18.7.21

Ο Μπάιντεν, οι Κινέζοι και η ΑΟΖ: Οι ΗΠΑ κυνηγούν τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά όχι την Τουρκία… Γιατί; (Θ. Καρυώτης Πηγή:

 


Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ


Πλησιάζει η τραγική για τον Ελληνισμό ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974 και η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμα τον σωστό βηματισμό της. Οι Κύπριοι αδελφοί μας δεν θα ξεχάσουν ποτέ την άρνηση της Αθήνας, μετά το 2004, να οριοθετήσει ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό το φοβικό σύνδρομο μας κατατρέχει από το 1974 και δεν φαίνεται ότι ούτε η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να το προσπεράσει. Απλώς συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι θα μας σας σώσουν οι Αμερικανοί.

Αλλά οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει, από το 1952, ότι η Τουρκία είναι το πιο σημαντικό κράτος μετά το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο και η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Κάποιοι Έλληνες (μεταξύ αυτών και ο συντάκτης αυτού του άρθρου ) θεώρησαν ότι η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και στην ανάσχεση της επιθετικής συμπεριφοράς της, που θα ωφελούσε και εμάς.

Οι σημερινοί Ελληνοαμερικανοί φίλοι του «Μπαιντενόπουλου» πιέζουν την κυβέρνησή του να ασχοληθεί με το θέμα της Κύπρου και με την ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά το σημερινό State Department δεν φαίνεται να έχει, ουσιαστικά, αλλάξει προσανατολισμό.

Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ δημιούργησαν προβλήματα στην παγκόσμια κοινότητα, στην προσπάθεια προστασίας των συμφερόντων και της κυριαρχίας τους ψηφίζοντας κατά της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το 1982 μαζί με άλλα τρία κράτη.

Μόνο πρόσφατα η Αμερικανική Γερουσία αποφάσισε να φέρει προς συζήτηση την επικύρωση της, χωρίς να είναι βέβαιη η ψήφισή της, διότι απαιτείται η ψήφος του 2/3 των γερουσιαστών.

Βέβαια, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακήρυξαν ΑΟΖ και την οριοθέτησαν με τα γειτονικά της κράτη και ταυτόχρονα επέκτειναν την αιγιαλίτιδα ζώνη τους από τα 3 ν.μ. στα 12 ν.μ.

Η Αμερική έχει την δεύτερη σε έκταση, μετά την Γαλλία, ΑΟΖ λόγω των νησιών της στον Ειρηνικό Ωκεανό. Δείτε την οριοθέτησή της με την Ρωσία, που έγινε με βάση την μέση γραμμή (ίση απόσταση), όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη. Αλλά, για δεκαετίες τώρα, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο δεν διαθέτουν πλήρη επήρεια, διότι στο Αιγαίο επικρατούν «ειδικές περιστάσεις», μια ξεκάθαρα φιλοτουρκική θέση.

(Αυτή τη θέση εξέφρασε το State Department σε μια ομιλία που έκανα για την ΑΟΖ, στο τέλος της δεκαετίας του 1980, προς τους Αμερικανούς διπλωμάτες που επρόκειτο να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Κύπρο).

Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ


Σήμερα, οι Αμερικανοί φίλοι μας κυνηγούν τους Ρώσους στην Μαύρη Θάλασσα και τους Κινέζους στην Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά αδιαφορούν για παρόμοιες παρανομίες των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η περίπτωση της Κίνας είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας, διότι δείχνει την υποκρισία του δυτικού κόσμου. Η συμπεριφοράς της Κίνας δεν διαφέρει καθόλου από την συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Αυστραλοί κυνηγούν τους Κινέζους που παραβιάζουν τις ΑΟΖ πέντε κρατών στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Πολύ πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Αμερική απορρίπτει όλες τις παράνομες θαλάσσιες αξιώσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαρίστανται στους ενάγοντες της Νοτιοανατολικής Ασίας ενάντια στις παράνομες πράξεις της ΛΔΚ.

Την ίδια ημέρα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την 70χρονη Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας με τη Μανίλα, θα βοηθούσε τον μακροχρόνιο σύμμαχό της στη Νοτιοανατολική Ασία, εάν οι Φιλιππίνες δέχονταν επίθεση από την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο κύριος Μπλίνκεν καυτηριάζει τις παρανομίες της Κίνας ,αλλά αγνοεί εντελώς παρόμοιες παρανομίες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι Αμερικανοί, στέλνουν τα πολεμικά τους πλοία στη Νότια Σινική Θάλασσα και απειλούν, συνεχώς, τους Κινέζους αναφέροντας ότι πρέπει να σεβαστούν τις ΑΟΖ του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, του Μπρουνάι, των Φιλιππίνων και της Ταιβάν. Το έκαναν επί κυβέρνησης Τραμπ και το κάνουν τώρα επί κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Παράνομος Χάρτης της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα


Προσέξτε αυτόν τον εξωφρενικά παράνομο χάρτη της Κίνας για να κατανοήσετε ποιους μιμούνται οι Τούρκοι. Ο επόμενος χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας του Ερντογάν αποτελεί, ουσιαστικά αντιγραφή του παραπάνω κινεζικού χάρτη.

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Αμερικανοί έχουν επανηλειμμένα καταγγείλει τον παράνομο χάρτη της Κίνας, αλλά ουδέποτε έχει καταγγείλει τον παρόμοιο παράνομο χάρτη της Τουρκίας. Αντ΄ αυτού πολεμούν τις κινεζικές επενδύσεις στην πατρίδα μας.

Τέλος, φαίνεται ότι έχουμε καταλήξει στον χειρισμό του ζητήματος της Χάγης. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν αποφασίσει ότι θα προσφύγουμε στην Χάγη μόνο για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Επομένως, ο ελληνικός λαός, με μεγάλη πλειοψηφία, έχει αποφασίσει την εθνική γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί. Βέβαια, γνωρίζοντας την ελληνική νοοτροπία η πιθανότητα να σταματήσει ο καβγάς για την Χάγη είναι μηδαμινή.

[iEpikaira: Άλλο τι θέλει ο λαός και άλλο τι επιδιώκει η πολιτική τάξη με τα φοβικά της σύνδρομα και τις επιρροές από ξένα κέντρα αποφάσεων...]


Πηγή: i-epikaira.blogspot.com