23.11.21

Στα τάρταρα η τουρκική λίρα με πτώση 15%: Νομισματική αυτοκτονία με εντολή Ερντογάν

 

 

Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά 15% σήμερα, στη δεύτερη χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις.

Ο Ερντογάν έχει ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που αποσκοπεί, όπως λέει, στην ενίσχυση των εξαγωγών, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει σχεδόν το 20% και η υποτίμηση του νομίσματος επιταχύνεται, διαβρώνοντας πολύ τα εισοδήματα των Τούρκων.

  • Η λίρα είναι το νόμισμα που έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος, λόγω κυρίως της, όπως την αποκαλούν αναλυτές, απερίσκεπτης και πρόωρης νομισματικής χαλάρωσης.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε την πολιτική σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, δηλώνοντας ότι η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό. «Απορρίπτω πολιτικές που θα συρρικνώσουν τη χώρα μας, θα την εξασθενίσουν, θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας μία πρώτη πτώση του νομίσματος αργά χθες το βράδυ.

Φουντώνει το εσωτερικό μέτωπο

Αναστάτωση στην Άγκυρα, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα έπειτα από την απότομη πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ μέσα σε ένα βράδυ.

  • Ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε εκτάκτως με τον Διοικητή της Κεντρική Τράπεζας της Τουρκίας χωρίς να γίνει οποιαδήποτε δήλωση ενώ αρχηγοί κομμάτων έχουν ακυρώσει τα προγράμματά τους και ανακοίνωσαν έκτακτες συσκέψεις με τα επιτελεία των κομμάτων του για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία της χώρας. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακύρωσε το πρόγραμμά του στις επαρχίες Γκαζιάντεπ και Σανλιούρφα και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του κόμματός του για αύριο.

Η αρχηγός του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ κάλεσε το Οικονομικό Επιτελείο στα Κεντρικά Γραφεία στις 18.00 σήμερα όπου θα αξιολογηθεί η δραστηριότητα στις αγορές και τα μέτρα που θα ληφθούν.

Ο πρόεδρος του Μελλοντικού Κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και την Μεράλ Ακσενέρ σήμερα μετά τις εξελίξεις στην οικονομία.

Θεμελιώδες πρόβλημα ο Ερντογάν, λέει ο Κιλιτστντάρογλου

Στο μεταξύ ‘θεμελιώδες πρόβλημα για την ασφάλεια της Τουρκίας’ αποκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτστντάρογλου έπειτα από τον οικονομικό απελευθερωτικό πόλεμο που κήρυξε με αποτέλεσμα την νέα απότομη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο “να κάνει τον καθήκον του ως άντρας”, δηλαδή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και με την αρχηγό του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο είπε: “Κύριε Ερντογάν, επιτέλους σταματήστε. Βυθιζόμαστε. Φτάνει πια. Δεν είναι Οικονομικός Απελευθερωτικός Πόλεμος αυτός”.

Το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία

Η ιστορική άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας συνεχίζεται. Αξιολογώντας την απότομη απώλεια αξίας της τουρκικής λίρας και τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, ο οικονομολόγος Βεϊσέλ Ουλουσόι δήλωσε στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ ότι “η κατάσταση που βιώνει σήμερα η Τουρκία είναι μια νομισματική κρίση τρίτης γενιάς και δυστυχώς η χώρα μας είναι αφύλακτη, με άδειο ταμείο και σε μια οικονομικά ευάλωτη κατάσταση”.

“Στην τουρκική οικονομία, η οποία έχει βιώσει το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία της Δημοκρατίας με τις διακυμάνσεις συναλλάγματος, το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν έχει νόημα και οι άνθρωποι έχουν γίνει φτωχοί. Η κατάρρευση όχι μόνο κατέστρεψε το παρόν μας, αλλά πούλησε και το μέλλον μας”, ανέφερε.

Ο καθηγητής οικονομολόγος Γιαλτσίν Καράτεπε δήλωσε ότι “το εμπόριο έχει σταματήσει. Κανείς δεν θέλει να πουλήσει αγαθά. Γιατί θέλει να πουλήσει στην τιμή της επόμενης εβδομάδας. Τέτοια αβεβαιότητα δεν υπήρχε ούτε στην κρίση του 2001. Δεν είμαστε πλέον σε θέση να προβλέψουμε σε τι επίπεδο θα είναι οτιδήποτε σε μια ώρα στην Τουρκία”.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΒΑ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

https://hellasjournal.com/