23.7.21

Γκρεμίστηκε ο ρωσικός μύθος: Το Rafale έσβησε- κυριολεκτικά - τα "φώτα" στο Su-35 -Ψάχνεται για λύση η Άγκυρα



 Απόλυτα ευχαριστημένοι και εντυπωσιασμένοι είναι οι Αιγύπτιοι πιλότοι με το Rafale F3R το οποίο σε μεγάλη στρατιωτική άσκηση “έσβησε” κυριολεκτικά τα φώτα στο ρωσικό μαχητικό Su-35S.

Aιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως είναι στον άμεσο σχεδιασμό της Αεροπορίας της χώρας η απόκτηση επιπλέον Rafale ώστε ο συνολικός αριθμός να ανέλθει σε μίνιμουμ 72 και μάξιμουμ 100.

Kάτι τέτοιο δεν θα μετατρέψει απλά την Αίγυπτο στον δεύτερο μεγαλύτερο χρήστη Rafale. Το Κάιρο θα μετατραπεί σε περιφερειακή Υπερδύναμη μόλις “ωριμάσουν” και oι υπόλοιποι εξοπλισμοί του Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς.

Έσβησε τα φώτα στο μελλοντικό μαχητικό των Τούρκων

Υπάρχει ακόμη μία σημαντική παράμετρος στην αερομαχία μεταξύ Su-35 και Rafale F3R.

Το Su-35 είναι το πιο “ώριμο” και σύγχρονο αεροσκάφος που μπορεί να προμηθευτεί η τουρκική Αεροπορία. Δεν είναι ούτε το Su-57 ούτε το… Checkmate που ακόμη σχεδιάζεται.

Η ήττα του από το Rafale F3R δείχνει πως στην περίπτωση που η Άγκυρα το αποκτήσει, πάλι η ΠΑ θα είναι χωρίς αντίπαλο σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή καθώς διαμορφώνει μελλοντικό ισοζύγιο αεροπορικών δυνάμεων.

Είναι δεδομένο, πως η πληροφορία αυτή έχει ανησυχήσει την Άγκυρα που βλέπει πως δεν μπορεί να πορευθεί για πολύ με έργα… “μακέτες” και πρέπει να βρει άμεση λύση στο πρόβλημα της Αεροπορίας της. Όμως μετά την ήττα των Su-35 τα περιθώρια στενεύουν απελπιστικά για εύρεση “ικανοποιητικής λύσης”.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή ήττα τόσο της Μόσχας όσο και της Άγκυρας… Σίγουρα η επόμενη ρωσική δικαιολογία θα είναι του τύπου “πρόκειται για εξαγωγική έκδοση με λιγότερες ικανοποιητικές επιδόσεις του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου…”

Ανίκητο το Spectra

Πιο αναλυτικά, σε άσκηση της Αεροπορίας της Αιγύπτου συμμετείχε τόσο το γαλλικό μαχητικό Rafale όσο και το ρωσικό μαχητικό Su-35. Η Αεροπορία της Αιγύπτου διαθέτει και τους δύο τύπους μαχητικών.

Κατά την διάρκεια της αερομαχίας, το Su-35 προσπάθησε να επιτεθεί αιφνιδιαστικά στο Rafale έχοντας τον ρόλο του επιτιθέμενου.

Κάνοντας χρήση του ραντάρ Spectra της Thales, τα Rafale κατάφεραν να θέσουν “εκτός λειτουργίας”  το αντίστοιχο ραντάρ των Su-35.

Ξεθώριασε ο ρωσικός μύθος

Μάλιστα, αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν πως το Rafale εξαπέλυσε ισχυρό ηλεκτρονικό πόλεμο που έβγαλε εκτός μάχης όλα τα συστήματα στοχοποίησης των ρωσικών μαχητικών Su-35.

“Το ρωσικό μαχητικό δεν μπορούσε να λοκάρει και να κατευθύνει τους πυραύλους του” αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, το γαλλικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra κατάφερε να εξουδετερώσει το ραντάρ τύπου BAR τεχνολογίας AESA “N035 Irbis” όταν τα Su-35 προσπάθησαν να επιτεθούν στα Rafale έχοντας το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Eμπειρογνώμονες αναφέρουν πως η αερομαχία αυτή θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Rafale στους κόλπους της Αιγυπτιακής Αεροπορίας κάτι που θα μεταφρασθεί σε επιπλέον αγορά γαλλικών μαχητικών της έκδοσης F4.

https://warnews247.gr/