7.10.21

Ψηφίζεται η ελληνογαλλική συμφωνία

 

Ομιλητής ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης

Στην παρέμβασή του ο εισηγητής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης ανέφερε τις συμφωνίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος όπως με Ιταλία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και για τα Rafale. "Είμαστε μπροστά σε μια συμφωνία που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού" τόνισε. Επίσης την χαρακτήρισε απόδειξη αντίδρασης στις κλιμακούμενες απειλές. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό και ένδεια επιχειρημάτων. "Δεν χωρά κοντόφθαλμη κομματική εκμετάλλευση" τόνισε. 

Ομιλητής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος 

Πριν λάβει το λόγο ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε λίγο ο κ. Σκουρλέτης και αναφέρθηκε στην πανδημία και στην οικονομία αντί για την συμφωνία!! Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως ο Συριζα ζήτησε από την κυβέρνηση να ζητήσει γαλλική διαβεβαίωση πως η στρατιωτική συνδρομή αφορά και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. "Δεν το κάνατε" είπε... Ανέφερε ακόμη πως το γαλλικό ΥΠΕξ ανακοίνωσε πως η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ. Μίλησε επίσης για κίνδυνο για την ζωή Ελλήνων φαντάρων αν πάνε  Έλληνες στρατιώτες στο Σαχέλ σε συνδυασμό με την ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Σαουδική Αραβία. Είπε ακόμη πως οι φρεγάτες είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση Σύριζα αλλά "θα χτίζονταν στην Ελλάδα". "Έχετε εγκαταλείψει την αμυντική βιομηχανία στην τύχη της. Άκουσα πως ούτε τα φυσίγγια δεν θα παράγουν τα ΕΑΣ" τόνισε... "O κ. Μητσοτάκης λειτουργεί σαν ιδιοκτήτης της χώρας. Σαν Μαξίμου Α.Ε." ισχυρίστηκε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για "παλικαρισμούς χωρίς αντίκρισμα και αναβλητική διπλω

ματία" και  ζήτησε από την κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία των Πρεσπών! 

Ομιλητής ΚΙΝΑΛ Κ. Σκανδαλίδης

"Δεν βλέπουμε την συζήτηση σαν αντιπαράθεση πατριωτισμών" , είπε από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης. Χαρακτήρισε ισχυρό βήμα την συμφωνία αλλά και με μειονεκτήματα. 

Ομιλητής ΚΚΕ Γ. Μαρίνος

"Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν υπηρετεί το λαό αλλά την ευρωατλαντική στρατηγική" ανέφερε ο κ. Μαρίνος. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελληνική αποστολή δυνάμεων στο Μάλι και γενικά στην Αφρική. Επίσης είπε πως κλιμακώνονται οι προκλήσεις ανατολικά της Κρήτης και στο Καστελόριζο. Είπε ακόμη πως στα Rafale και στις φρεγάτες η Τουρκία απαντάει με τους S-400. 

Ομιλητής "Ελληνικής Λύσης" Αντ. Μυλωνάκης 

"Η πατρίδα μας κινδυνεύει, Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σημαίνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή και ώρα. Έτσι δημιουργούνται τα θερμά επεισόδια" ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης. "Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν κάναμε απολύτως τίποτα. Σήμερα είναι η ώρα να δώσουμε στον ελληνικό λαό να καταλάβει αν ο όρος πατριωτισμός ισχύει ή αν δεν τον εννοούμε" πρόσθεσε. "Στρατηγικά είναι προς το συμφέρον του ελληνικου λαού; Επι της αρχής λέμε ναι. Υπάρχουν γκρίζα σημεία , θα τα δούμε, αυτά διορθώνονται ό,τι ώρα θέλουμε." ανέφερε.

Ομιλήτρια ΜεΡΑ Φωτεινή Μπακαδήμα 

"Η Γαλλία έχει ανάγκη την συνδρομή μας, όχι το ανάποδο" είπε με αφορμή τα γαλλικά συμφέροντα στην Αφρική. 

Μητσοτάκης

Για θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη Μεσόγειο και το πρώτο βήμα για την αυτονομία της Ευρώπης μίλησε εξ αρχής ο πρωθυπουργός παίρνοντας τον λόγο . "Για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί  σε ένα από τα δύο κράτη" και μίλησε για ισχυρή νομική δικλείδα. Αναφέρθηκε στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και στις συμφωνίες όπως με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις κοινές δράσεις με χώρες όπως το Ισραήλ και για την επικείμενη επέκταση με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για μια 5ετία. "Τέτοιες εγγυήσεις από το Παρίσι είχε μέχρι σήμερα μόνο το Βερολίνο" τόνισε. "Να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές" είπε παραπέμποντας στην δήλωση Μακρόν. 

Ζήτησε να γίνουμε "Ευρωπαίοι πραγματιστές". "Θα έχουμε στο πλευρό μας τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας. Την μόνη πυρηνική δύναμη" . Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς"  διευκρίνισε. 

«Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, «απαντώντας» σε ανάλογες κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε την γεωγραφία και να μας πάτε στην θέση της Δανίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

"Αυτές οι υπογραφές θα αποτελέσουν κατάλογο πατριωτικού χρέους" είπε για όσους ψηφίσουν την συμφωνία κλείνοντας την πρωτολογία του. 

 

Τσίπρας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης κινείται "υπό τον φόβο του Μπογδάνου". "Αναδείξατε νέο δόγμα. Ένα δόγμα που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις χρόνων στην εξωτερική πολιτική" είπε. Μίλησε για αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες "που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές". 

"Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε" τόνισε. "Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει πως τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι χρήματα της οικογένειάς του. Ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες" είπε ο πρόεδρος του Σύριζα. 

"Το Άρθρο 2 προβλέπει στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όμως προκαλεί στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ. Αν είχαμε αυτήν την συμφωνία πριν από την περίοδο της κρίσης το 2020, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό θα ήταν υποχρεωμένο να μας συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι" τόνισε.  "Στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα βάλετε όριο και θα τους πάρετε πίσω από την περιοχή του Σαχέλ" είπε σε άλλο σημείο. 

Για την επερχόμενη επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας ζήτησε να ξεκαθαριστεί η διάρκεια. "Θα αποβιβάζονται Αμερικανοί στρατιώτες στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη και η Τουρκία θα παραβιάζει λιγο πιο πέρα τα εθνικά μας δικαιώματα; " αναρωτήθηκε. 

 

Γεννηματά

Απέδωσε ευθύνη στον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη διαλόγου για εθνική πολιτική, είπε η κα Γεννηματά, ενώ τόνισε πως "το ΠΑΣΟΚ έκλεισε το ποιοι είναι πατριώτες και ποιο όχι με την εθνική συμφιλίωση"... Μετά αναφέρθηκε στην πανδημία και την ακρίβεια. 

Κουτσούμπας

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ συνέκρινε την ελληνογαλλική συμφωνία με την τουρκογαλλική συμφωνία της εποχής του Κεμάλ!! Τόνισε δε πως η ελληνογαλλική συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. "Η Τουρκία δεν είναι ούτε περιστέρι της ειρήνης ούτε φύλακας άγγελος" επισήμανε. 

Ο κ.Κουτσούμπας χρησιμοποίησε και το θέμα που αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για τις νέες επενδύσεις-”μαμούθ” από γαλλικές εταιρείες στην Τουρκία. 

Βελόπουλος 

"Η διμερής συμφωνία είναι υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ άρα δεν μας καλύπτει" είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και εξέφρασε την άποψη πως δεν θα έρθει κανείς ξένος να μας συνδράμει αν χρειαστεί. "Θα μας βοηθήσουν οι Γάλλοι όταν πάρουν την Αθήνα οι Τούρκοι;" ρώτησε... 

Βαρουφάκης

"Θέλουμε κυβερνήσεις που να λειτουργούν χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών, της Ουάσινγκτον, των Παρισίων, του Βερολίνου. Δεν είστε τέτοια κυβέρνηση κύριε Μητσοτάκη, είστεε yes men" είπε ο επικεφαλής της ΜέΡΑ . "Δίνετε την ευκαιρία στον Ερντογάν να αποδείξει τις κενές δεσμεύσεις των Γάλλων" τόνισε και είπε ακόμη πως η ελληνογαλλική συμφωνία "μυρίζει υποταγή". 

Δευτερολογία Μητσοτάκη

"Είμαστε μια Ελλάδα που μπορεί να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που δεν μπορούσαμε εδώ και μια δεκαετία'" είπε αρχικά ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. Ρώτησε τον Σύριζα αν γίνει κυβέρνηση αν θα καταγγείλει την ελληνογαλλική συμφωνία.

"Αν το δόγμα της χώρας ήταν πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα κύριε Τσίπρα ναι το αλλάζουμε, αν το δόγμα ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με leasing όπως έλεγε ο κ. Καμμένος ναι το αλλάζουμε. Αν το δόγμα ήταν να μιλάμε συνεχώς για το διεθνές δίκαιο χωρίς να κάνουμε τίποτα ναι το αλλάζουμε. Αν το δόγμα ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες, ναι το αλλάζουμε, αν το δόγμα ήταν να ήταν υπουργός Άμυνας ο κ Καμμένος που συνδυαζόταν η γελοιότητα και ο μεγαλοϊδεατισμός ναι το αλλάζουμε. Είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω την χώρα.  " διεμήνυσε. 

Επικαλέστηκε μάλιστα συνέντευξη του κ. Τσίπρα που έλεγε "ναι" στα Rafale Και στις φρεγάτες. "Ήρθαμε εμείς και το κάναμε, περάσαμε πάνω από τον πήχη που βάλατε" είπε ο πρωθυπουργός. 

Δευτερολογία Τσίπρα 

"Δεν βάλαμε την ουρά στα σκέλια και δεν είχαμε ούτε φρεγάτες ούτε Rafale" είπε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε πως εντός ΝΔ υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για τα ελληνοτουρκικά. "Πριν από τρία χρόνια μετράγαμε και το τελευταίο ευρώ και τώρα είστε πολύ large" ανέφερε χαρακτηριστικά. Επέμεινε στην πιθανότητα να υπάρχουν νεκροί Έλληνες στρατιώτες στο Σαχελ και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκημε  επίσημη θέση να το πάρει πίσω! 

Μίλησε για την διαγραφή Μπογδάνου λέγοντας πως διεγράφη από ανάγκη και πως μετά ο Γεραπετρίτης είπε πως μπορεί να επιστρέψει. "Δεν μπορεί ένα κόμμα σαν το δικό σας να καταθέτει στεφάνι χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή, αλλά στην ίδια εκδήλωση εκπροσωπηθήκατε από την διευθύντρια του γραφείου σας στην Βόρεια Ελλαάδα την κα Αντωνίου. Η οποία βρέθηκε χέρι χέρι με την πρώην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Χ..Α. Τι υποκρισία είναι αυτή; " είπε "Θέλετε να κρατάτε πάντα ευχαριστημένο το ακροδεξιό κοινό. Η γραμμή του Μητσοτάκη είναι γραμμή ενός μικρού Μπογδάνου. Δεν μπερείτε να είστε και κεντροδεξιός και ακροδεξιός", τον κατηγόρησε ευθέως

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη απάντηση στην Φώφη Γεννηματά 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα διεκδικήσουμε μεγαλύτερη ευελιξία με την ανανέωση του συμφώνου σταθερότητας. Είπε μάλιστα  πως ενδεχομένως οι αμυντικές δαπάνες, ίσως και οι δαπάνες του μεταναστευτικού, να αλλάξουν τα δεδομένα.  Για τα οικονομικά της συμφωνίας είπε: "Είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία και την αρπάξαμε τι έπρεπε να κάνουμε; " φώναξε, ενώ έδωσε απαντήσεις και για τα ελληνικά ναυπηγεία. 

Για την διαγραφή Μπογδάνου είπε πως πάγια θέση του κόμματός του είναι να μην ξύνει πληγές του παρελθόντος και τόνισε:  "Όποιος ξεπεράσει τα όρια που ορίζουμε ως παράταξη θα γνωρίζει πως δεν έχει θέσει στην Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ" ανέφερε  

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις στελεχών.... 

Δένδιας

Ο ΥΠΕΞ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για φοβία. Κατέθεσε στα πρακτικά άρθρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που επίσης εμπλέκονται θέματα για το δίκαιο της θάλασσας και πολλές συμφωνίες του παρελθόντος ανάμεσα σε άλλα κράτη. Κατηγόρησε τον Σύριζα πως δημιουργεί φοβικά σύνδρομα στην Ελληνίδα μάνα πως τα παιδιά της θα σκοτωθούν στο Σαχέλ. "Τόσος είναι ο φόβος για τις εκλογές" αναρωτήθηκε ο υπουργός. 

Παναγιωτόπουλος

Ο υπουργός Άμυνας απ΄την πλευρά του είπε πως θα έπρεπε να δούμε το κοινό συμφέρον και όχι να κάνουμε αντιπολίτευση. Κατηγόρησε δε τον Σύριζα για την κατάσταση που βρήκε στο υπουργείο Αμύνης όταν ανέλαβε. Είπε ακόμη πως δεν κάνουμε αντιπαράθεση εξοπλισμών με την Τουρκία, "κάνουμε αγώνα δρόμου να καλύψουμε τα κενά". 

 πηγη: https://www.pentapostagma.gr/