13.7.21

Παγκόσμια πρωτιά για το Ισραήλ: Ξεκίνησε διεθνής άσκηση αεροπορικού πολέμου νέας γενιάς με RPAV! - Τεράστια ευκαιρία για Ελλάδα



 Aρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Παγκόσμια πρωτιά για το Ισραήλ το οποίο φέρνει την επανάσταση στον αεροπορικό πόλεμο νέα γενιάς πραγματοποιώντας την πρώτη διεθνή στρατιωτική άσκηση με drone/RPAV.

H άσκηση αυτή αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την χώρα μας να εισέλθει στην νέα γενιά αεροπορικού πολέμου. Οι ισραηλινοί φέρνουν τεχνολογική επανάσταση με RPAV (Remotely Piloted Aerial Vehicle).

Πρώτη διεθνή άσκηση Drone

Η πρώτη διεθνής άσκηση με drone έχει διάρκεια δύο εβδομάδες και είναι η πρώτη του είδους της. Συμμετέχουν δυνάμεις από ΗΠΑ-Γαλλία-Ιταλία-Γερμανία και Βρετανία.

Η άσκηση έχει την κωδική ονομασία “Blue Guardian” και θα διεξαχθεί στην αεροπορική βάση Palmahim στο Κεντρικό Ισραήλ.

“Το κράτος του Iσραήλ είναι πρωτοπόρος στον τομέα των UAV” σύμφωνα με τον Διοικητή των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Amikam Norkin.

“Η άσκηση αυτή είναι μια πλατφόρμα μάθησης και αμοιβαίας εξέλιξης. Η άσκηση έχει εθνική σημασία και επιρροή για την IAF στην παγκόσμια σκηνή.

Κατά την διάρκεια της άσκησης, τα ξένα πληρώματα θα πετάξουν με το Hermes-450 (γνωστό ως “Zik”) με ισραηλινούς χειριστές από τις μοίρες drone της IAF.

Το Hermes-450 είναι ένα τακτικό UAV πολλαπλών αποστολών που μπορεί να μεταφέρει μια σειρά ωφέλιμων φορτίων, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων ηλεκτρο-οπτικών / υπέρυθρων (EO / IR) για ComINT, ELInt.

Τα μη επανδρωμένα αεροχήματα Hermes 450 επιτρέπουν τη συλλογή πληροφοριών για διάρκεια πτήσης έως και 17 ώρες στα 18.000 πόδια.

Άσκηση RPAV (Remotely Piloted Aerial Vehicle)

«Η άσκηση είναι στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ του Ισραήλ και των συμμετεχουσών χωρών», ανέφερε, προσθέτοντας πως η άσκηση «πραγματοποιείται ως μέρος του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Αεροπορίας με στόχο την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των IDF”.

Σκοπός είναι να τεθούν οι βάσεις για μελλοντική διεθνή συνεργασία στον επαναστατικό τομέα των RPAV (Remotely Piloted Aerial Vehicle) 

Τα πληρώματα θα εξασκηθούν σε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας σε επίγειες δυνάμεις, την αναγνώριση, την συλλογή πληροφοριών και την συνεργασία με διάφορες αεροπορικές δυνάμεις, δήλωσε εκπρόσωπος των IDF.

Η άσκηση “Blue Guardian” χωρίζεται σε δύο μέρη:

Η πρώτη εβδομάδα θα εστιαστεί στην εκπαίδευση των διεθνών πληρωμάτων πάνω στο “Zik” (Hermes 450) RPAV.

Η δεύτερη εβδομάδα της άσκησης περιλαμβάνει προσομοίωση σεναρίου μάχης μεταξύ ενός συνασπισμού συμμαχικών εθνών εναντίον ενός κοινού εχθρού.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, οι δυνάμεις θα πετάξουν σε κοινούς σχηματισμούς και θα συνεργαστούν με δυνάμεις μαχητικών και ελικοπτέρων της IAF, καθώς και με ειδικές δυνάμεις.