17.9.21

«Πρωτοπορεί» η RAF: Αποκάλυψε νέα Μοίρα που θα χρησιμοποιεί μόνο drones


Η Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) αποκάλυψε ότι η 13η Μοίρα θα είναι η δεύτερη επιχειρησιακή μονάδα που θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και πιο συγκεκριμένα τα Protector RG1, που αναμένεται να ενταχθούν σύντομα στο οπλοστάσιο των βρετανικών αεροπορικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της σύμβασης που έχουν οι Βρετανοί με την κατασκευάστρια εταιρεία General Atomics-Aeronautical Systems, προβλέπεται η προμήθεια των νέων drones SkyGuardian, τα οποία θα χειρίζονται στελέχη της RAF από μια απομακρυσμένη περιοχή, για αυτό και έχουν τον χαρακτηρισμό «remotely piloted aircraft system».

Επί του παρόντος, η Μοίρα εδρεύει στην αεροπορική βάση Waddington, όπου τα πληρώματα της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας χειρίζονται τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα Reaper RPAS σε υπερπόντιες επιχειρήσεις, ωστόσο μόλις ολοκληρωθεί η σύμβαση, θα παραδοθούν στους Βρετανούς συνολικά 16 καινούρια drones Protector.

Η αεροπορική βάση Waddington έχει επιλεγεί ως μέρος μιας επένδυσης 94 εκατομμυρίων λιρών που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των υποδομών της RAF, για την υποστήριξη και την επιχειρησιακή λειτουργία των νεοαποκτηθέντων drones Protector. Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της RAF, Πτέραρχος Μάικ Γουίγκστον δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η δεύτερη μοίρα που θα χειριστεί αυτό το νέο αεροσκάφος θα είναι η XIII (13η) Μοίρα.

Με πληροφορίες από: Airforce Technology

https://www.onalert.gr/