14.10.21

SPICE 1000 και 2000, Rampage, MICA, SCALP EG περνούν από την Βουλή - «Άφαντα» τα F-16 Block 50



Γιατί αναβάλλεται διαρκώς το σημαντικότερο πρόγραμμα;

Σημαντικά προγράμματα θα περάσουν προς κύρωση από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, όπως το πρόγραμμα απόκτησης των ισραηλινών συλλογών καθοδήγησης  SPICE 1000 και 2000, που μετατρέπει τις απλές βόμβες γενικής χρήσης σε όπλα ακριβείας από ασφαλείς αποστάσεις άφεσης και η απόκτηση βλημάτων μακράς ακτίνας κρούσης Rampage επίσης ισραηλινής κατασκευής και προέλευσης.

Το πρώτο έχει προϋπολογιστεί στα 130 εκατομμύρια ευρώ και το δεύτερο στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός των SPICE και RAMPAGE για τη ΠΑ υπάρχει πρόγραμμα απόκτησης πυρομαχικών αέρος και ηλεκτρονικού πολέμου μέσω διακρατικής σύμβασης με τη μορφή των FMS, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Πέραν αυτών όμως πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα συντήρησης και υποστήριξης των βλημάτων MICA (EM και IR) κόστους 192 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και των υποστρατηγικών βλημάτων SCALP EG κόστους 164 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα τελευταία είναι τα μόνα βλήματα ανταποδοτικού πλήγματος που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με βεληνεκές 500 χλμ.

Έχουμε τονίσει πως είναι απαραίτητο για την Ελλάδα μαζί με τις υπό παραγγελία Belharra να προμηθευτεί το ΠΝ και τους Scalp Naval, τη ναυτική έκδοση του βλήματος με βεληνεκές τα 1000 χλμ.

Άλλο ένα πρόγραμμα που περιμένει την έγκρισή του είναι η σύναψη σύμβασης τεχνικής υποστήριξης για την απρόσκοπτη παροχή συντήρησης των ελικοπτέρων ΝΗ90. Το πρόγραμμα είναι ύψους 50 εκατομμυρίων.

Θα πει κάποιος τι απέγινε ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται στην συνεδρίαση της Επιτροπής. Είναι η τέταρτη φορά από τον Ιούλιο που αναβάλλεται η έγκρισή του.

Το κόστος του είναι 700 εκατομμυρίων ευρώ και είναι απαραίτητο καθώς όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αξιοποιώντας τα απάρτια των F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Advanced τα μαχητικά θα αναβαθμιστούν στο ίδιο επίπεδο (δηλαδή σε F-16 Block 52+ Advanced ) καθώς θα πραγματοποιηθεί και εγκατάσταση τερματικών Link 16 όπως και του ραντάρ AN/APG-68 (V)9.

Το γιατί το πρόγραμμα δεν εγκρίνεται ούτε σήμερα ίσως έγκειται στο γεγονός ότι σχεδιάζουν στην κυβέρνηση να το προσφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως δώρο στον Τ.Μπάιντεν σε μία επικείμενη συνάντηση τους μέχρι το τέλος του χρόνου.


https://www.defencenet.gr/