10.9.21

"Καίει" τα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης Οι υπέρογκες και αιφνιδιαστικές ανατιμήσεις που καταγράφονται ήδη στις τιμές των υγρών καυσίμων αιφνιδιάζουν τα νοικοκυριά, που ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι μπροστά τους έχουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Ειδικά το φυσικό αέριο, που είχε τα προηγούμενα χρόνια ανακουφίσει οικονομικά τη μέση οικογένεια, φέτος είναι η... δυσάρεστη έκπληξη, καθώς η Ευρώπη δεν προετοιμάστηκε εγκαίρως και τα αποθέματα που διαθέτει είναι πολύ μικρότερα των πραγματικών αναγκών.

Η φορολογία στα καύσιμα παραμένει εξαιρετικά υψηλή και η πλειονότητα των Ελλήνων ζητάει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο άμεση μείωση του φόρου, που εκτοξεύει την τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής. Τουλάχιστον μέχρι το σημείο στο οποίο θα αρχίσει να ισοσταθμίζεται η καταγραφόμενη αύξηση της αγοράς.

Οι υπέρογκες και αιφνιδιαστικές ανατιμήσεις που καταγράφονται ήδη στις τιμές των υγρών καυσίμων αιφνιδιάζουν τα νοικοκυριά.
Οι υπέρογκες και αιφνιδιαστικές ανατιμήσεις που καταγράφονται ήδη στις τιμές των υγρών καυσίμων αιφνιδιάζουν τα νοικοκυριά.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί κατά 20% υψηλότερα από πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο, κατά 50%, τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με τιμή 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 1,10 στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Στα νησιά η πρόβλεψη της τιμής κυμαίνεται γύρω στα 1,20 ευρώ.

Στο φυσικό αέριο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά τον χειμώνα, καθώς τα αποθέματα πλέον είναι υπερβολικά χαμηλά και η νέα τροφοδοσία πολύ περιορισμένη.

Σε αυτό το κλίμα, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν την εγγραφή στον κρατικό προϋπολoγισμό μεγαλύτερου κονδυλίου για την επιδότηση θέρμανσης συγκριτικά με πέρυσι, όταν διατέθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως δεν βοήθησαν τη μεσαία τάξη, καθώς υπήρχαν περιορισμένα εισοδηματικά κριτήρια, που περιόριζαν τους δικαιούχους.

Την άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 ζητάει από την κυβέρνηση η Ομοσπονδία  Βενζινοπωλών Ελλάδας

Οι βενζινοπώλες προχωρούν ωστόσο ένα βήμα μακρύτερα και ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα επίπεδα του 2011 ώστε να κινηθεί η αγορά, να ζεσταθούν τα σπίτια και να αντιμετωπιστεί η «έκρηξη» των τιμών λιανικής.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, ο ΟΒΕ τονίζει πως η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη κατά 60% φέτος.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη λόγω της κατακόρυφης αύξησης κατά 60% και πλέον μέσα σε ένα έτος της τιμής του αργού πετρελαίου και αποτελεί τη σοβαρότερη αιτία εξαιτίας της οποίας οι καταναλωτές θα κληθούν φέτος να επιβαρυνθούν κατά πολύ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Η βαριά φορολογία απλώνει τη σκιά της στο πλέον βασικό μέσο θέρμανσης του πληθυσμού και κάνει τις τιμές απλησίαστες για το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών.

Από τότε που οι κυβερνήσεις επέβαλαν αλλεπάλληλες αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) συμπαρασύροντας και την αύξηση του ΦΠΑ, όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα του κράτους, αλλά είχαμε σειρά σοβαρών παρενεργειών όπως η καύση υλικών που επιβάρυναν πολλαπλώς το περιβάλλον, η ένταση του παραεμπορίου-λαθρεμπορίου, η μείωση του μεταφορικού έργου, η μείωση της αποδοτικότητας των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας, η αύξηση τιμών σε είδη εξαρτώμενα από την κατανάλωση πετρελαίου και -το χειρότερο- η υπονόμευση της υγείας των πληθυσμών που αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν θέρμανση.

Μπροστά στην τραγική κατάσταση που δημιουργείται, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος επανέρχεται στο πάγιο αίτημα του κλάδου της μείωσης του ΕΦΚ και η επαναφορά του στα επίπεδα προ του 2011 (21 ευρώ/1.000 λ.).

«Αναμένουμε άμεσα τη σχετική τροποποίηση του νόμου ώστε τον φετινό χειμώνα τα σπίτια να είναι ζεστά, το περιβάλλον καθαρό και φυσικά να μειωθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας που πλήττουν τους νόμιμους επαγγελματίες του κλάδους μας» επισήμανε επίσης η Ομοσπονδία.

Το επίδομα θέρμανσης και η αύξηση του κονδυλίου η εναλλακτική λύση

Αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης και διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των ανατιμήσεων στα καύσιμα, 35 ημέρες πριν από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη σεζόν 2021-2022.

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης

Aπό πέρυσι το επίδομα χορηγείται όχι μόνο σε όσους χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Το επίδομα βάσης ορίστηκε στα 220 ευρώ. Το ποσό αυτό, δηλαδή, αποτελεί τη βάση υπολογισμού του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Για παράδειγμα, στο Βελούχι ο συντελεστής επιδότησης είναι 1,6172 και είναι ο υψηλότερος συντελεστής σε όλη τη χώρα.

Για ένα ζευγάρι που έχει την κύρια κατοικία του στο Βελούχι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 355,79 ευρώ. Αν το ζευγάρι έχει ένα προστατευόμενο τέκνο, το επίδομα αυξάνεται στα 391,37 ευρώ (355,79+10%), ενώ, αν έχει δύο παιδιά, διαμορφώνεται στα 430,51 ευρώ (391,37+10%). Για να λάβει τα 650 ευρώ του επιδόματος, θα πρέπει να έχει 6 προστατευόμενα τέκνα.

Το επίδομα που θα προκύψει μετά τον υπολογισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ αλλά ούτε και να υπερβαίνει τα 650 ευρώ.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Κατά την περσινή χρονιά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν άλλαξαν. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

- Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
- Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος φιλοξενούμενοι, όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι δικαιούχοι ως προς τις προθεσμίες υποβολής των αναγκαίων τιμολογίων.

https://www.zougla.gr/