30.7.21

Η φύση εκπέμπει «SOS»



 Του Μωυσή Λίτση

mlitsis@naftemporiki.gr

Η διεθνής ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων είναι μια σκληρή υπενθύμιση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που είναι πλέον ορατές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα, στις αρχές της εβδομάδας, έπεσε στη Ζενγκζού της κεντρικής Κίνας τόση βροχή όση πέφτει σε έναν ολόκληρο χρόνο. Ο απολογισμός του κατακλυσμού στο βιομηχανικό κέντρο των 12 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν τουλάχιστον 51 νεκροί, εκ των οποίων οι 12 μέσα σε σήραγγες του μετρό που έγιναν υπόγεια ποτάμια. Το κόστος των ζημιών ανήλθε σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.



Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία και άλλες γειτονικές χώρες συνδέθηκαν από την πρώτη στιγμή με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ολιγωρία των αρχών που φέρονται να είχαν αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων. Ο τραγικός απολογισμός ήταν πάνω από 200 νεκροί, εκ των οποίων τουλάχιστον 170 στη Γερμανία, με τις ζημιές να υπολογίζονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πολιτείες στη δυτική ακτή των ΗΠΑ δοκιμάζονται από μεγάλες πυρκαγιές, καθώς έχουν ξεραθεί τα δάση από τα τέσσερα διαδοχικά κύματα καύσωνα. Στον Καναδά καταγράφηκε πρόσφατα θερμοκρασία-ρεκόρ 49,6 βαθμών Κελσίου. Ακόμη και ο δικός μας καύσωνας που μας ταλαιπωρεί από χθες, πιθανότατα δεν είναι άσχετος με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, παρόλο που έχουμε ως χώρα ξαναζήσει ανάλογες περιόδους, ας ελπίσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα όσα τραγικά είχαν συμβεί το 1987.

Στο Ιράν παρατηρείται λειψυδρία, με αποτέλεσμα να προκληθούν ταραχές. Το Ιράν ως γνωστόν είναι από τις πλουσιότερες σε υδρογονάνθρακες χώρα.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα στο περιοδικό BioScience την οποία επικαλείται προχθεσινό δημοσίευμα της DW, το 2020 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία, ενώ η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ήταν η υψηλότερη από ποτέ.

Οι επιστήμονες συγγραφείς της έρευνας επισημαίνουν ακόμη τα χαμηλά επίπεδα μάζας πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική. Οι πάγοι λιώνουν κατά 31% ταχύτερα σε σχέση με 15 χρόνια πριν. Η ετήσια αποψίλωση του Αμαζονίου έφθασε το 2020 στο υψηλό των 12 ετών.

Η φύση εκπέμπει «SOS» σε ώτα μη ακουόντων, αφού κάθε διεθνής διάσκεψη για το κλίμα αποδεικνύεται συνήθως κατώτερη των περιστάσεων. 

Για να μην αναφερθούμε στον «μικρόκοσμό» μας, τη θάλασσα πλαστικών και κάθε λογής σκουπιδιών που κατακλύζουν ακτές, δάση και βουνά στη xώρα μας.  

https://www.naftemporiki.gr/