20.7.21

Σήμερα η κρίσιμη μέρα για τα Βαρώσια -Με NAVTEX ο Ερντογάν δείχνει το δρόμο για κλιμάκωση

 

Σήμερα η κρίσιμη μέρα για τα Βαρώσια στην Κύπρο, ανήμερα της επετείου της εισβολής. Με NAVTEX ο Ρ.Τ.Ερντογάν δείχνει το δρόμο για κλιμάκωση.

Με προκλητικές δηλώσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο και φιέστες ξεκίνησε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα.

Η Αθήνα δεν θέλει να οδηγηθεί σε βιαστικά συμπεράσματα και αναμένει να δει πως θα κινηθεί σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των Βαρωσίων.

Η εκτίμηση πάντως είναι πως χθες ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε κυρίως σε ένα εσωτερικό ακροατήριο, επιχειρώντας ωστόσο να μην έρθει σε πλήρη ρήξη με ΗΠΑ και Ε.Ε.

Το μήνυμα της κυβέρνησης

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές: Τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό θα επιβαρύνουν τις ευρωτουρκικές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει πως η μόνη λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση του νησιού και όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση.

Μάλιστα σε μια κίνηση που έχει και έντονο συμβολισμό στην Κύπρο βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ αύριο στο νησί μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (που σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ).

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών σκοπεύει να απαντήσει με επιστολή στον ΟΗΕ στους ισχυρισμούς του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Φεριντούν Σινιρίογλου πως η Ελλάδα απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή.

Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να συντηρήσει ένα blame game με την Αθήνα, προσπαθώντας να εμφανιστεί στη διεθνή κοινότητα ως το «καλό παιδί». Μια προσπάθεια πάντως που έχει πέσει στο κενό, καθώς δεν βρίσκει ανταπόκριση σε καμία από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να μεταφέρει εκ νέου την ένταση στην Κύπρο, δοκιμάζοντας σε ένα βαθμό και τα «όρια» των ισχυρών παικτών στη διπλωματική σκακιέρα. Ωστόσο φαίνεται πως δεν επιθυμεί να τραβήξει τόσο το σχοινί, ώστε να αναλάβει την ευθύνη για την μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό (που θα μπορούσαν θεωρητικά να συνεχιστούν το φθινόπωρο μετά την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη).

Η τηλεφωνική επικοινωνία την προηγούμενη εβδομάδα του Ιμπραήμ Καλίν- ενός εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Ερντογάν- με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν εκτιμάται ως σημάδι πως η Αγκυρα δεν θέλει να πατήσει όλες τις κόκκινες γραμμές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος θα εγκαταλείψει εν μια νυχτί τα νέο-οθωμανικά του σχέδια.

Στην Αθήνα εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος – όσο πλησιάζουν οι εκλογές – θα κοιτά όλο και περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας του. Με την δημοτικότητα του να υποχωρεί και την οικονομία να κλυδωνίζεται, οι οποίες κινήσεις του θα έχουν ως στόχο πρωτίστως τη συσπείρωση της εκλογικής του βάσης.

Αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μια ρητορική υψηλών τόνων, όπως φαίνεται και με το μπαράζ δηλώσεων περί δύο κρατών στην Κύπρο παρά την «κόκκινη κάρτα» από ΗΠΑ και Ε.Ε. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πυροδοτήσει περαιτέρω το κλίμα έντασης (για παράδειγμα με αναφορές περί ανοίγματος των Βαρωσίων) ή θα… ξεχάσει όσα έλεγε περί «σημαντικών» ειδήσεων για να μην προκαλέσει περαιτέρω τη διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση κοιτά προς τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, επιδιώκοντας την περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη καλών σχέσεων. Όπως ήδη αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί σήμερα στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Επίσης, η βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και αραβικών κρατών είναι ψηλά στην ατζέντα, με γνώμονα- όπως τονίζεται- την από κοινού δέσμευση για σεβασμό του διεθνούς δίκαιου. Μάλιστα αυτό γίνεται σε μια συγκυρία όπου ο Τούρκος πρόεδρος θα ήθελε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του «αραβικού κόσμου» , παρά το ότι οι σχέσεις με ένα μεγάλο αριθμό κρατών της περιοχές δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο.

Νέα NAVTEX

Η επίσκεψη του Ερντογάν, πάντως, δεν πρέπει να εφησυχάζει Λευκωσία και Αθήνα. Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα κινηθεί στην περιοχή της Κύπρου, σύντομα. Ήδη εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 9 έως τις 22 Αυγούστου στην περιοχή που φαίνεται στον χάρτη, σύμφωνα με το militaire.gr


Η NAVTEX:

TURNHOS N/W : 0626/21

MEDITERRANEAN SEA

1. GUNNERY EXERCISE,BETWEEN 09-22 AUG 21 FROM 0500Z TO 1400Z IN AREA BOUNDED BY;

35 30.00 N – 034 27.50 E

35 34.57 N – 034 34.02 E

35 31.50 N – 034 39.50 E

35 19.50 N – 034 59.50 E

35 11.50 N – 034 52.50 E

35 23.50 N – 034 32.50 E

CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 221500Z AUG 21.


https://warnews247.gr/