22.7.21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ



 

Τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων

Τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων, που σχεδιάζει να φέρει προς κύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία παραδόθηκε ο όρος Μακεδονία, η Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στους Σλαβο-Αλβανούς των Σκοπίων. Πιθανή κύρωση αυτών των μνημονίων από την ελληνική Βουλή θα ενισχύσει τη συγκεκριμένη επαίσχυντη συμφωνία.

Ακόμα όμως και βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν προβλέπεται ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο των όποιων μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Η Επιτροπή Ελληνισμού αγωνίζεται ώστε να μην κυρωθούν αυτά τα τρία μνημόνια και προτρέπει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να έρθουν σε επαφή με τους βουλευτές της ΝΔ, είτε δια ζώσης είτε μέσω των δημοσιευμένων και επίσημων email και τηλεφώνων των βουλευτών προκειμένου να τους πείσουν να μην τα φέρουν καν προς κύρωση.

Για εμάς είναι ακατανόητη η πρεμούρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών λες και έχει κάποιο συμφέρον η πατρίδα μας από αυτήν. Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι Σκοπιανοί –πολίτες και κυβερνητικοί– την παραβιάζουν καθημερινά. Και αντί η ελληνική κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις παραβιάσεις της συγκεκριμένης συμφωνίας από τους Σκοπιανούς που ουσιαστικά την ακυρώνουν, φροντίζει όχι μόνο να την εφαρμόζει αλλά και να την ενισχύει θέλοντας να φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια, για τα οποία, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους ούτε από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζουμε να αποκαλούμε «Σκόπια» το κράτος που βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας, όπως κάναμε άλλωστε επί 28 χρόνια χωρίς πρόβλημα. Δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση ή υποχρέωση από τη Συμφωνία των Πρεσπών στους απεχθείς όρους που αυτή εισήγαγε. Μάλιστα το άρθρο 7 αναγνωρίζει σε όλους τους Έλληνες το δικαίωμα χρήσης των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνας», όπως ίσχυε ακόμα και πριν την εποχή του Ηροδότου μέχρι και σήμερα. Αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε, και αυτό καλούμε να κάνουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίσει και φέρει προς κύρωση στη Βουλή αυτά τα μνημόνια, επιφυλασσόμαστε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, πάντα σε πλαίσια νόμιμα και δημοκρατικά, ώστε αυτά να μην κυρωθούν.

 

Το Δ.Σ. της Επιτροπής Ελληνισμού