5.7.21

Ελληνικά drones υπάρχουν και θα τα δούμε στην DEFEA!


Παρακολουθώντας χρόνια τώρα την εξέλιξη των τουρκικών UAV άπαντες αναρωτιόμαστε, γιατί η Ελλάδα δεν προχωρά σ΄ αυτό το τομέα με δικά της μέσα κι όχι μόνο με αγορές. Η Ελλάδα προχωρά απ΄ ότι φαίνεται αλλά αυτό ακόμη οι κυβερνήσεις της δεν θέλουν να το καταλάβουν και να το παραδεχτούν. Αυτή είναι η πιο απλοϊκή εξήγηση κι ας μείνουμε σ΄αυτή…

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις συμμέτοχες ελληνικών εταιρειών στην επικείμενη έκθεση Defense Expedition Athens (DEFEA www.defea.gr). 

Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες συμμέτοχες, μεταξύ αυτών όμως ξεχωρίσαμε  μια νέα συμμετοχή αυτή της SAS technology (www.sas-tech.gr), μιας εταιρείας μέλους του SWG (Spirit World Group) του επιχειρηματία Μιχάλη Σπυριδάκου. Την ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων, γιατί αφορά στα DRONES.  Ένα τομέα που η αλματώδης εξέλιξη της Τουρκίας μας έδωσε έμπρακτα να καταλάβουμε πόσο πίσω έχουμε μείνει σαν χώρα και πόσο γρήγορα βήματα πρέπει να γίνουν  αν δεν θέλουμε να χάσουμε και αυτό το τραίνο της τεχνολογικής εξέλιξης και να αντιμετωπίσουμε την νέα αυτή σημαντική απειλή. 

Η ενδιαφέρουσα συμμετοχή της SAS Technology όμως είναι ένα φως στο βάθος του τούνελ που δημιουργεί μια ελπίδα  για το μέλλον και δίνει ένα ακόμη  σημαντικό λόγο να επισκεφθούμε την έκθεση και μάλιστα σε μια ευαίσθητη περίοδο, εν μέσω ενός καταιγισμού εξαγγελλόμενων  επενδύσεων, που γίνονται για την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων. Επενδύσεων που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό και είναι αναμφίβολα και απαραίτητες και επείγουσες   για τις ΕΔ της χώρας μας. 

Για άλλη μια φορά όμως σε μια κρίσιμη περίοδο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ η παρουσία της ΕΑΒΙ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία) χαρακτηρίζεται στην καλύτερη περίπτωση  περιορισμενη. Αυτό είναι αποτέλεσμα σειράς διαχρονικών λαθών σε επίπεδο ενέργειων και πολιτικών που την απαξίωσαν και την οδήγησαν σχεδόν στην εξαφάνιση.  Με δεδομένη λοιπόν την κατάσταση αυτή,  προφανώς ή συντριπτική πλειονότητα τέτοιων  επενδύσεων, κατευθύνεται  στις γνωστές μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού χωρίς καν, τις περισσότερες φορές, οποιασδήποτε μορφής υποχρέωση για ανάθεση κατασκευαστικού έργου σε ότι έχει απομείνει από την αναιμική αυτή ΕΑΒΙ. 

https://www.militaire.gr/

_______________________

Μιχάλης Τσολάκης/Efenpress