27.7.21

“Η πολιτική της χώρας μας για το Κυπριακό πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί”-Κ.Ιατρίδης


 Γράφει ο

Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης*

Στα εθνικά θέματα διανύουμε πραγματικά  την πιο δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο τα τελευταία χρόνια! Η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια. Κάναμε λάθη εγκληματικά  και συνεχίζουμε να τα κάνουμε.

Ένα κορυφαίο διεθνές πρόβλημα που είναι παράνομη εισβολή και κατοχή , ανεχτήκαμε και εμείς και η Κύπρος  να εξελιχθεί σε διμερές και εσωτερικό πρόβλημα. Δεχτήκαμε τη συμμετοχή μας στη άτυπη πενταμερή χωρίς όρους και προϋποθέσεις και δεν επιμείναμε να αποσυρθεί από το τραπέζι η απαράδεκτη πρόταση της Τουρκίας για δύο κράτη.  Αφήσαμε την Κύπρο εκτός από τις διερευνητικές, την αφήσαμε εκτός από τα Ελληνοτουρκικά με αντάλλαγμα το   ήρεμο καλοκαίρι. Λάθη τα οποία πληρώνουμε! Επιτρέψαμε τον ΟΗΕ να αποκαλεί τον κ. Αναστασιάδη Ελληνοκύπριο ηγέτη και όχι Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Υπάρχουν ευθύνες. Δικές μας και της Κύπρου πρωτίστως , αλλά και της ΕΕ και του ΟΗΕ.

 Είναι λάθος να συνεχίζουμε να μιλάμε για τουρκικές προκλήσεις, διότι  πλέον έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο ,πολύ πιο επικίνδυνο. 

Η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα σε Κύπρο και Αιγαίο και η χώρα μας  προς το παρόν παρακολουθεί τις εξελίξεις  και δηλώνει ικανοποιημένη για τις δηλώσεις συμπαράστασης από φίλους και συμμάχους . 

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας υπογράμμισε ότι θα υπάρξει απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. . Αναμένουμε λοιπόν να διαπιστώσουμε τι εννοεί λέγοντας ότι θα υπάρξει απάντηση  και ελπίζουμε η δήλωση  του να πραγματοποιηθεί επιτέλους και όχι  μόνο στα λόγια,  τα οποία βέβαια αν θα συνεχιστούν  θα έχουν   κόστος στην ακατανόητη  ανοχή έναντι της Τουρκίας. Και στο παρελθόν η Κυβέρνηση είπε ότι θα ζητήσει κυρώσεις που θα πονέσουν την Τουρκία ,αλλά στο τέλος ούτε κυρώσεις ζητήσαμε , ούτε βέτο θέσαμε.

Με ρητορικές καταδίκες δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν . Η ατιμωρησία του για την παρανομία στα Βαρώσια θα τον αποθρασύνει ακόμη περισσότερο στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ο Ερντογάν δεν πτοείται , αλλά αντιθέτως αντιλαμβάνεται  ότι η Διεθνής Κοινότητα είναι πολύ ανεκτική στις προκλήσεις και τις παρανομίες του, ακόμη και εκείνες που έρχονται σε σαφή αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η Κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή  παρά  να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία και απέναντι στην  ΕΕ και τον ΟΗΕ. Συγκεκριμένα,

-Πρέπει να αναδείξει και να προβάλει συνεχώς  το Κυπριακό, ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής και όχι ως πρόβλημα διαμάχης δύο  κοινοτήτων.

– Να ζητά επιμόνως την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων ως αναγκαίου όρου για την επίλυσή του.

– Την αναβίωση και ενίσχυση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας –Κύπρου. 

-Τη δημιουργία ενιαίου ταμείου Αμυντικής θωράκισης Ελλάδας και Κύπρου.

– Οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο.

– Να ζητήσουμε επιτακτικά την επιβολή κυρώσεων από τη ΕΕ φθάνοντας ακόμη και στο βέτο.

– Την εγκατάλειψη του δόγματος « Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και αν χαθεί η Κύπρος θα χαθεί το Αιγαίο και η Θράκη. Θα χαθεί ο Ελληνισμός. Διότι η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας και του Ελληνισμού. Είναι στρατηγικό προπύργιο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και των στρατηγικών της συμμάχων. 

 Τέλος   να ενεργοποιηθούμε και να ενημερώσουμε τους συμμάχους μας, την ΕΕ, ΗΠΑ , τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ,  ότι οι προκλήσεις  αυτές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές πλέον , διότι συνιστούν πολεμική πράξη και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί. Να θέσουμε επιτέλους και το δικό μας casus belli, και όλους αυτούς προ των ευθυνών τους!!

Όχι άλλα λάθη , όχι άλλη ανοχή και κατευνασμό !!Όχι άλλες καθυστερήσεις στους εξοπλισμούς. Οι εξελίξεις μας ευνοούν αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε και αναλάβουμε πρωτοβουλίες τέτοιες που θα αποτρέψουν τις προκλήσεις τις Τουρκίας.

Ο Ερντογάν ακούει μόνο μία λέξη, τη λέξη ΚΥΡΩΣΕΙΣ που είναι ο εφιάλτης του   και μάλιστα κυρώσεις που θα έχουν κόστος . Μία γλώσσα καταλαβαίνει , τη γλώσσα της ισχύος. Ένα πράγμα φοβάται , την αποφασιστικότητά μας για ΑΠΟΤΡΟΠΗ και  υπεράσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων με κάθε κόστος.

Σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε και να επιμείνουμε, σε συνδυασμό βέβαια,  πέραν από την ενίσχυση της αποτρεπτική μας  ικανότητας , με μια μαχητική διπλωματία και ισχυρές συμμαχίες που θα έχουν ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής!

*Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης 

Επίτιμος Δκτης ΔΑΥ

Στρατιωτικός Αναλυτής 

Μέλος του ΠΕΜΑΣ

https://www.militaire.gr/