30.7.21

Δένδιας: «Μπορούμε να στείλουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Τουρκία» - Οταν η ΜΙΤ έκαιγε τα ελληνικά δάση...


 

Σκεπτική και διστακτική εμφανίζεται η Τουρκία για το αν θα δεχτεί την ελληνική προσφορά για συνδρομή πυροσβεστικών αεροσκαφών μετά από πρόταση πο έκανε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας στον Τούρκο ομόλογο του.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε μόνο ένα “ευχαριστώ” στην πρόταση-προσφορά βοήθειας που του έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

ίσως αυτή η πρόταση δεν έπρεπε να γίνει ποτέ. Γιατί να τους σώσουμε; Ειδικά μετά τις τελευταίες προκλήσεις με την Αμμόχωστο. Δεν είναι τυχαίο πως καμία γειτονική χώρα δεν έχει προσφερθεί να τους βοηθήσει μέχρι τώρα.

Προφανώς κάποιοι στην κυβέρνηση φοβήθηκαν τουρκικές κατηγορίες περί “ελληνικού δάκτυλου πίσω από τις πυρκαγιές”.

Επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε στον κ. Τσαβούσογλου τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωών εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αττάλεια.

Επίσης, ο κ. Δένδιας δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια εφόσον ζητηθεί.

«Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο εξέφρασα τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια ζωών εξαιτίας πυρκαγιών στην περιφέρεια καταγωγής του, την Αττάλεια.

Εξέφρασα επίσης την ετοιμότητα Ελλάδας να παράσχει βοήθεια εφόσον ζητηθεί» ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Δένδιας.

Ομολογία Μεσούτ Γιλμάζ: Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση

Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό την κυνική ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος αποκάλυψε πως πολλές από τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997, ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας στην εφημερίδα Μπιργκιούν (Birgun) της Τουρκίας, μίλησε για μυστικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιούνται από το τουρκικό κράτος, και αποκαλύπτονται από κάθε απερχόμενο πρωθυπουργό μόνον στο επόμενο. Η Τανσού Τσιλέρ όμως σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Γιλμάζ, δεν έκανε το ίδιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Όλοι οι πρωθυπουργοί, όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά το διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο. Οι Ερμπακάν, Ετσεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια.

Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση μυστικών κονδυλίων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου, πέρα των μυστικών κονδυλίων, όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες.

Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας. Για θέματα όπως για τις δολοφονίες Κούρδων δεν υπάρχει κάτι σχετικό».

Ήταν η εποχή με τις μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας, όπου είχαν υπάρξει μεν πληροφορίες στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για εμπρησμούς από Τούρκους πράκτορες, αλλά οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

O Can Dundar, αρθρογράφος στην τουρκική εφημερίδα,  επικαλείται μυστική έκθεση που ήρθε στην επιφάνεια και περιήλθε εν γνώσει του. Ανέφερε συγκεκριμένα:

Η ΜΙΤ ανέφερε πως «Οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία στα δάση της Ελλάδος, οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και την Ρόδο, είναι κρατικά μυστικά ακόμη και στο επίπεδο αναφορών και δεν πρέπει να κοινοποιηθούν, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη και να δημιουργήσει θέμα αμοιβαιότητας».

Ο Τούρκος αρθρογράφος, με ξεκάθαρο τρόπο γράφει στο άρθρο του πως την εποχή εκείνη, «η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα».

«Έτσι κάποιοι είπαν “Αφού εκείνοι μας πονούν, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς” και δύο ομάδες, χωρίς να γνωρίζει η μία την άλλη, ξεκίνησαν τη δράση τους. Tότε οι ειδικές δυνάμεις ανέλαβαν τις πυρκαγιές, ο τομέας μυστικών υπηρεσιών τις βόμβες» τονίζει ο Νουτντάρ.

Την ύπαρξη έκθεσης που δείχνει τη δράση του τουρκικού παρακράτους στα ελληνικά δάση αποδεικνύει, η αναφορά που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Vatan.

H εφημερίδα κάνει αναφορά στην έκθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κουτλού Σαβάς επι κυβερνήσεων Μεσούτ Γιλμάζ, σχετικά με το σκάνδαλο Σουσούρλουκ που δείχνει τη σχέση του κράτους με το παρακράτος. Στην έκθεση του, σύμφωνα με την Vatan o εισαγγελέας αφιερώνει 12 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα».