10.8.21

Οι καταστροφικές εμμονές της κυβέρνησης και οι πρόσφυγες που δημιούργησε

Μπορούμε να κάνουμε “εκτιμήσεις” και να εκφράζουμε “απόψεις” μέρες ατελείωτες, όπως κάνουμε πάντα όταν προκύπτει τραγωδία. Είναι κάτι που εξυπηρετεί κάθε κυβέρνηση που καλείται να τη διαχειριστεί. Οι “εκτιμήσεις” ,οι “απόψεις” και η ατελείωτη συζήτηση “ξεχειλώνουν” και λειτουργούν ως μέσο που οδηγεί πιο γρήγορα στη λήθη. Ας μείνουμε λοιπόν στα γεγονότα…

Η κυβέρνηση καθοδηγούμενη όπως φαίνεται από την εμμονική στάση που της έχουν μπολιάσει συγκεκριμένοι υπουργοί και βουλευτές της – “σώγαμπροι” στη ΝΔ- ασχολείται με το πως θα βρίσκεται πάντα στην απέναντι πλευρά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η αυτονόητη και μη συζητήσιμη ούτε για αστείο άποψη ότι “η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ΄ όλα” έγινε σημείο σύγκρισης με τα όσα έγιναν στο Μάτι και όπως φαίνεται θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να παρουσιαστεί η ολοκληρωτική καταστροφή που ζήσαμε περίπου ως success story. Για τη συνεχή επίκληση όσων έγιναν στο Μάτι θα ασχοληθούμε σύντομα σε ξεχωριστό κείμενο.

Αυτός είναι και ο λόγος που η “στρατηγική” των εκκενώσεων χρησιμοποιήθηκε σε σημείο καταστροφικής όπως αποδείχτηκε, υπερβολής! Η πραγματικότητα έδειξε ότι σε χωριά που οι κάτοικοι αρνήθηκαν να φύγουν -έδιωξαν γυναίκες και παιδιά μόνο- έσωσαν τα σπίτια τους, με ζημιές διαχειρίσιμες. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει. Συνεπώς η τακτική “εκκένωσης” χωρίς καμία ψυχραιμία και πραγματική στρατηγική εξασφάλισε ότι “δεν θα έχουμε νεκρό” ,αλλά έχει καταστρέψει χιλιάδες ζωές.

Από χθες το βράδι έχουν διαρρεύσει τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός: 20.000 ευρώ για κάθε σπίτι που έχει καταστραφεί ολοσχερώς και πολύ μικρότερα ποσά για ζημιές σε οικίες και επιχειρήσεις. Προφανώς δεν έχει γίνει κατανοητό τι ακριβώς έχει συμβεί, ειδικά στη βόρεια Εύβοια.

Η χώρα και η κυβέρνηση της δεν έχουν να περιθάλψουν απλά πυρόπληκτους. Η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια προκάλεσε πρόσφυγες! Ανθρώπους που δεν έχασαν μόνο το σπίτι τους και την περιουσία τους . Έχασαν για πάντα τη δουλειά τους! Και το πάντα για κάποιους δεν είναι φραστική υπερβολή. Οι άνθρωποι που ζούσαν από το δάσος δεν μπορούν να περιμένουν 30 ή 40 χρόνια για να “ξαναγεννηθεί”. Οι υπόλοιποι που ζούσαν από τον τουρισμό έχουν ίσως να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο συντομότερα, αλλά μέχρι τότε τι θα γίνει;

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι τραγική και πολύ πιο περίπλοκη από άλλες φωτιές κι αυτό οφείλει να το καταλάβει η κυβέρνηση. Όπως και να παραδεχτεί ότι οι εμμονές της κατέστρεψαν κόσμο πολύ και οφείλει να επανορθώσει άμεσα. Να αντιμετωπίσει τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών όχι απλά ως πυρόπληκτους, αλλά ως πρόσφυγες που πρέπει να χτίσουν τη ζωή τους κυριολεκτικά από το μηδέν.

Στη φωτογραφία οι λεγόμενοι ΠΡΙΟΝΑΔΕΣ. Νέοι άνθρωποι που δεν έσωσαν μόνο ζωές, αλλά και περιουσίες ,δάση και ζώα, δείχνοντας στην κυβέρνηση “πως γίνεται η δουλειά”, όχι μόνο για να σωθεί η ζωή αλλά και για να συνεχιστεί όπως πρέπει.