11.8.21

‘Ύστερα από τόσες καταστροφές δεν έχει μείνει άλλη υπομονή”! Πρ. Εμφιετζόγλου

 Γράφει ο

Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Τόσες πυρκαγιές, τόσες καταστροφές και όμως τα τόσα μαθήματα δεν έγιναν παθήματα. Ούτε καν η τραγωδία στο Μάτι. Εκτός από λόγια και διακηρύξεις πάντα μετά τις πυρκαγιές, το επόμενο καλοκαίρι δεν είχε γίνει τίποτα. 

Αυτές οι τεράστιες καταστροφές πρέπει επιτέλους να γίνουν μάθημα και να είναι οι τελευταίες. Φτάνει πια! 

Και επειδή «Κάλλιο το προλαμβάνειν του θεραπεύειν», πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη. 

Συγκεκριμένα:

  1. Ενίσχυση, σε όλες τις επικίνδυνες περιοχές, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσωπικό και μέσα κατάσβεσης.
  2. Να αγορασθούν τα απαιτούμενα αεροσκάφη κατάσβεσης. Στον πίνακα που αποφασίσθηκε να προστεθούν 3 Beriev Be-200, που απέδειξαν την χρησιμότητά τους.
  3. Περιπολίες ελικοπτέρων, drones ή άλλων σύγχρονων μέσων εντοπισμού. Να εντοπίζεται αυτόματα όποια εστία ανάφλεξης.
  4. Την περίοδο υψηλών θερμοκρασιών προ των πυρκαγιών, οι περιοχές και άλλα επικίνδυνα σημεία, να καταβρέχονται προληπτικά, τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα. 
  5. Άμεση απόφαση και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με δίκτυα πυρόσβεσης. Δημιουργία των απαιτούμενων δασικών οδών. Επιτήρηση και συντήρηση.
  6. Έγκαιρος συντονισμός με τις ένοπλες δυνάμεις για την συνεργασία τους σε πρόληψη και κατάσβεση. 
  7. Η ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να συντηρήσει με επιμέλεια τα δίκτυα και τους μετασχηματιστές. Η ευθύνη της για τυχόν ανάφλεξη από σπινθήρες, είναι απαράδεκτη. Αυτή πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της.
  8. Άμεση απαγόρευση οιασδήποτε δόμησης – και ανεμογεννητριών –  στις καμένες και παρακείμενες περιοχές. Και μελετημένη αναδάσωση. Και πάνω απ’ όλα όχι μόνο αποφάσεις, αλλά και αυστηρή και συνεχή τήρηση. 
  9. Αυστηρότατες ποινές. Ισόβια σε εμπρηστές, 20 χρόνια στους «εξ αμελείας» και επικήρυξη κάθε εμπρηστή με 3 εκ. €. Τότε όλοι θα σκεφθούν δυο και τρείς φορές πριν ενεργήσουν.

Ύστερα από τόσες καταστροφές δεν έχει μείνει άλλη υπομονή, ας το καταλάβουν όλοι, είναι η τελευταία ευκαιρία.

Ας τα ακούσει αυτά ο κ. Μητσοτάκης. Φτάνουν τα εσωκομματικά, οι δημοσκοπήσεις, οι υπερβολές με τους εμβολιασμούς  και παρόμοια. Λεφτά υπάρχουν. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να καλύψει κατά προτεραιότητα τις σχετικές δαπάνες και όχι να κατευθύνεται σε άσκοπες «επενδύσεις» και «ενισχύσεις». Και προφανώς μην διανοηθεί κανείς περιορισμό των δαπανών Εθνικής Άμυνας. 

Είναι έξυπνος. Ας ακούσει!

https://www.militaire.gr/