11.10.21

“Ο Πούτιν συζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους αν ο Ερντογάν αλλάξει στάση στην Κριμαία”!


 Παζάρι Πούτιν-Ερντογάν που περιλαμβάνει και την Κύπρο, έγινε στο Σότσι, σύμφωνα με όσα γράφει στην Arab News ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας Yasar Yakis.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη συνάντηση στο Σότσι, “ο Ερντογάν έδειξε ότι κατάλαβετη σημασία της Κριμαίας για τη Ρωσία και ο Πούτιν  τη σημασία που έχει για την Τουρκία η λύση του Κυπριακού…. Άφησε να εννοηθεί ότι, αν η Τουρκία αλλάξει θέση στην Κριμαία, η Ρωσία μπορεί να αναγνωρίσει την τουρκική κυριαρχία στη βόρεια Κύπρο”.

Ο Yakis επικαλείται δήλωση του Aleksandr Dugin, συμβούλου του Πούτιν . Ο Dugin θεωρείται  ένας από τους κορυφαίους Ρώσους ειδικούς στη γεωπολιτική. Σύμφωνα με όσα γράφει ο Yakis, o Dugin μίλησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Ulusal Kanal και σε δύο τουρκικές εφημερίδες, στις Aydinlik και Turkiye, την “κατανόηση” που έδειξαν Πούτιν και Ερντογάν στα θέματα της Κριμαίας και της Κύπρου.

Όπως σημειώνει ο Yakis “oι ρωσικές κρατικές παραδόσεις δεν επιτρέπουν εύκολα σε έναν προεδρικό σύμβουλο να αποκαλύψει την προσωπική του γνώμη χωρίς να το ξεκαθαρίσει πρώτα με την κρατική γραφειοκρατία.Επομένως, εάν ο Dugin εκφράζει τις απόψεις του Πούτιν με αυτήν τη δήλωση, μπορεί να μιλάμε  για μία τεκτονική κίνηση για την περιοχή”.

Το δημοσίευμα της Arab News ΕΔΩ