1.7.21

Καναδάς: Θερμοκρασίες ρεκόρ - Αυξάνονται οι νεκροί από το σφοδρό κύμα καύσωνα



Αυξάνονται οι νεκροί από το σφοδρό κύμα καύσωνα και τα ρεκόρ θερμοκρασιών στον δυτικό Καναδά και τα βορειοδυτικά των ΗΠΑ, ενώ οι αρχές αναμένουν το κύμα να συνεχιστεί και προετοιμάζονται και για την απειλή των πυρκαγιών.

Τα χειρότερα από άποψη θερμοκρασιών πέρασαν την Τετάρτη, αλλά η πολιτεία του Όρεγκον ανέφερε 63 θανάτους που συνδέονται με τον καύσωνα. Η Κομητεία Μαλτνόμα, η οποία περιλαμβάνει το Πόρτλαντ, ανέφερε 45 από αυτούς τους θανάτους από την Παρασκευή, με τον ιατροδικαστή να αναφέρει την υπερθερμία ως πρωταρχική αιτία των θανάτων.

Συγκριτικά, όλο το Όρεγκον είχε καταγράψει μόνο 12 θανάτους από υπερθερμία από το 2017 έως το 2019 Σε όλη την πολιτεία, τα νοσοκομεία ανέφεραν αύξηση εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες λόγω ασθένειας που σχετίζεται με τη θερμότητα, ανέφερε η Αρχή Υγείας του Όρεγκον.

Στη Βρετανική Κολομβία, τουλάχιστον 486 αιφνίδιοι θάνατοι αναφέρθηκαν σε διάστημα πέντε ημερών, σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από τους θανάτους που καταγράφονταν σε μια τέτοια περίοδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον δυτικό Καναδά τις τελευταίες ημέρες ήταν πολύ πιο θανατηφόρα από το αναμενόμενο.

«Αυτή ήταν μια πραγματική κρίση για την υγεία που υπογράμμισε πόσο θανατηφόρο μπορεί να είναι ένα ακραίο κύμα θερμότητας», ανέφερε η Δρ. Τζένιφερ Βάινς Υπεύθυνη Υγείας της Κομητείας Μαλτνόμα. «Καθώς τα καλοκαίρια μας συνεχίζουν να γίνονται πιο ζεστά, υποψιάζομαι ότι θα αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοιου είδους περιστατικά».

Ο θερμικός θόλος, ένα φαινόμενο καιρού που παγιδεύει τη θερμότητα και εμποδίζει την κίνηση άλλων καιρικών συστημάτων, εξασθενούσε καθώς κινήθηκε προς τα ανατολικά, αλλά ήταν ακόμα αρκετά έντονο για να καταγράψει ρεκόρ  από την Αλμπέρτα στη Μανιτόμπα, δήλωσε ο Ντέβιντ Φίλιπς, ανώτερος κλιματολόγος στον κυβερνητικό οργανισμό για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή στον Καναδά.

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τον θόλο, αλλά η κλιματική αλλαγή φαίνεται να συμβάλλει, δεδομένης της διάρκειας και των ακραίων θερμοκρασιών του κύματος, δήλωσε ο Φίλιπς.

Ανησυχίες Τριντό για τις πυρκαγίες

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό εξέφρασε ανησυχία για την απειλή των πυρκαγιών.

«Έχουμε δει όλο και περισσότερο αυτό το είδος ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια", δήλωσε ο κ. Τριντό. «Ας είμαστε ρεαλιστές, αυτό το κύμα δεν θα είναι το τελευταίο.»

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή οδήγησε σε «μια επικίνδυνη συμβολή ακραίας θερμότητας και παρατεταμένης ξηρασίας», προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μείνει πίσω στην προετοιμασία για τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών φέτος.

Ρεκόρ θερμοκρασιών

Το Lytton, μια πόλη στην κεντρική Βρετανική Κολομβία, αυτή την εβδομάδα έσπασε ρεκόρ θερμοκρασίας του Καναδά τρεις φορές. Κατέγραψε 49,6 βαθμούς Κελσίου (121,28 βαθμούς Φαρενάιτ) από την Τρίτη. Το προηγούμενο υψηλό στον Καναδά, χώρα γνωστή για τους βίαιους κρύους χειμώνες, ήταν 45C, που τέθηκε στο Saskatchewan το 1937.

Μια μέρα μετά τα υψηλά ρεκόρ οι κάτοικοι του Lytton διατάχθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή λόγω πυρκαγιάς.

Ο δήμαρχος Τζαν Πόλντερμαν εξέδωσε την εντολή εκκένωσης αργά την Τετάρτη, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το Village of Lytton. «Συνιστάται σε όλους τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την κοινότητα και να πάνε σε ασφαλή τοποθεσία», ανέφερε. Το χωριό Lytton, που βρίσκεται περίπου 195 μίλια ανατολικά του Βανκούβερ, έχει πληθυσμό 249 κατοίκους. Περίπου 2000 άτομα ζουν στα περίχωρα και τις γύρω κοινότητες.

«Είναι τρομερό. Όλη η πόλη καίγεται», δήλωσε ο Πόλντερμανστο CBC News. «Χρειάστηκαν 15 ολόκληρα λεπτά από το πρώτο σημάδι του καπνού και ξαφνικά η φωτιά ήταν παντού».

Στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ, οι θερμοκρασίες στην Ουάσιγκτον και το Όρεγκον αυξήθηκαν πολύ πάνω από τους 100F (38 κελσίου) το σαββατοκύριακο. Το Πόρτλαντ έφτασε τα υψηλά όλων των εποχών αρκετές συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των 116F (47 κελσίου) την Κυριακή.

Απειλή πυρκαγιών

Η κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω «επικείμενης απειλής από πυρκαγιές», ενώ η Εθνική Υπηρεσία Καιρού των ΗΠΑ στο Πόρτλαντ εξέδωσε προειδοποίηση με κόκκινη σημαία για τμήματα του κράτους, λέγοντας ότι οι συνθήκες του ανέμου θα μπορούσαν να εξαπλώσουν γρήγορα πυρκαγιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πόρτλαντ απαγόρευσε τη χρήση πυροτεχνημάτων για το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου, όταν οι Αμερικανοί γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Τα περισσότερα από την Αλμπέρτα και τα μεγάλα τμήματα της Βρετανικής Κολομβίας και του Σασκάτσουαν διατρέχουν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιών, σύμφωνα με τον χάρτη μετεωρολογικών πυρκαγιών του Natural Resources Canada.

«Όλα τα συστατικά είναι εκεί. Είναι ένα βαρέλι που ψάχνει μόνο μια σπίθα», δήλωσε ο Μάικ Φλάινγκαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, CNN και Guardian