28.9.21

Ελλάς – Γαλλία, Επιστήμη! Η επιβεβαίωση της προβλεπτικής ικανότητας της Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης-

 Του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου, Διεθνολόγου 

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η εμβάθυνση των Ελληνο-Γαλλικών, συνδυασμένη με την αναβάθμιση της αποτροπής της χώρας μας και την εξέλιξή της σε υποστρατηγική δύναμη της περιοχής, αποτελεί την αυτονόητη αντίδραση έναντι της διακηρυγμένης στρατηγικής της Τουρκίας για ανατροπή του υφιστάμενου status quo και της Συνθήκης της Λωζάννης με κάθε τρόπο.

Για τους καλά διαβασμένους, η εξέλιξη αυτή είχε – τελεολογικά σχεδόν, κριθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η προβλεπτική ικανότητα της μεθόδου της Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης του Έλληνα καθηγητή Ιωάννη Μάζη επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά. Ο καθηγητής, μέσα από ένα πλήθος παρεμβάσεων, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια προεξοφλούσε ως μονόδρομο την εμβάθυνση των σχέσεων Αθήνας – Παρισίου. «Η Γαλλία είναι η μοναδική δύναμη, η οποία μπορεί να καλύψει το δημιουργηθέν γεωπολιτικό κενό στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή μετά την απόσυρση των Αμερικανών, και αποτελεί ευτυχή συγκυρία ότι παρουσιάζεται, αυτήν τη στιγμή, σύμπτωση των ελληνικών συμφερόντων με τα γαλλικά», θα αναφέρει ο καθηγητής τον Αύγουστο 2020 σε συνέντευξή του σε κυπριακό κανάλι.

Η επιστημονική μέθοδος και δη η Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση του Ιωάννη Μάζη δεν είναι μία αφηρημένη έννοια ή πεδίο φιλοσοφικών ασκήσεων επί χάρτου, αλλά ένα απαραίτητο εργαλείο ουσιώδους κατανόησης των σύγχρονων προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής του. Την δεκαετία του 1990 ο ίδιος καθηγητής παρουσίαζε σε βουλευτές τους πρώτους χάρτες με τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, προσπαθώντας να εξηγήσει την πρόβλεψή του για την εξέλιξή τους σε κύριο σημείο αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Τότε αντιμετωπίστηκε από κάποιους ως ο τρελός του χωριού. Αυτή το φορά δεν χρειάστηκαν δεκαετίες για να επιβεβαιωθεί, αλλά λίγα μόλις χρόνια, αφού πρώτος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της αποτρεπτικής ισχύς με τις γαλλικές φρεγάτες Bellhara. Με οχήματα την πατριωτική συνείδηση και την επιστημονική του γνώση, έκανε καίριες παρεμβάσεις στον ηλεκτρονικό και τον έντυπο τύπο, κινητοποιώντας την πολιτική ηγεσία, αλλά και διαμορφώνοντας την πρέπουσα γεωπολιτική αντίληψη στο ευρύ κοινό. Η συνεισφορά του στην διαμόρφωση της συμμαχικής συνεργασίας Αθηνών – Παρισίου είναι πολύτιμη και αδιαμφησβήτητη.

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία; Ελλάς – Γαλλία επιστήμη!

https://www.militaire.gr/