16.7.21

DEFEA 2021 – ΣΕΚΠΥ: Παρουσιάστηκαν οι πέντε προτάσεις για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία



 Διεξήχθη συνεδρίαση σχετικά με τις ικανότητες και την ανάπτυξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της DEFEA 2021.

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχε και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Μιχαήλ Παπαδάκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής.

Η κατάσταση, οι προοπτικές και το μέλλον της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, σε συνάρτηση με τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης, με τους αξιωματούχους να αναλύουν το τι μπορεί να γίνει και τι πρωτοβουλίες και ενέργειες έχουν δρομολογηθεί για την ενίσχυση όχι μόνο των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και της ίδιας της βιομηχανίας αμυντικών συστημάτων.

Η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Μιχαήλ Παπαδάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που ενισχύουν το ρόλο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Χαρακτηριστικά, ανέφερε τη δημιουργία του ενιαίου μητρώου επιχειρήσεων αμυντικού τομέα για την άμεση ενημέρωση των ελληνικών εταιριών του κλάδου για διεθνείς διαγωνισμούς, του νεοσύστατου συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας με γνωμοδοτικό χαρακτήρα για να εισηγείται τις βασικές επιλογές κατά τον προγραμματισμό της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και τη συνέχιση του καταλόγου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Υποστηρίζουμε τη συμμετοχή εγχώριων βιομηχανικών φορέων στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης» είπε ο Μ. Παπαδάκης ενώ προσέθεσε: «Τα συγκεκριμένα προγράμματα καλύπτουν μεγάλο φάσμα τεχνολογιών του αμυντικού αλλά και διαστημικού τομέα ενώ προσφέρουν ευκαιρίες για δικτύωση μεταξύ αμυντικών βιομηχανιών».

«Συνεργασίες και…συνεργασίες» ζητά ο ΣΕΚΠΥ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής χαρακτήρισε την ελληνική αμυντική βιομηχανία «πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος», κάτι που όπως είπε, αποδείχθηκε από τη συμμετοχή στη φετινή έκθεση. Στόχος των ελληνικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας είναι, σύμφωνα με τον Τ. Ροζολή, οι συνεργασίες τόσο για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και με ξένες εταιρείες διεθνή προγράμματα.

«Ζητάμε», είπε, «συμβόλαια βιομηχανικής συνεργασίας» ενώ συμπλήρωσε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι αναγκαία διότι παρέχει «αυτάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Για τις προτάσεις της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ο Τ. Ροζολής επισήμανε επιγραμματικά:

  • Πρώτον, ίδρυση υπουργείου/υφυπουργείου ή αναπληρωτή υφυπουργού για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
  • Δεύτερον, απαίτηση για 30% βιομηχανικές επιστροφές από εξοπλισμούς.
  • Τρίτον, άμεση εξυγίανση με οποιονδήποτε τρόπο των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών.
  • Τέταρτον, ενεργοποίηση του Συμβουλίου Άμυνας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας.
  • Πέμπτον, συμμετοχή σε μεγάλα ευρωπαϊκά ή αμερικανική προγράμματα.