12.7.21

Ισραηλινό πλήγμα σε Τουρκία: Τέλος ο αγωγός Κιρκούκ-Τσειχάν -Το πετρέλαιο των Κούρδων θα εξάγεται μέσω Ιορδανίας! Δίνουν ενεργειακή αυτονομία στους Κούρδους και αποδεσμεύουν το Ιράκ από τα τουρκικά δεσμά

 

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Κολοσσιαία ενεργειακή συμφωνία κλείσθηκε μέσω Ισραήλ και ΗΠΑ για την ενεργειακή απεξάρτηση της Βαγδάτης και των Κούρδων του Β. Ιράκ από τα δεσμά της Άγκυρας και του αγωγού Κιρκούκ-Τσειχάν.

Η κίνηση αυτή που θα υλοποιηθεί μέσω Ιορδανίας φέρνει σοβαρές ανακατατάξεις στην περιοχή.

Δεν είναι υπερβολή πως τίθενται οι οικονομικές βάσεις ενός κουρδικού κράτους καθώς το πετρέλαιο των Κούρδων θα εξάγεται προς το λιμάνι Ακάμπα της Ιορδανίας. Αυτό συνεπάγεται “ενεργειακή αυτονομία”.

Aίγυπτος-Ιορδανία-Ιράν: Mια νέα συμμαχία στην Μέση Ανατολή λένε οι Ισραηλινοί

“Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα των τελευταίων ημερών είναι η επαναπροσέγγιση Ιράκ-Αιγύπτου-Ιορδανίας.

Στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιήθηκε Tριμερής Σύνοδος  των ηγετών των τριών χωρών στην Βαγδάτη όπου αποφασίσθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους” γράφουν ισραηλινά ΜΜΕ και προσθέτουν:

Οι τρεις χώρες αποφάσισαν:

  1. Οικονομική ανάπτυξη, συνεργασία στους τομείς εμπορίου και ασφάλειας
  2.  Έναρξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών
  3.  Κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Basra- Aqaba
  4. Σύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου μεταξύ Ιράκ και Αιγύπτου μέσω Ιορδανίας

Όμως το καίριο ζήτημα που έχει ανακύψει ειδικά για την Τουρκία, είναι η έναρξη κατασκευής του αγωγού Basra- Aqaba.

Ο αγωγός αυτός:

  • Απελευθερώνει το Ιράκ από το Ιράν και την Τουρκία
  • Κλείνει τον ιρακινο-τουρκικό αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν. Το πετρέλαιο πλέον θα καταλήγει στο λιμάνι Ακάμπα της Ιορδανίας
  • Ισχυροποιεί το σενάριο ενός Κουρδικού κράτους: Το πετρέλαιο των Κούρδων από το Κιρκούκ αντί να μεταφέρεται Τουρκία και να εξάγεται, θα μεταφέρεται Ιορδανία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το πετρέλαιο των Κούρδων της Συρίας.
  • Σηματοδοτεί την σταδιακή έξοδο της Τουρκίας από το Βόρειο Ιράκ για να απελευθερωθεί η πολύπαθη χώρα. Είναι βέβαιο πως οι Πεσμεργκά και όχι μόνο θα στραφούν εναντίον της Τουρκίας σε λίγο καιρό…
  • Αν και όλοι εστιάζουν στα οφέλη της Αιγύπτου από την Συμφωνία αυτή, εντούτοις η συμφωνία δημιουργείται για να κτυπηθούν Τουρκία και Ιράν
  • Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα όπως αποκάλυψε το WarNews247, οι ΗΠΑ μεταφέρουν τρεις μεγάλες βάσεις και αποθήκες οπλισμών στην Ιορδανία. Συνεπώς η Ιορδανία πρόκειται να γίνει το κέντρο βάρους μιας νέας πολιτικής των ΗΠΑ.
  • Ο Μπάιντεν προσπαθεί να θέσει εντός των Συμφωνιών του Αβραάμ δύο χώρες που έμειναν εκτός: Την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Ο αγωγός Basra – Aqaba είναι ένα παλιό σχέδιο. Προέκυψε κατά την διάρκεια του πολέμου Ιράκ-Ιράν λόγω των βομβαρδισμών των εγκαταστάσεων πετρελαίου του. Το σχέδιο ξεκίνησε το 1984 και ο αγωγός μπορούσε να μεταφέρει 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Αργότερα το Ιράκ εγκατέλειψε τον αγωγό υπέρ του αγωγού Ιράκ-Σαουδικής Αραβίας που θα συνέδεε την Basra με το Yanbu και την Ερυθρά Θάλασσα. O αγωγός σταμάτησε λόγω της κατάληψης του Κουβέιτ από το Ιράκ το 1990.

Σύνδεση με Κιρκούκ

Aς πάμε τώρα και στο πιο σημαντικό σημείο: Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Ιορδανίας Hala Zawati δήλωσε τα εξής:

“Τα επόμενα βήματα θα είναι η επέκταση του αγωγού από τη Rumaila στη Μπάσρα στην περιοχή της Άκαμπα μήκους 1.700 χλμ. Ο Thamer Al-Ghadhban, πρώην υπουργός πετρελαίου του Ιράκ, δήλωσε:

Το Ιράκ έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες προετοιμασίες για τις κατασκευαστικές εργασίες του αγωγού, χωρητικότητά-σύνδεσή του με τις πετρελαιοπηγές στο Κιρκούκ.

H γραμμή εκτείνεται από την Rumaila στην Haditha, μήκους 700 χλμ και θα συνδεθεί με τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ με ροή 1 εκατ βαρέλια ημερησίως.

Υπάρχουν επίσης επτά γιγαντιαία αντλιοστάσια στη γραμμή, έξι μέσα στο Ιράκ και τρία μέσα στην Ιορδανία”.

Την ένταξη της Ιορδανίας στην νέα Συμμαχία ήρθε να επιβεβαιώσει και ο γνωστός David Harris ο οποίος έγραψε πως “Συναρπαστικές εξελίξεις συμβαίνουν σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Μπαχρέιν, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία και ΗΑΕ εμβαθύνουν τους δεσμούς τους σε διάφορους τομείς.

Ταραξίες όπως το Ιράν και η Τουρκία προσπαθούν αλλά δεν θα πετύχουν να σαμποτάρουν τις προοπτικές της περιφερειακής συνεργασίας”.

Ισραηλινά ΜΜΕ: Σχέδιο Μπάιντεν για άξονα Αιγύπτου-Ιορδανίας-Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν αναπτύσσει το δικό του σχέδιο για μια νέα Συμμαχία στη Μέση Ανατολή που θα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Βασικό στοιχείο αυτής της νέας αμερικανικής στρατηγικής είναι μια σταθερή Ιορδανία.

Για το λόγο αυτό μετέβη ο νέος ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett στις 29 Ιουνίου στο Αμάν για την πρώτη του συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντουλάχ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση εδώ και πέντε χρόνια οποιουδήποτε Ισραηλινού ηγέτη με τον Ιορδανό Βασιλιά

Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για διπλασιασμό της παροχής νερού στην άνυδρη Ιορδανία με επιπλέον 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και αύξησε το ανώτατο όριο για τις εξαγωγές της Ιορδανίας στη Δυτική Όχθη από 160 εκατομμύρια σε 700 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας ήταν επίσης ο πρώτος Άραβας ηγέτης τον οποίο δέχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη τόνισε τον ρόλο της Ιορδανίας ως «βασικού εταίρου ασφαλείας και συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών» και είπε ότι η επίσκεψη «θα δείξει τον ηγετικό ρόλο της Ιορδανίας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Την ίδια χρονική στιγμή συνέβη ακόμη ένα αξιοπρόσεχτο και σπάνιο γεγονός: Ο Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της Αιγύπτου Abbas Kamel είχε μεταβεί στην Ουάσιγκτον μαζί με τον Mahmoud El Sisi, γιο του προέδρου Αλ Σίσι για διαβουλεύσεις με τον Διευθυντή της CIA, Willilam Burns.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ο στρατηγός Kamel και ο El-Sisi δεσμεύτηκαν να μοιράζονται σε τακτική βάση όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αποκτούν σχετικά με τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες, Χαμάς και φιλοιρανική ισλαμική τζιχάντ.