12.7.21

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΕυρύτερες πολιτικές διαστάσεις παίρνουν οι δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη των τελευταίων ετών, αν δήλωσε ή όχι περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του. Το θέμα έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα Documento και ανέδειξε περαιτέρω η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία με δική της ανακοίνωση ζητά απαντήσεις και αποδείξεις για τα «ανακριβή πόθεν έσχες».

Ενδεχομένως οι αιτιάσεις της εφημερίδας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενέχουν υπερβολή καθώς έχουν πολιτικά κίνητρα. Αυτό όμως δεν ακυρώνει την υποχρέωση του πρωθυπουργού να παραθέσει τα στοιχεία που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της εφημερίδας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα είναι επιβεβλημένο να μην μείνουν σκιές στην δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του πρωθυπουργού και της συζύγου του. Συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, του δυτικού κόσμου. Ειδικά εφόσον, καλοπροαίρετα όλοι υποθέτουμε ότι δεν υπάρχει θέμα.

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και επιτέθηκε στην εφημερίδα και στον εκδότη της. Το ότι υπάρχει ενδεχομένως πολιτική στόχευση του εκδότη δεν σημαίνει ότι τα πόθεν έσχες είναι καθαρά, ούτε ότι ο πρωθυπουργός απαλλάσσεται από την υποχρέωση της δημόσιας λογοδοσίας, ειδικά όταν την ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατ’ αρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του με την οποία ζητά «άμεσες και καθαρές απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη για τα ανακριβή πόθεν έσχες που κατέθεσε τα τελευταία χρόνια». Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: « Από τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα Documento προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός υπέβαλε εσκεμμένα ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες τα προηγούμενα έτη, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η σύζυγός του εξακολουθούσε να διατηρεί μέχρι το 2020 μετοχές σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. Προκύπτει ακόμη ότι αυτές μεταβιβάστηκαν το 2020 σε ελληνική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση και ανήκει επίσης στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στον αδερφό της»

Με βάση τα στοιχεία του δημοσιεύματος ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει: «Εφόσον τα ανωτέρω είναι ακριβή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο τεραστίων ηθικών, πολιτικών και νομικών διαστάσεων. Καλό θα ήταν αυτή τη φορά ο κος Μητσοτάκης να μη κρυφτεί εκ νέου πίσω από το γνωστό «μη χτυπάτε τη γυναίκα μου», γιατί εδώ δε πρόκειται για τη σύζυγο του αλλά για τον ίδιο, που ακόμη και με τη ιδιότητα του πρωθυπουργού καταθέτει ψευδή στοιχεία για την οικογενειακή περιουσιακή του κατάσταση και τους τρόπους απόκτησής της».

Κλείνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Τι φοβάται άραγε ο πρωθυπουργός και δηλώνει ανακριβή στοιχεία;» και «καλεί τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει καθαρά και να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία. Όλα στο φως κ. Μητσοτάκη».

Υποχρέωση λογοδοσίας

Στην απάντησή του το Μέγαρο Μαξίμου, αντιπαρέρχεται τα ερωτήματα και επιτίθεται στον εκδότη της εφημερίδας Documento και ακολούθως στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του γνωστού για τις επιθέσεις λάσπης σε βάρος του Πρωθυπουργού και της συζύγου του, κ. Βαξεβάνη, επανέρχεται για πολλοστή φορά και «ξαναζεσταίνει» ένα πολυπαιγμένο σενάριο γεμάτο μυθεύματα και ψέματα, που αφορά την αγορά του σπιτιού στη Γαλλία».

»Eίναι προφανές ότι ενόψει της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή την Τετάρτη για την πρόταση παραπομπής του κ. Νίκου Παππά, ορισμένοι έχουν αρχίσει να χάνουν τον ύπνο τους. Μεταξύ αυτών και ο κ. Βαξεβάνης ο οποίος κατέχει περίοπτη θέση στην πρόταση της Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο πέρασε στα χέρια του η εφημερίδα Documento και με βάση την πρόταση της πλειοψηφίας πρέπει μετά τη συζήτηση της Τετάρτης να αποτελέσει και αντικείμενο ελέγχου της δικαιοσύνης.

Στην απελπισία του ο κ. Βαξεβάνης επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ανύπαρκτο θέμα το οποίο έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από όλες τις αρμόδιες αρχές (Δικαιοσύνη, ΚΕΦΟΜΕΠ και από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής στην οποία είχαν πλειοψηφία ανώτατοι δικαστικοί) κι έκριναν οριστικά ότι η αγορά του ακινήτου στο Παρίσι ήταν καθόλα νόμιμη. Ο ίδιος μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν έχει πρωτόδικα καταδικαστεί από τα αστικά δικαστήρια κατόπιν σχετικής αγωγής της Κας Γκραμποφσκι για παρόμοια ψευδή δημοσιεύματα. Η νέα επιχείρηση λάσπης, το μόνο που δείχνει είναι η πολιτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ και των εντολοδόχων του, που διαρκώς αναζητούν σωσίβια σε προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού και της συζύγου του».

Ακόμη και αν το Μέγαρο Μαξίμου έχει δίκιο (που είναι αμφίβολο) στις πολιτικές του αιτιάσεις, θα έπρεπε να απαντήσει στην ουσία των κατηγοριών. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του δεν είναι υπεράνω ελέγχου. Το αντίθετο σε ένα δημοκρατικό σύστημα έχουν αυξημένη υποχρέωση λογοδοσίας.

https://slpress.gr/

_________________

Μιχάλης Τσολάκης/ Efenpress