμβριο του 2009 σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς», αυτό αναφέρει ο Υπουργός Άμυνας σε tweet του. Ο Χαράλαμπος Πετρίδης παραθέτει φωτογραφίες από σεμνή τελετή που έγινε σήμερα το πρωί στο φυλάκιο όπου θυσιάστηκε ο Χαράλαμπος.

Πληροφορίες από sigmalive.com