Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν φτάσει οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προμηνύοντας έναν πολύ «ψυχρό» χειμώνα για τους καταναλωτές, που μάλλον θα φτάσουν στο σημείο να ανεβάζουν θερμοκρασία όταν θα βλέπουν τον λογαριασμό.
Στην Ευρώπη, η βασική πλατφόρμα στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου είναι o ολλανδικός κόμβος TTF, όπου, σύμφωνα με την Energi Danmark, τα συμβόλαια έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον Ole Hansen, Head of Commodity Strategy στη Saxo Bank, ο ολλανδικός δείκτης αναφοράς αερίου TTF διαπραγματεύτηκε το πρωί στην Ευρώπη κατά +12%, στα 106,3 €/MWh, που ισοδυναμεί με 36 $/MMBtu ή 205$ ανά βαρέλι αργού πετρελαίου.
Καθώς μάλιστα η λειτουργία του ρωσικού αγωγού είναι αβέβαιη, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να αυξάνονται επίσης λόγω των προβλέψεων για πτώση της θερμοκρασίας και της χαμηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία, λόγω απεργιών.
Τα margin calls «απειλούν» την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να καλύψουν short θέσεις 30 δισ. ευρώ έχουν επιδοθεί μια σειρά από επενδυτικούς οίκους στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Πριν από μία εβδομάδα κατεγράφη το πρώτο θύμα της παγκόσμιας κρίσης ενέργειας που χτύπησε κυρίως την αγορά φυσικού αερίου.
Η εταιρεία Statar Capital, με έδρα το Μαϊάμι, σημείωσε τεράστιες απώλειες εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου περιόδου σε ό,τι αφορά την αγορά των future φυσικού αερίου NatGas.
Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές με άμεση γνώση του θέματος είπαν στο Reuters ότι οι κορυφαίοι οίκοι εμπορευμάτων στον κόσμο κλήθηκαν να καταθέσουν επιπλέον κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψουν την έκθεσή τους έναντι των ολοένα αυξανόμενων τιμών.
Oι Glencore, Gunvor, Trafiruga και Vitol είναι μεταξύ των εταιρειών που είναι αντιμέτωπες με margin calls στις θέσεις τους, σημείωσαν οι πηγές.
Τα margin calls αναγκάζουν τους traders να δεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια.
Οι μικρότεροι οίκοι αναγκάζονται να αυξήσουν τον δανεισμό τους, μένοντας έτσι με λιγότερο ρευστό για να κάνουν διαπραγματεύσεις, κάτι που ενδέχεται να πλήξει την κερδοφορία τους.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, τα trading shops χτυπήθηκαν από ένα spread (ή ένα κερδοσκοπικό trading) που πήγε στραβά.
Για χρόνια, οι τιμές του ευρωπαϊκού (κόκκινου) και του αμερικανικού φυσικού αερίου (πράσινου) τύγχαναν διαπραγμάτευσης σε ένα καλά καθορισμένο εύρος.
Όταν το περιθώριο μεταξύ των δύο έφταναν στο ένα άκρο ή στο άλλο, οι επενδυτές μπορούσαν να αγοράσουν το ένα και να πουλήσουν το άλλο.
Για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις διαφορές στην τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ τώρα και την τιμή στον υπόλοιπο κόσμο στο μέλλον οι traders πρέπει να πουλήσουν θέσεις short στις ευρωπαϊκές αγορές προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου.
Μια short θέση δημιουργείται όταν ένας trader πουλά ένα προθεσμιακό συμβόλαιο φυσικού αερίου με την πρόθεση να το επαναγοράσει αργότερα, σε χαμηλότερη τιμή.
Ωστόσο, η στρατηγική αυτή απέτυχε…όταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν λόγω ποικίλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών αποθεμάτων, της υψηλής ζήτησης στην Ασία, της χαμηλής προσφοράς ρωσικoύ αερίου κ.λπ.
Όπως δείχνει το παραπάνω γράφημα, δεν πρόκειται για ένα απλό συμβάν, αλλά για την κατάρρευση μιας στρατηγικής που εδώ και 12 χρόνια θεωρούνταν χαμηλού ρίσκου.
Οι αξιωματούχοι βέβαια υποβαθμίζουν το γεγονός:
«Παρότι υπήρξαν margin calls που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό ράλι τιμών φυσικού αερίου, η Gunvor διατηρεί μια υγιή θέση ρευστότητας και εργαλεία για τη διαχείριση τυχόν περαιτέρω αστάθειας» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Οι Glencore, Trafigura και Vitol αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις μικρές έως μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες περιέγραψαν τα margin calls άνευ προηγουμένου.
Στην Ευρώπη η βασική πλατφόρμα για τη δημιουργία short θέσης στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου είναι o ολλανδικός κόμβος TTF.
Σύμφωνα με το Reuters, oι επενδυτικοί οίκοι και άλλοι «παίκτες» είχαν συγκεντρώσει από κοινού αξίες ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εν λόγω αγορά, με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να παίρνουν θέσεις long.
www.bankingnews.gr