8.8.21

Ανεξέλεγκτη η φωτιά για 6η μέρα στην Εύβοια: Κυκλωμένο από τις φλόγες το χωριό Ελληνικά – Δοκιμάζονται Βασιλικά, Ψαροπούλι

 Κραυγή αγωνίας: «Μόνη παρουσία της πολιτείας τα SMS από το 112»

Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα το χωριό Ελληνικά με πυροσβέστες και κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του να κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας, Ιωάννης Κοντζιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η μοναδική βοήθεια από την πολιτεία ήταν τα SMS από το 112. «Εκλιπαρώ για εναέρια μέσα εδώ και 4 μέρες. Δεν υπάρχει ούτε ένα. Αυτή είναι η ντροπή της πολιτείας. Ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανά χωριό». «Είναι η χειρότερη μέρα. Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμα του. Είμαστε μόνοι μας»

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης δήλωσε εξοργισμένος καθώς η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. «Πρέπει να δουν σοβαρά το μέτωπο, διαφορετικά θα καεί όλη η Εύβοια. Το πρωί θα φτάσει η φωτιά στα Πολιτικά, αν δεν ενεργοποιηθούν μεγάλες εναέριες δυνάμεις. Στο Σπαθάρι έσωσαν οι νέοι το χωριό, όπως και το ίδιο συνέβη σε άλλα χωριά. Το βράδυ του Σαββάτου ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες από τις επίγειες δυνάμεις, αλλά αυτό δεν επαρκεί».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι φλόγες φτάνουν ακόμα και τα 50 μέτρα!

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Μάλιστα γυναίκα που μένει στις Γούβες μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε η φωτιά κατεβαίνει από δύο μέτωπα, Αγδίνες και Ψαροπούλι και στην είσοδο του χωριού υπάρχει βενζινάδικο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Πέρασε την Μονοκαρυά

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα. Πάντως εκκενώθηκαν Γούβες, Καστρί και Αγριοβοτάνι.

Δείτε τις εικόνες του eviathema.gr

Χτύπησαν καμπάνες στις Καματριάδες

Στο χωριό Καματριαδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Νωρίτερα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

Η πύρινη κόλαση στην Εύβοια, όπως φαίνεται από τη Σκιάθο

 https://warnews247.gr/