5.10.21

Εγκαταλείπεται η στρατηγική «μηδενικών κρουσμάτων» και αυστηρών lockdown - Η μετάλλαξη Delta άλλαξε τους κανόνες

 Εγκαταλείπει τη στρατηγική των αυστηρών περιορισμών η Νέα Ζηλανδία



Τη στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων και αυστηρών lockdown εγκαταλείπουν η μία μετά την άλλη οι χώρες που υιοθέτησαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς η μετάλλαξη Delta ανέτρεψε τα δεδομένα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η Νέα Ζηλανδία έγινε η τελευταία χώρα που εγκατέλειψε τη στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων, με τον ιό να αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο να σταματήσει τώρα που κυριαρχεί η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Delta.
Αφού υιοθέτησε μία από τις αυστηρότερες προσεγγίσεις στον κόσμο για την προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της Covid-19, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα εγκαταλείπει πλέον αυτή τη στρατηγική.
Η εν λόγω αυστηρή προσέγγιση, που χρησιμοποιείται επίσης από την Κίνα και την Ταϊβάν, περιλαμβάνει αυστηρά lockdown (ακόμη και μετά τον εντοπισμό ενός ή περισσότερων κρουσμάτων) και εκτεταμένο testing, αυστηρά ελεγχόμενα ή κλειστά σύνορα, καθώς και ισχυρά συστήματα εντοπισμού επαφών (ιχνηλάτησης) και εντολές καραντίνας.
Η κίνηση έρχεται μετά από το lockdown στην πόλη του Όκλαντ που απέτυχε να σταματήσει τον ιό μπροστά στην πιο ιογενή μετάλλαξη Delta.
Εκτιμάται ότι είναι 60% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Alpha που ανακαλύφθηκε στα τέλη του 2020 και επικράτησε της προηγούμενης, λιγότερο μολυσματική έκδοσης του ιού.
Η Νέα Ζηλανδία έκανε χρήση πολύ αυστηρών μέτρων, στην προσπάθειά της να περιορίσει τη μετάδοση.
Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern έθεσε ολόκληρη τη χώρα σε αυστηρό lockdown τον Αύγουστο, μετά τον εντοπισμός ενός κρούσματος Covid -19 που προκλήθηκε από τη μετάλλαξη Delta.
Ωστόσο, η Ardern ανακοίνωσε ότι το lockdown στο Όκλαντ θα χαλαρώσει σταδιακά και ότι η στρατηγική της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλάζει.
«Για αυτό το ξέσπασμα, είναι σαφές ότι οι μακρές περίοδοι των αυστηρών περιορισμών δεν μας έχουν οδηγήσει σε μηδενικά κρούσματα», δήλωσε η πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
H Ardern δήλωσε ότι είναι σημαντικό η χώρα να διατηρεί αυστηρούς ελέγχους, κατά τη διάρκεια της μετάβασης σε μία διαφορετική στρατηγική για τον περιορισμό της πανδημίας.

Γιατί απέτυχε το αυστηρό lockdown

Είναι η πρώτη φορά που η Νέα Ζηλανδία δηλώνει δημόσια ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή στρατηγικής, μετά την Αυστραλία, η οποία επίσης ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι εγκαταλείπει την προσέγγιση της «μηδενικής ανοχής» και υιοθετεί τη στάση «να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό». 
Όπως και στην περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας, η απόφαση της Αυστραλίας να εγκαταλείψει την εν λόγω στρατηγική ακολούθησε την αποτυχία του αυστηρού lockdown που επιβλήθηκε στη Μελβούρνη.
Τότε, ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώριας Daniel Andrews είχε δηλώσει ότι «ποντάραμε τα πάντα στο lockdown, αλλά είναι πλέον σαφές για εμάς ότι δεν πρόκειται να μειώσουμε αυτούς τους αριθμούς. Αντίθετα, θα αυξηθούν».

Game changer η μετάλλαξη Delta

Οι ειδικοί δεν εκπλήσσονται από τη μεταβολή της στρατηγικής, σημειώνοντας ότι η διάδοση της μετάλλαξης Delta καθιστά μάταιες τέτοιες προσεγγίσεις.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Νέα Ζηλανδία εγκατέλειψε τη στρατηγική «μηδενικού covid».
Η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Delta άλλαξε το παιχνίδι και σημαίνει ότι μια στρατηγική εξάλειψης δεν είναι πλέον βιώσιμη», δήλωσε στο CNBC ο Lawrence Young, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο. του Warwick.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η αυστηρή προσέγγιση της Νέας Υόρκης και της Αυστραλίας για τη διαχείριση της πανδημίας - αυστηροί περιορισμοί στα σύνορα, μέτρα καραντίνας και ιχνηλάτηση επαφών - δεν ήταν αποτελεσματική, αλλά οι συνεχείς αυστηροί περιορισμοί βλάπτουν τα άτομα και την κοινωνία», πρόσθεσε.
Οι πολιτικές μηδενικής ανοχής θα γίνουν πιο δύσκολες καθώς «ανοίγει» ο υπόλοιπος πλανήτης, εκτίμησε, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση. «Πρέπει να σταματήσουμε τη διάδοση και τη μετάλλαξη του ιού κάνοντας ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την παγκόσμια εξάπλωση των εμβολίων», σημείωσε.

Lockdown και χαμηλός εμβολιασμός

Η προσπάθεια πλήρους καταστολής της εξάπλωσης της Covid-19 έχει αμφισβητηθεί συχνά από ειδικούς, αλλά σε χώρες όπου η διάδοση του εμβολιασμού ήταν πιο αργή, τα lockdown βοήθησαν στην επιβράδυνση, αν όχι στην εξάλειψη, της εξάπλωσης του ιού.
Υπερασπιζόμενη το lockdown στο Όκλαντ, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι η επιδίωξη μηδενικής στρατηγικής ήταν η «σωστή επιλογή και η μόνη επιλογή» για το Όκλαντ, ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού είχαν παραμείνει χαμηλά, καθώς μόλις το 25%των κατοίκων ήταν πλήρως εμβολιασμένο.
Τώρα, επτά εβδομάδες αργότερα, το 52% είναι πλήρως εμβολιασμένο, με το 84% να έχει λάβει τη μία δόση.
Τα κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός κατά της Covid-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην προστασία των ανθρώπων από σοβαρή μόλυνση από Covid, νοσηλεία και θάνατο.
Οι στρατηγικές μηδενικών κρουσμάτων παραμένουν σε ισχύ στην Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, καμία από αυτές δεν δείχνει πρόθεση να αλλάξει στρατηγική. 
Άλλες ασιατικές οικονομίες που έχουν υιοθετήσει παρόμοιες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν το Μακάο, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η στρατηγική βοήθησε να διατηρηθούν τα κρούσματα και οι θάνατοι στην περιοχή πολύ χαμηλότερα από ό, τι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.