10.10.21

Μενέντεζ: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο – «Μήνυμα» σε κυβέρνηση ΗΠΑ αλλά και ΕΕ



 Την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο στηλιτεύει για ακόμη μία φορά ο Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ.

Με αφορμή την Navtex του σταθμού της Αττάλειας και την επικείμενη «έξοδο» του Oruc Reis, ο Μπομπ Μενέντεζ επισημαίνει με ανάρτησή του στο Twitter:

«Η Τουρκία υπονομεύει για άλλη μια φορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου και η ΕΕ θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει πλήρως τα ζωτικά συμφέροντα ενός από τα κράτη μέλη της».

Νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Μενέντεζ είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Γερουσιαστής Μενέντεζ συζήτησαν τις πρόσφατες παράνομες δραστηριότητες από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, σε τηλεφωνική επικοινωνία», αναφέρει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter.

Εντωμεταξύ η Κύπρος εξέδωσε το Σάββατο ένα anti-Navtex μετά την τελευταία ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το σεισμικό πλοίο Oruc Reis θα διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης στη Λάρνακα, η τουρκική Navtex επηρεάζει σε μικρό βαθμό την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου στα βόρεια του νησιού, σε μια περιοχή από την Κερύνεια έως την Τουρκία.

Στην anti-Navtex, η Κύπρος σημείωσε ότι η τουρκική Navtex παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

https://www.onalert.gr/