7.9.21

Ολοκληρώθηκε ο Νord Stream 2: Ρωσία και Γερμανία οι μεγάλοι κερδισμένοι στο γεωστρατηγικό παιχνίδι Ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε και πλέον η Ρωσία αποκτά ένα μεγάλο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα σε μια εποχή όπου οι τιμές του φυσικού αερίου και των πρώτων υλών ανεβαίνουν στα ύψη.

Όπως ανακοίνωσε ο φορέας εκμετάλλευσης, συγκολλήθηκε ο τελευταίος σωλήνας. Η πρώτη παράδοση φυσικού αερίου αναμένεται τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία Nord Stream 2 AΕ ανακοίνωσε επίσημα ότι βυθίστηκε ο τελευταίος σωλήνας του αγωγού ο οποίος και συνδέθηκε με το τμήμα του αγωγού που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση.

Μετά και από αυτήν την σύνδεση, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω προετοιμασίες πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού. Αναμένεται ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom θα χρησιμοποιήσει για τις πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου αρχικά το πρώτο σκέλος του αγωγού το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Οι κερδισμένοι από τον αγωγό αυτόν είναι δύο: Η Ρωσία και η Γερμανία. Η μεν πρώτη θα κερδίσει μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων η δε δεύτερη θα έχει υπερεπάρκεια από το πιο φθηνό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τις βιομηχανίες της.

Oι  ΗΠΑ που απειλούσαν με κυρώσεις επί σειρά ετών αποδέχτηκαν το μοιραίο γιατί απλούστατα η Γερμανία επέλεξε τον δρόμο της ενεργειακής ανεξαρτησίας από το πανάκριβο αμερικανικό LNG.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται ότι θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση από την λειτουργία του και δικαίως το φοβούνται αυτό ειδικότερα η Ουκρνία.

Υπήρξαν επίσης αντιστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στη Γερμανία αλλά η Α.Μέρκελ υιοθετώντας το σκεπτικό Σρέντερ προτίμησε να εξυπηρετήσει τα γερμανικά συμφέροντα.

Στο παρελθόν ο Γ.Σρέντερ είχε επιλέξει την κατασκευή του Nord Stream I με βάση τον οποίο η Γερμανία έγινε η οικονομική υπερδύναμη που όλοι γνωρίζουν καθώς ανεξαρτητοποιήθηκε εντελώς ενεργειακά από τις ΗΠΑ.

https://www.defencenet.gr/