6.7.21

Ιράκ: UAV παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη κατέρριψαν οι Αμερικανοί


 
Τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV), παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, αναχαιτίσθηκε και καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από τους Αμερικανούς, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας.

Το UAV δεν μπόρεσε να φθάσει ως το κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας, ενώ κατά την κατάρριψή του δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στο έδαφος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM ενεργοποιήθηκαν, άρχισαν να βάλλουν κατά ριπάς, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αξιωματικοί των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας εξήγησαν ότι άνοιξαν πυρ για να αναχαιτίσουν UAV, το νέο όπλο επιλογής φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή.

Από την αρχή του 2021 έχουν σημειωθεί 47 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ, όπου παραμένουν ανεπτυγμένοι 2.500 στρατιωτικοί των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που σχηματίστηκε εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι έξι από αυτές έγιναν με UAVs παγιδευμένα με εκρηκτικά, τεχνική που άρχισε να χρησιμοποιείται περί τα μέσα του Απριλίου στο Ιράκ και αποτελεί πονοκέφαλο για τον συνασπισμό, καθώς μπορεί να ξεφύγουν από τα συστήματα C-RAM, που έχει εγκαταστήσει ο αμερικανικός στρατός για την προστασία των μελών του.

Για καμία από τις επιθέσεις αυτές δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης· όμως ο τρόπος δράσης φέρει την υπογραφή των φιλοϊρανών οι οποίοι – στην Υεμένη για παράδειγμα – χρησιμοποιούν UAVs εναντίον σαουδαραβικών στόχων.

Η Χασντ αλ Σάαμπι («Μονάδες λαϊκής κινητοποίησης»), συμμαχία φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που τυπικά έχει ενταχθεί στον τακτικό στρατό κι αποτελεί δύναμη που δεν μπορεί να παρακαμφθεί από κανέναν στο Ιράκ, εξαίρει συχνά τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, χωρίς πάντως να αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη γι’ αυτές,

Χθες τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον ιρακινής αεροπορικής βάσης στη δυτική έρημο όπου φιλοξενούνται αμερικανοί στρατιωτικοί, ανέφερε ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός.

Η επίθεση εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ δεν προκάλεσε θύματα.

Οι δύο νέες επιθέσεις σημειώθηκαν περίπου μια εβδομάδα μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων της Χασντ στη Συρία και στο Ιράκ τα οποία είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα μαχητές.

Ένδειξη της ανησυχίας των ΗΠΑ για τις επιθέσεις με UAVs: προσέφεραν πρόσφατα αμοιβή ύψους ως και τριών εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες οι οποίες θα επέτρεπαν να εξιχνιαστούν οι επιθέσεις εναντίον των συμφερόντων τους στο Ιράκ.


https://www.defencenet.gr/