12.7.21

Αυτά είναι τα όπλα που προτείνει το Ισραήλ για την Ελλάδα: Δείτε τη λίστα

 Έκπληξη το βλήμα cruise 5ης γενιάς Sea Braker

Τα όπλα που θέλουν να πουλήσουν στην ελληνική αγορά θα φέρουν οι Ισραηλινοί μέσω της παρουσίας της ισραηλινής εταιρείας Rafael στη φετινή αμυντική έκθεση DEFEA 2021 που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Εκτός των γνωστών, για τα οποία το ελληνικό ενδιαφέρον είναι έκδηλο (SPIKE NLOS, SPICE, Trophy και λιαν προσφάτως Iron Dome) αυτό που προκαλεί έπληξη είναι πως η Rafael αποφάσισε να «φέρει» στην Ελλάδα το νέο βλήμα Sea Breaker με εμβέλεια 300 χλμ.

Σύμφωνα με τους ισραηλινούς τα όπλα και τα συστήματα που ενδιαφέρονται για να προωθήσουν στην ελληνική αγορά και που θα επιδειχθούν στην έκθεση είναι τα ακόλουθα.

Sea Breaker

Πρόκειται για ένα βλήμα 5ης γενιάς, ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς (300 χιλιόμετρα). Ενσωματώνει προηγμένο υπέρυθρο ερευνητή, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα προσβολής σταθερών ή κινούμενων στόχων στη θάλασσα και την ξηρά, καθώς και πολεμική κεφαλή βάρους 250 λιβρών.

Ο Sea Breaker μπορεί να εκτοξευτεί από πλοία επιπέδου Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων και άνω.

Βλήματα Spike

Το SPIKE-NLOS έχει επιλεγεί από τον ΕΣ για χρήση από τα ελικόπτερα Apache αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί κάποιο συμβόλαιο.

Τα ισραηλινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Rafael θα φέρει στην Αθήνα το βλήμα Spike  με εμβέλεια 32 χλμ.

Το μόνο που πλησιάζει αυτές τις επιδόσεις είναι το  Spike NLOS ο πύραυλος της οικογένειας Spike με τη μεγαλύτερη εμβέλεια στα 25 χλμ. και ικανότητα να κτυπά στόχους εκτός της γραμμής θέας, εξ ου και το NLOS (non-line of site) δυνατότητα η οποία επιτρέπει στον χειριστή να εκτελεί βολές και μέσα από προστατευμένες θέσεις.

Η  οικογένεια των αντιαρματικών πυραύλων Spike της ισραηλινής Rafael αποτελείται από πέντε συστήματα, κάθε ένα εκ των οποίων καλύπτει και ένα συγκεκριμένο βεληνεκές. Έτσι έχουμε το μικρών αποστάσεων Spike-SR (Short Range) από 50 ελάχιστη έως τα 800 με 1.000  μέτρα μέγιστη, το Spike-MR (Medium Range) -Gill σε ισραηλινή υπηρεσία- από 200 έως τα 2.500 μέτρα, το Spike-LR (Long Range) από 200 έως τα 4.000 μέτρα, το Spike-LR2 με αυξημένο βεληνεκές από 200  έως  5.500 μέτρα, το Spike-ER (Extended Range) από 400 έως τα 8 χλμ. μέτρα, το Spike-ER ΙΙ από τα 400 έως τα 10.000 μέτρα  και τέλος το Spike-NLOS από τα 600 μέτρα έως τα 25 χλμ. 

Πυρομαχικά SPICE

Πρόκειται για  σημαντική προμήθεια από της Πολεμική Αεροπορία ενός συστήματος-πολλαπλασιαστή ισχύος, της ισραηλινής συλλογής ανεμοπορίας SPICE 1000 & 2000, μια υπόθεση η οποία διαρκεί σχεδόν 11 (!) χρόνια, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια δαπάνη λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η προμήθεια έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής από το... 2011, η προμήθεια για ανεξήγητους λόγους δεν είχε προχωρήσει, αν και θεωρείται υψηλής προτεραιότητας πρόγραμμα και μεταμορφώνει τις δυνατότητες κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι συλλογές είναι ανάπτυξης και κατασκευής της ισραηλινής εταιρείας Rafael και η αρχική απόφαση αφορούσε συνολικά 400 κιτ αξίας 110 εκατ. ευρώ περίπου (κάπου εκεί πρόκειται να κινηθεί και η τελική σύμβαση).

Οι 400 συλλογές SPICE θα καταστήσουν ισάριθμες συμβατικές βόμβες ελεύθερης πτώσης Mk83 (1000 λιβρών), ή Mk84 (2000 λιβρών) σε όπλα stand off,  θα επιτρέπουν στα αεροσκάφη της ΠΑ να πλήττουν στόχους σε αποστάσεις μέχρι και 60 χλμ με ακρίβεια 1-3 μέτρα χάρις στους αισθητήρες CCD/IIR που οι συλλογές διαθέτουν.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ακτίνα δράσης στις συλλογές "1000"

Πρόκειται για σύνολο καθοδήγησης και πτερύγων ανεμοπορίας, το οποίο τοποθετείται σε βόμβα γενικής χρήσης Mk83 βάρους 1.000lb (454kg) ή Mk84 των 2.000lb (907kg), οι οποίες προσαρμόζονται στις απλές βόμβες μέσα σε λίγα λεπτά από το συνεργείο των υπολόγων..

To kit SPICE 2000 βάρους 150kg προκαλεί θεαματική μεταβολή στο σχήμα και στο μέγεθος της βόμβας Mk84, κατά προσέγγιση διπλασιάζοντας το μήκος της σε 4,2m. Το μακρύ ρύγχος περιλαμβάνει 4 στατικά πτερύγια σταθεροποίησης, σταθερής χορδής και εκπετάσματος 60cm.

Στο ουραίο συγκρότημα βρίσκονται 4 τραπεζοειδείς πτέρυγες εκπετάσματος 1,2m με τις ρίζες τους να επικαλύπτουν τον κορμό της βόμβας Mk84. Στο ουραίο άκρο του τμήματος αυτού βρίσκονται επίσης 4 κινούμενα πτερύγια ελέγχου με έντονη οπισθόκλιση, σταθερή χορδή και εκπέτασμα 70cm.

Το SPICE 2000 είναι βελτιστοποιημένο για άφεση από μεγάλο ύψος, οπότε επιτυγχάνεται η μέγιστη ακτίνα του. Για άφεση από 42.000ft (12.802m) με υψηλή υποηχητική ταχύτητα, η ακτίνα ανεμοπορίας υπερβαίνει τα 60km.

C-Dome, Drone Dome, Stunner

Το σύστημα C-Dome είναι η ναυτική έκδοση του γνωστού από τις εκατοντάδες αναχαιτίσεις των ρουκετών της Χαμάς Iron Dome.

Σύμφωνα με την Rafael Advanced Defense Systems, το σύστημα εκτός από αναχαιτίσεις ρουκετών και πυραύλων είναι εξίσου αποτελεσματικό απέναντι σε κάθε είδους εναέρια απειλή όπως βλήματα όλμων,  βλήματα πυροβολικού, αεροσκάφη, ελικόπτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Ειδικότερα για το τελευταίο υπάρχει η ειδική έκδοση Drone Dome, την οποία επίσης θα φέρουν στην Αθήνα.

Αυτές οι δυνατότητες  του συστήματος ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα UAV και τις ρουκέτες (οι Τούρκοι έχουν συγκεντρωμένους εκατοντάδες εκτοξευτές Kasirga T300, T-122 Sakarya και βαλλιστικούς πυραύλους Bora και Yildirim στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, ήταν που κέντρισε το ενδιαφέρον Ελλήνων επιτελών, οι οποίοι, στο πλαίσιο και της ελληνοϊσραηλινής αμυντικής συνεργασίας, είχαν μεταβεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο στο Ισραήλ, όπου, μεταξύ άλλων, τους έγινε ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα του συστήματος απέναντι σε εναέριες απειλές.

Εκτός των παραπάνω η Rafael θα επιδείξει και το σύστημα STUNNER ένα οικονομικό α/α σύστημα κατά ρουκετών πυροβολικού, πυραύλων μικρής και μέσης εμβέλειας και βλημάτων cruise, μέρος του γενικού δικτύου αεράμυνας David's Sling.

Trophy active protection system

Πρόκειται για το γνωστό σύστημα αυτοπροστασίας αρμάτων μάχης το οποίο επιλέχθηκε πρόσφατα για τον βρετανικό Στρατό για τα άρματα μάχης Challenger 3. Όπως αναφέρει η Rafael υπάρχουν παραγγελίες για την παράδοση τουλάχιστον 2.000 συστημάτων σε διάφορες χώρες όλο τον κόσμο.