3.7.21

Rafale: Στις 21 Ιουλίου πετούν για Ελλάδα - Θα φέρουν μαζί και τους πυραύλους Meteor


Αντίστροφα μετράμε πλέον για την άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα, για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Η τελετή για την παραλαβή του Rafale θα γίνει στις 21 Ιουλίου και θα αφορά την διθέσια έκδοση, ενώ θα φέρει όλο τον συμφωνημένο υπερσύγχρονο εξοπλισμό του, όπως τους πυραύλους Meteor, σύμφωνα με το «Βήμα». 

Αυτό πάντως δεν σημαίνει πως το πρώτο Rafale θα έρθει στην Τανάγρα στις 21 ή 22 Ιουλίου.

Κι αυτό γιατί θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδευτούν στο μαχητικό αεροσκάφος και άλλοι Έλληνες πιλότοι.

Όσο για την τελετή παράδοσης – παραλαβής,  υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη τελετή για τα Mirage 2000, ήταν παρούσα σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι Γάλλοι «άνοιξαν σαμπάνιες και διοργάνωσαν εορταστική εκδήλωση με μια τεράστια τούρτα σε σχήμα μαχητικού αεροσκάφους Mirage!».

«Μπήκε ο Ιούλιος και σύμφωνα με τη σύμβαση θα πρέπει να γίνει η παράδοση του πρώτου Rafale στην Πολεμική Αεροπορία. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι η τελετή παραλαβής του πρώτου ελληνικού διθέσιου Rafale θα γίνει στις 21 Ιουλίου στη Γαλλία. Από τις 21 Ιουλίου δηλαδή ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας θα διαθέτει και μαχητικά Rafale με όλο τον ισχυρό οπλισμό τους, όπως οι πύραυλοι Meteor. Αλλά μην περιμένετε ότι θα δούμε αμέσως, με την παραλαβή του δηλαδή, το Rafale να επιχειρεί στο Αιγαίο. Θα πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες. Το Rafale θα παραμείνει για ένα χρονικό διάστημα στη Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό και άλλοι Έλληνες πιλότοι. Άλλωστε ένα αεροσκάφος μόνο του όσο προηγμένο κι αν είναι δεν κάνει και μεγάλη διαφορά.

Αλλά, από την 21η Ιουλίου θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την απόκτηση και των 18 Rafale. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης θα παραδίδεται ένα κάθε μήνα στην Πολεμική Αεροπορία. Και τότε τα Rafale θα έρθουν με Έλληνες πιλότους να προσγειωθούν στην Τανάγρα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, η οποία τελευταίως έχει αναβαθμιστεί και με την ενεργοποίηση των Mirage 2000-5.

Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ποιοι θα παραστούν στην τελετή παράδοσης των Rafale στις 21 Ιουλίου. Αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι οι Γάλλοι διοργανώνουν εντυπωσιακή τελετή στις παραδόσεις αεροσκαφών. Όταν το 1988 έγινε η τελετή για την παράδοση του πρώτου Mirage 2000 στην Πολεμική Αεροπορία, παρουσία όλης της τότε ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας και της Πολεμικής Αεροπορίας (παρουσία και του γερόλυκου Σαρλ Ντασό), οι Γάλλοι άνοιξαν σαμπάνιες και διοργάνωσαν εορταστική εκδήλωση με μια τεράστια τούρτα σε σχήμα μαχητικού αεροσκάφους Mirage!», γράφει αναλυτικά το δημοσίευμα. 


https://www.defencenet.gr/