5.7.21

Η βρετανική διζωνική εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας


https://i0.wp.com/www.onisilos.gr/wp-content/uploads/2017/02/-e1487091559103.jpg?fit=1170%2C1296&ssl=1

 

Ονήσιλος 4 Ιουλίου 2021

 

 

4/7/2021

 

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

 

 

Η Κύπρος δυστυχώς δεν έπαυσε ποτέ να είναι βρετανική αποικία, παρόλη την ούτω καλούμενη «Ανεξαρτησία» της το 1960.  Το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε τον ρόλο του «αστυνόμου» στη μοίρα της νήσου με την υποτακτική στάση όλων των κυπριακών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.  Eξαίρεση oμ. Σπύρος Κυπριανού ο οποίος αντιδρούσε όσο μπορούσε κάτω από τις συνθήκες που επικρατούσαν.  Εξού και η επέμβασή του, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού των Εξωτερικών τότε,  Γιώργου Ιακώβου,  σε τηλεοπτική συζήτηση, ότι το  λεκτικό που έχει το ψήφισμα 550/1984 οφείλεται εν μέρει και στις επίμονες επεμβάσεις της κυβέρνησης Κυπριανού.

Το Λονδίνο παραμένει μέχρι σήμερα ο “penholder” όλων των εγγράφων και ψηφισμάτων για το Κυπριακό. Αποκλειστικότητά του!! Καμία αντίδραση από τη Λευκωσία! Νέο-αποικισμός στη τέλεια του μορφή!

Φθάσαμε πια στο σημείο, το πρόβλημα όχι μόνο να μην  αναφέρεται ως συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και κατοχή, με πρόσφυγες, αγνοούμενους, βιασμούς εκατοντάδων, (οι εγκλωβισμένοι δεν είναι πλέον πρόβλημα «εξαφανίστηκαν»), αλλά το πώς θα καταφέρουν την δική μας πλευρά, το θύμα, να αναγνωρίσει τα τετελεσμένα των δύο βάρβαρων εισβολών. Και να δεχθεί ως συνέταιρο τον θύτη του.

Έτσι, οι «γραμματείς και φαρισαίοι» του Φόρειν ΄Οφις προσπαθούν αφενός να φέρουν εις πέρας σε τελικό στάδιο πλέον,  τους πάγιους στόχους των με την Τουρκία και αφετέρου να βοηθήσουν και τους δικούς μας «αποτυχημένους κομπάρσους» που στην πραγματικότητα καλούνται να συμφωνήσουν στην αναγνώριση. Οι δηλώσεις των είναι αποκαλυπτικές.  Αλλά,   ανίκανοι να αλλάξουν γραμμή συνεχίζουν να εμπαίζουν το λαό ενσυνείδητα οδεύοντας προς την καταστροφή.   Να  εκτελέσουν ομαδικά την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της διαιρετικής, απάνθρωπης βρετανο-τουρκικής  δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας που σχεδίασαν Λονδίνο και ΄Αγκυρα  από το 1956… Γιατί,  δεν πιστεύω είναι τόσο βλάκες που να μην αντιλαμβάνονται εδώ και 47 χρόνια τα βρετανικά και τουρκικά σχέδια έστω και να μην…  διάβασαν  Δρ. Νιχάτ Ερίμ !

Τζέιν Χολ Λουτκαι  «αυτοδιοικούμενες περιοχές»

Έτσι τώρα …μαθήτευσαν και την αμερικανίδα κα Λούτ, όπως έκαναν παλαιότερα με όλους τους προκατόχους της,  καθώς το Κυπριακό ήταν και παραμένει θέμα του Φόρειν ΄Οφις. Να μας μιλά τώρα και αυτή σαν κουρδισμένη «κλάουν» για «αυτοδιοικούμενες περιοχές» (βλέπε αλλιώς δύο κράτη) αφού όμως τα έχει συζητήσει ήδη με την κυπριακή ηγεσία.  (Κώστα Βενιζέλου «Φ» 27.6.2021 «Εκχωρούν κυριαρχία στους Τ/κ – Δώρα για «καλόπιασμα» Άγκυρας»). Γιατί τίποτα δεν προωθούν οι μάστορες Βρετανοί αν δεν τα έχουν πρώτα συζητήσει με τους δικούς μας… Όπως έκαναν και με τον Αρχ. Μακάριο στις 17 Ιουλίου 1974 (συνάντηση με τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν) όταν πήραν την «έγκρισή» του για συνεργασία με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ για την τουρκική εισβολή… (Βλέπε «Διζωνική vsΔημοκρατία 1955-2019» Φ.Α.) 

Και ιδού και η υποταγή Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη  μέσω twitter 25.6.2021.  «Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου στον ΓΓ του ΟΗΕ για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής διευθέτησης, που να συνεπάγεται την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ».Ουσιαστικά η χρήση της λέξης “evolution” (εξέλιξη) είναι ευφημισμός για να μεταμφιέσει την προτεινόμενη εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Reiterated to the #UNSGmy commitment for the immediate resumption of the negotiations with the aim to reach a functional settlement, that entails the evolution of the Republic of Cyprus into a bi-zonal, bi-communal federation with political equality in line with UNSC resolutions

https://twitter.com/AnastasiadesCY/status/1408417858959331337

Θυμίζω ότι το Φόρειν ΄Οφις δια του Υπ. Αρμοστού του κ. Στίβεν Λίλλυ είχε ανοίξει το δρόμο της αναγνώρισης των τουρκικών απαιτήσεων για δύο κράτη με τις δηλώσεις του στις 12.11.2020 στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλφα». Ο κ. Λίλλυ είχε δώσει την κατευθυντήρια προς Νίκο Αναστασιάδη να βρει τρόπο να προσεγγίσει τον Ερσίν Τατάρ με τα δύο κράτη. Η ε/κ πλευρά να διαβεβαιώσει την τ/κ ότι πραγματικά είναι δεσμευμένη στην ΔΔΟ και την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων… Ένας τρόπος, κατά τους Τούρκους, είναι με δύο χωριστά και ίσα κράτη. «Αυτό βεβαίως είναι απόλυτα εφικτό να επιτευχθεί μέσα σε μια ομοσπονδία… μια ομοσπονδιακή φόρμουλα, όπου οι δύο κοινότητες πραγματικά μοιράζονται την εξουσία ως ίσες» είχε προτρέψει ο κ. Λίλλυ.  

Δηλαδή συνομοσπονδία,  όπως ακριβώς είχαν υπόψη των οι Τούρκοι από το 1957 όταν το είπαν των Βρετανών. Και το μνημειώδες στα βρετανικά ιστορικά έγγραφα στο θέμα αυτό είναι ότι οι Τούρκοι «πίστευαν ότι δοσμένης κάποιας συνεργασίας με τους Ελληνοκύπριους θα κατάφερναν τις δύο ζώνες»! 

 Το βρετανικό έγγραφο του 1957 στο οποίο αναφέρεται ότι οι Τούρκοι πίστευαν πως με λίγη συνεργασία από τους Ελληνοκύπριους θα μπορούσαν να κατορθώσουν τις δύο ζώνες στην Κύπρο…(Βιβλίο «Διζωνική vsΔημοκρατία 1955-2019» Φ.Α.)

 

Έξι ημέρες, λοιπόν,  μετά τις «εντολές» του Φόρειν ΄Οφις μέσω του Αρμοστού  Στίβεν Λίλλι, ήλθαν ως … διαβεβαίωση προς τον εξοχότατο και τους Τούρκους οι δηλώσεις του Υπ. Εξωτερικών της ΚΔ Νίκου Αναστασιάδη από τον ραδιοσταθμό «Αστρα» 18.11.2020.  Ότι όχι μόνον η ε/κ πλευρά επιμένει στην ρατσιστική, διαιρετική βρετανο-τουρκική ΔΔΟ, αλλά πάει και πιο πέρα, όταν είπε (προφανώς για να πείσει!): «Θα μπορούσε να συζητηθεί χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία για την Κύπρο, όμως δεν θα ξεφεύγει του πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» («Αλήθεια», 19.11.2020). Δηλαδή αναγνώριση των τετελεσμένων των δύο τουρκικών εισβολών με συνομοσπονδία δύο κρατών με την ραχοκοκαλιά της διαιρετικής βρετανο-τουρκικής ΔΔΟ!

Η πολιτική ισότητα – Ντάγκλας Χέρτ 1992

https://i2.wp.com/www.onisilos.gr/wp-content/uploads/2021/07/Lord_Hurd_.jpg?resize=440%2C415&ssl=1

Ο λόρδος  Hurd of Westwell (Douglas Hurd) ο οποίος υπηρέτησε στις Συντηρητικές κυβερνήσεις της μ. Margaret Thatcher John Major από το 1979-1995)

 Τι είπε ο τότε Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Ντάγκλας Χερτ στις 3 Ιουνίου  1992 στη Βουλή των Κοινοτήτων;   Επί Γ. Βασιλείου και αφού πέρασαν το περιβόητο ψήφισμα του ΣΑ 750/92 με τις εγκληματικές υποχωρήσεις Γ.Β ο οποίος  έκανε ότι του ζητούσαν οι Βρετανοί, και   που παραπέμπει στην ΄Εκθεση του ΓΓ που ξεκαθάρισε από τότε τη σημαίνει πολιτική ισότητα – δύο κράτη;  

“… Όλες οι πλευρές έχουν επικυρώσει τις ιδέες που περιλαμβάνει το ψήφισμα του ΣΑ 750…αναγνωρίζουμε μία Κύπρο στην οποία υπάρχουν δύο κοινότητες και όπως όλοι αποδέχονται, αυτές οι κοινότητες έχουν πολιτική ισότητα». («… All sides have now endorsed the ideas set out in Security Council resolution 750…we recognise one Cyprus in which there are two communities and, as everyone accepts, those communities are of political equality.”

https://hansard.parliament.uk/commons/1992-06-03/debates/effa1184-0981-4b4b-ba5f-a9104244292d/Cyprus

Δυστυχώς για δεκαετίες οι αποτυχημένες πολιτικές κομματικές ηγεσίες στη μακαρία νήσο κορόιδευαν το λαό ως προς την … ερμηνεία της «πολιτικής» ισότητας. Και ας είναι το νησί γεμάτο από κορυφαίους δικηγόρους οι περισσότεροι απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων.  Όπως ακριβώς μέχρι σήμερα συνεχίζουν να προσποιούνται ότι ακόμα δεν κατάλαβαν… τι πράγματι  σημαίνει ΔΔΟ! Με το κορύφωμα του εμπαιγμού κάποιοι μάλιστα να την υποστηρίζουν με ένα… ανύπαρκτο «σωστό περιεχόμενο»!  Αποφεύγοντας να παραδεχθούν την πραγματική της ερμηνεία, τα λάθη των, της ασυγχώρητες υποχωρήσεις σε θέματα εθνικού συμφέροντος και να παραιτηθούν ομαδικά!

Τα μασούν και τα αναμασούν μη έχοντας τη τόλμη να πουν καθαρά ότι συζητούν συνομοσπονδία δύο κρατών, όπως ζητούν οι Τούρκοι και οι Βρετανοί. Δηλαδή το θέατρο του παραλόγου εξελίχθηκε κανονικά. Ό,τι απαίτησε το Φόρειν ΄Οφις μέσω του εντολοδόχου του κ. Λίλλι, το πήρε. Τώρα έβαλαν και την κα  Λούτ στο «τσίρκο»,  στην κούρσα της εκτέλεσης της ΚΔ μέσω της ΔΔΟ.

Το 2011 είχα εκδώσει  το βιβλίο «Η διζωνική εκτέλεση της ΚΔ 1955-2011» με τις ιστορικές καταβολές της ΔΔΟ από τα βρετανικά επίσημα αρχεία στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο.  Με ανανεωμένη έκδοση το 2019 ως «Διζωνική vsΔημοκρατία 1955-2019». Δυστυχώς η γνώση για τους «πολιτικούς» της μακαρίας νήσου δεν υπήρξε ποτέ δύναμη για την σωτηρία της ημέτερης μου πατρίδας…

https://i2.wp.com/www.onisilos.gr/wp-content/uploads/2021/07/Screen-Shot-2021-07-04-at-08.19.38.png?resize=813%2C1024&ssl=1

Το βρετανικό έγγραφο του 1957 στο οποίο αναφέρεται ότι οι Τούρκοι πίστευαν πως με λίγη συνεργασία από τους Ελληνοκύπριους θα μπορούσαν να κατορθώσουν τις δύο ζώνες στην Κύπρο…(Βιβλίο «Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019» Φ.Α.)

«… Η ελληνική πλευρά έχει χάσει το παιχνίδι κι αυτό όχι γιατί χάθηκαν ευκαιρίες, όπως υποστηρίζεται από κύκλους εντός και εκτός Κύπρου,  αλλά επειδή έστειλε στα αζήτητα την ουσία του Κυπριακού. Μετά από κάθε αποτυχία, η επόμενη προσπάθεια ξεκινά πιο κοντά στις τουρκικές επιδιώξεις. Από την «πολιτική ισότητα» στην «κυριαρχική ισότητα», από τη «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», η οποία ήταν τουρκική απαίτηση, στα «δύο κράτη». Δεν είναι τυχαίο που οι διάφοροι που επιχειρούν να μεσολαβήσουν, όπως η Γραμματεία του ΟΗΕ και το Φόρεϊν Όφις, προσπαθούν να  «παντρέψουν» τις εκατέρωθεν θέσεις, βρίσκοντας ως μέση οδό τη συνομοσπονδία. Αυτό, δηλαδή, που επιδιώκουν οι Τούρκοι.» (Κώστας Βενιζέλος «Φ»).

https://i1.wp.com/www.onisilos.gr/wp-content/uploads/2021/07/%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%B7%CF%82.jpg?resize=345%2C460&ssl=1

Ο αείμνηστος Δάσκαλος,  καθηγητής Δρ. Νεοκλής Σαρρής

Αυτό ακριβώς που, όπως προανέφερα είχαν στόχο οι Τούρκοι από το 1957. Πόσο σοφός υπήρξε ο μ. Δάσκαλος  Νεοκλής Σαρρής ο οποίος, είχε προβλέψει το « Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέπτονται σαν Τούρκοι και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μας ήττα».

 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

 

 ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 4/7/2021

 

___________________

Σοφία Παπανικολάου/ Efenpress