20.8.21

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες ταυτότητες: Πόσο θα κοστίσουν - Θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης

 


Τρεις κοινοπραξίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να αναλάβουν το μεγάλο έργο για τις νέες ταυτότητες. Το αποτέλεσμα της τελικής κύρωσης του διαγωνισμού θα γίνει γνωστό εντός του Σεπτεμβρίου. 

Το κριτήριο για τη «νίκη» στον διαγωνισμό θεωρείται η χαμηλότερη προσφορά και ο καθαρός προϋπολογισμός του διαγωνισμού αγγίζει τα 400.000.000 ευρώ (με τον ΦΠΑ ανεβαίνει στα 515.000.000 ευρώ),

 ωστόσο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανεβάζουν το κόστος στα 800.000.000 ευρώ.

Στη τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί τρεις κοινοπραξίες στις οποίες έχουν τεθεί επικεφαλής τρεις εισηγμένες εταιρίες. Πρόκειται για τη Unisystems (συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα), τον ΟΤΕ και τη Space Hellas.

Ειδικότερα οι τρεις κοινοπραξίες είναι οι εξής: 1) Thales Dis France – Unisystems, 2) Veridos Ματσούκης – ΟΤΕ – Byte – ΙNCM και 3) Zetes Industries – Zetes – Space Hellas – ANY. Οι δύο κοινοπραξίες που έμειναν εκτός είναι οι Ιdemia – Neurosoft και Ιn Continu Et Services – Inform Λύκος, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αποκλείστηκαν λόγω ελλείψεων στους τεχνικούς φακέλους τους.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ) με σκοπό την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων και εγγράφων ταυτοποίησης του ελληνικού κράτους, ήτοι συνολικά 45.000.000 έγγραφα ασφαλείας.

Η κοινοπραξία που θα επικρατήσει δεν θα εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά και σειρά άλλων εντύπων ασφαλείας όπως τα διαβατήρια, τα διπλώματα οδήγησης και οι ειδικές κάρτες για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το ένα σκέλος του project είναι η ανάπτυξη των υποδομών πληροφορικής και εκτύπωσης (ύψους περίπου 100.000.000-120.000.000 ευρώ) και το δεύτερο η παροχή της υπηρεσίας (300.000.000 ευρώ) για την έκδοση των εγγράφων που θα πραγματοποιείται από το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τα αναλώσιμα και η τεχνική υποστήριξη θα ανήκουν στην ευθύνη της αναδόχου κοινοπραξίας.

Οι νέες ελληνικές ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου ID-1, με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας, και θα φέρουν ζώνη μηχανικής ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης. Το εν λόγω έργο, που χαρακτηρίζεται διαβαθμισμένο, λόγω της φύσης του, έχει προκηρύξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η νέα ταυτότητα θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης με έγχρωμη φωτογραφία και θα ενσωματώνει την ηλεκτρονική υπογραφή, που θα αρκεί για τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Η αλλαγή των ταυτοτήτων επιβάλλεται από τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

https://www.pronews.gr/