28.9.21

Αυτό είναι το “γαλλικό πακέτο”! 2 Belharra μέχρι το 2025, τι γίνεται με τις κορβέτες

 

Ενθουσιασμός επικρατεί στο Πολεμικό Ναυτικό με τη συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra! Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΝ το “γαλλικό πακέτο” περιλαμβάνει:

•Τρεις συν μία φρεγάτες Belharra με “κλειδωμένη” τιμή για δύο χρόνια.

•Προβλέπεται άκρως ικανοποιητική συμφωνία υποστήριξης των πλοίων. Στο ΠΝ την χαρακτηρίζουν “εξαιρετική”.

•Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι δεσμεύονται για παράδοση 2 Belharra μέχρι το 2025.

Επιπλέον σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΝ από τη συμφωνία “περισσεύουν κάποια χρήματα για τον εκσυγχρονισμό  κάποιων MEKO”.

Τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι δύο:

• Τι θα γίνει με τις 3 κορβέτες Gowind; Γιατί δεν ανακοινώθηκαν;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr οι Γάλλοι ζητούν εγγυήσεις ότι τα ελληνικά ναυπηγεία θα μπορούν να ανταποκριθούν στη ναυπήγηση των 3 αυτών πλοίων. Αυτή η απάντηση καλύπτει μάλλον και το επόμενο ερώτημα που δεν είναι ευχάριστο.

• Γιατί ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι Belharra θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία; Απ΄ότι φαίνεται και οι 3 φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία. Έτσι εξηγείται η δέσμευση των Γάλλων για παράδοση 2 πλοίων μέχρι το 2025. Μέχρι τότε είναι αμφίβολο αν θα έχουν “πάρει μπροστά” τα δικά μας ναυπηγεία. Η Ελλάδα θα αναλάβει τη ναυπήγηση των κορβετών, οι οποίες όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν είναι “ενδιάμεση λύση” αλλά νέο πρόγραμμα για το ΠΝ που θα τις έχει μετά από τις δύο πρώτες Belharra.

https://www.militaire.gr/