17.9.21

«Λύθηκε το μυστήριο»: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσα από τρένο [pics]

 

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε χθες στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων, γεγονός που προκάλεσε την σκληρή αντίδραση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και άλλων κρατών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που τόνισαν την παραβίαση των ψηφισμάτων του οργάνου των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, σήμερα αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσαν ότι οι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν μέσα από τρένο, στο πλαίσιο δοκιμής μιας «σιδηροδρομικής πυραυλικής εγκατάστασης», και διένυσαν μια απόσταση 800 χιλιομέτρων για να χτυπήσουν έναν θαλάσσιο στόχο στα ανατολικά παράλια της χώρας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) δημοσίευσε φωτογραφίες από την εκτόξευση των πυραύλων μέσα από ένα τρένο, που είχε σταθμεύσει εντός μια ορεινής περιοχής. Ο Pak Jong Chon, Στρατάρχης της Βόρειας Κορέας και μέλος του Προεδρείου του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος Κόμματος, ο οποίος επέβλεψε τη δοκιμή, δήλωσε στο KCNA ότι «το σιδηροδρομικό πυραυλικό σύστημα χρησιμεύει ως ένα αποτελεσματικό μέσο αντεπίθεσης ικανό να πραγματοποιήσει ένα σκληρά αντίποινα στις δυνάμεις που μας απειλούν».

Βόρεια Κορέα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδίκασαν την χθεσινή εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι παραβιάζει πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά απειλή για τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Από την πλευρά του, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών είπε: «Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει περαιτέρω προκλήσεις και να επιστρέψει στο διάλογο με τις ΗΠΑ», ενώ η Νότια Κορέα προχώρησε λίγες ώρες μετά, στην εκτόξευση δικού της βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο.

Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφίες Reuters

https://www.onalert.gr/