14.10.21

Chevron & ΕNI κάνουν πίσω στις κυπριακές γεωτρήσεις μετά την κήρυξη εμπολέμου από την Άγκυρα !

 

Ακόμα και οι επαφές Κύπρου-Ισραήλ για συνεκμετάλλευση «παγώνουν»!

Δεν είναι ευχάριστα τα νέα από την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς όπως φαίνεται η αδυναμία της Ελλάδας να δώσει μία πειστική απάντηση, στην ανακήρυξη εμπόλεμης κατάστασης από την Άγκυρα και στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες πολεμικού τύπου, έχει ωθήσει τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες να κάνουν πίσω στα σχέδια εκμετάλλευσης των κυπριακών ενεργειακών πόρων.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική Chevron και η ιταλική ENI δείχνουν να κωλυσιεργούν χωρίς να έχουν προσφέρει μία επίσημη δικαιολογία και να αποφεύγουν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Κύπρου.

Φυσικά, οι εταιρείες αυτές δεν θα προχωρούσαν σε τέτοιες ενέργειες εάν δεν είχαν λάβει τέτοιες εντολές από τις κυβερνήσεις τους. Ακόμα και η καθυστέρηση των επαφών με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση, σίγουρα κρύβει κάποιο σοβαρό λόγο.

Εκτιμούμε πως οι ξένες κυβερνήσεις θεωρούν μεγάλη την πιθανότητα κάποιου πολεμικού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το προσεχές χρονικό διάστημα και παρουσιάζουν μία στάση, σαν επιθυμούν να περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το γεωπολιτικό τοπίο.

Όλοι κατάλαβαν πως από χθες, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται υπό καθεστώς πολέμου Ο οποίος ακόμα δεν έχει διεξαχθεί.

Σε κλειστή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου, η υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου, ενημέρωσε τα μέλη για το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα η υπουργός ανέφερε στα μέλη της επιτροπής ότι οι διεργασίες με την Chevron στο κοίτασμα Αφροδίτη φαίνεται να μην προχωρούν για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, παρά την υπογραφή συμφωνιών με την Αίγυπτο, την ώρα που σκαλώνουν και οι επαφές με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση.

Όσο αφορά τους σχεδιασμούς με την Exonn mobil για το τεμάχια Γλαύκος δεν άλλαξε κάτι. Δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου τέλος Νοέμβρη αρχές Δεκέμβρη θα κατεβεί το τρυπάνι.

Τώρα όσο αφορά την ΕΝΙ, δεν καθόρισε ημερομηνία που θα προχωρήσει με τις εργασίες, ενώ φαίνεται να μετακυλούνται για το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, ερωτήθηκε η Υπουργός για τις τουρκικές προκλήσεις με την ίδια να απαντά ότι είναι θέμα το χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών και δεν μπορούν να παρέμβουν.


https://www.defencenet.gr/