12.9.21

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη (Χθες)


 

Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

«Θερμή» ήταν η υποδοχή του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, από διάφορους φορείς, οργανώσεις και κόμματα που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική, ενώ φέτος από τις διαμαρτυρίες απέχουν το Εργατικό Κέντρο και η ΓΣΕΕ, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, όπως έχουν ανακοινώσει.

Συγκέντρωση ατόμων που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς

Πορεία πραγματοποίησαν πολίτες που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, που έκαναν κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, ωστόσο λίγο πριν από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» η αστυνομία είχε δημιουργήσει φραγμό.

Επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από τις 20:00. Οι διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάπντησαν με ρίψη χημικών, καθώς και με υδροβολές από τις "αύρες". Στα επεισόδια έγιναν εννέα συλλήψεις και έξι προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν και πολίτες.

Μια γυναίκα τραυματίστηκε στο κεφάλι και στο χέρι:

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αστυνομικοί προχώρησαν σε πέντε προσαγωγές, εκ των οποίων οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

 


 

Σε εξέλιξη βρίσκονται συγκεντρώσεις και πορείες συνδικάτων, υγειονομικών και μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κοντά στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

 


 

Στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Αριστοτέλους, μετά τις 6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ, φοιτητές, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας, κ.α. και αυτή την ώρα η πορεία κινείται προς το Βελλίδειο. Σε μικρή απόσταση από το Βελλίδειο, στην πλατεία της ΧΑΝΘ, συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ στους συγκεντρωθέντες μίλησε εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εστίαση.

Οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία μέσω της οδού Αγγελάκη προς το κέντρο, ενώ στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μερικά από τα αιτήματα των διαδηλωτών, που κρατούν πανό, σημαίες και φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα είναι περαιτέρω προσλήψεις στο χώρο της υγείας, αυξήσεις στους μισθούς, πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, κ.α.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σχημάτισαν από νωρίς το απόγευμα κλοιό γύρω από το Βελλίδειο και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, μοτοσικλετιστές και άλλες δυνάμεις της αστυνομίας κινούνται πίσω από τις πορείες, ενώ στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση συμμετέχει και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Σε διαφορετικά σημεία της πόλης διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έχουν εξαγγείλει οι:

ΑΔΕΔΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου, οργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και το Νομαρχιακό Τμήμα της στη Θεσσαλονίκη (Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων).

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα λένε "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης»

Αιτήματά τους είναι τα εξής:

Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Μέτρα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας. Έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου των υγειονομικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και άμεση ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Κατάργηση του Νόμου για τα εργασιακά (Ν. 4808/21) και της διάταξης του 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. .

Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας.

Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).

ΠΑΜΕ και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά

Στα αιτήματα του ΠΑΜΕ κεντρικά ζητήματα είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο νόμος για τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει ότι βγαίνει στον δρόμο «ο οδοστρωτήρας των αντιλαϊκών μέτρων που συνθλίβει τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των εργατικών λαϊκών οικογενειών». 

Από την πλευρά τους οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επισημαίνουν: «Διαδηλώνουμε στη ΔΕΘ Σάββατο 11/9. Να φύγουν οι ά(χ)ριστοι πριν καταστρέψουν τα πάντα! Με μαζικούς και μαχητικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας να τους διώξουμε»

Μεγάλη αστυνομική παρουσία

Ενισχυμένη θα είναι η παρουσία της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται αύριο να βρίσκονται 5.500 αστυνομικοί από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό, η ΕΛΑΣ θα χρησιμοποιήσει αστυνομικούς φραγμούς με κλούβες και θα θέσει υπό επιτήρηση κτίρια που τελούν υπό κατάληψη.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα, που θα θα επιτηρούν από αέρος, με αστυνομικούς ακροβολισμένους ακόμα και σε ταράτσες κτιρίων.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι «η Ελληνική Αστυνομία έχει πάρει όλα τα μέτρα, έχουμε ήδη κάνει σύσκεψη με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τους αξιωματικούς που θα φέρουν εις πέρας αυτό το έργο».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021, 03:48


https://www.zougla.gr/