24.8.21

Προς αντίποινα η Κύπρος; Θέμα ανάκλησης διαβατηρίων τουρκοκύπριων αξιωματούχων για Βαρώσια

 


Ζήτημα ανάκλησης των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέχουν Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι της «ΤΔΒΚ» θέτει σήμερα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται εγχώρια μέσα, ενώπιον του Υπουργικού θα βρεθεί κατάλογος ονομάτων διψήφιου αριθμού Τουρκοκύπριων «αξιωματούχων», μεταξύ των οποίων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο πρωθυπουργός της «ΤΔΒΚ» Ερσάν Σανέρ αλλά και Τουρκοκύπριοι που κατέχουν αξιώματα στο μη-αναγνωρισμένο κράτος.

Το ζήτημα της αφαίρεσης των διαβατηρίων των Τουρκοκύπριων «αξιωματούχων», πάγιο αίτημα του ακροδεξιού ΕΛΑΜ το οποίο υιοθέτησαν και άλλα κόμματα, μπήκε στην ατζέντα του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ και την αλλαγή πολιτικής των Τουρκοκυπρίων υπέρ της λύσης δύο κρατών και τις ενέργειες της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου.


Ζητήματα νομιμότητας

Πρόσφατα δε ο Νίκος Αναστασιάδης προανήγγειλε μέσω συνέντευξης την πρόθεση της κυβέρνησής του να συζητήσει το ζήτημα, λέγοντας πως «δεν μπορεί κάποιος που υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία να χρησιμοποιεί τα έγγραφά της». Στην ίδια συνέντευξη πάντως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε παραδεχτεί ότι «υπάρχει ένας προβληματισμός για τη νομιμότητα κάποιων μέτρων» συμπληρώνοντας «πως όποιος θεωρήσει την απόφαση αυτή παράνομη, μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια για να δικαιωθεί». Στις δηλώσεις Αναστασιάδη απάντησαν πολλοί Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αλλά και ο ίδιος ο Ερσίν Τατάρ, δηλώνοντας πως «τα διαβατήρια, δεν είναι ελληνοκυπριακά, αλλά διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαίωμα να τα κατέχουν». Το ζήτημα πάντως της νομιμότητας μιας τέτοιας ενέργειας είναι αντιληπτό από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, εξ ου και η υπόμνηση ότι η συζήτηση αφορά την αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της κυπριακής υπηκοότητας.

https://www.skai.gr/

_____________

Antonis Antonas