10.9.21

Αφγανιστάν: Τα ανθρωποειδή Ταλιμπάν, βασάνισαν δημοσιογράφους που κάλυπταν γυναικεία διαδήλωση!

Αυτό το καρκίνωμα του  Αφγανιστάν" πως το ανέχεται η διεθνής κοινότητα;
Γιατί δεν το "σβήνει" από το χάρτη αλλά του επιτρέπει την ύπαρξή του;
Juan

Θύματα άγριου ξυλοδαρμού έπεσαν Αφγανοί δημοσιογράφοι οι οποίοι κάλυπταν τις διαδηλώσεις γυναικών στην Καμπούλ.

Πρόκειται για τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, οπού διαδηλώτριες βγήκαν στους δρόμους μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και απωθήθηκαν βίαια από τους Ταλιμπάν, που επιτέθηκαν άγρια σε ρεπόρτερ και οδήγησαν ξένους ανταποκριτές σε αστυνομικά τμήματα.

Στα χέρια των Ταλιμπάν έπεσε και ο 28χρονος Νεμάτ Νακντί. «Νόμισα ότι θα με σκοτώσουν. Μας χλεύαζαν, ρωτούσαν αν τους βιντεοσκοπούσαμε» είπε ο ίδιος. Ο Νακντί δήλωσε στους «New York Times» ότι αντί να κοιτάξουν την ταυτότητά του, οι Ταλιμπάν τον κατηγόρησαν πως έφταιγε για τις διαδηλώσεις. «Με πήραν σ’ ένα δωμάτιο, μου έδεσαν τα χέρια μ’ ένα μαντίλι κι άρχισαν να με δέρνουν μ’ ένα καλώδιο». Τρεις άλλοι συνάδελφοί τους, που πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους, επίσης συνελήφθησαν, αλλά όταν αφέθηκαν ελεύθεροι μετά βίας μπορούσαν να βαδίσουν.

Το βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ο εκδότης της εφημερίδας «Etilaatroz», Ζάκι Νταριαμπί, κάνει τον γύρο του κόσμου. Σε αυτό φαίνεται ο Τάκι Νταριάμπι να κουτσαίνει υποβασταζόμενος. Ο Νταριαμπί σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν βασάνιζαν τους συναδέλφους του επί τέσσερις ώρες, διάστημα κατά το οποίο οι δεύτεροι λιποθύμησαν αρκετές φορές.

Μετά από τα προαναφερόμενα συμβάντα, η Human Rights Watch, μέσα από ανακοίνωσή της, υπενθύμισε ότι οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί να επιτρέψουν την ανεξάρτητη λειτουργία των ΜΜΕ, εφόσον σέβονταν τις «ισλαμικές αξίες», αλλά «ολοένα και συχνότερα εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να καλύπτουν διαδηλώσεις».

Με πληροφορίες από Sun και New York Times/https://www.zougla.gr/