31.7.21

Μέτωπο στην Τουρκία και από Καύκασο: Οι ΗΠΑ έκοψαν την στρατιωτική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν - Συμμαχία με Αρμενία



Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός γύρω από την Τουρκία με τις ΗΠΑ να της ανοίγουν νέο μέτωπο και από την πλευρά του Καυκάσου.

Η κίνηση των ΗΠΑ να περικόψουν την στρατιωτική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν, τον πιο πιστό σύμμαχο της Άγκυρας, με ταυτόχρονο άνοιγμα προς την Αρμενία η οποία θα λάβει και χρηματοδότηση δημιουργεί νέα δεδομένα.

  • Δεν είναι το θέμα η περικοπή της στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν. Για την ακρίβεια μπορούμε να πούμε πως είναι συμβολική η κίνηση. Στόχοι είναι Αρμενία και Τουρκία.
  • Δημιουργείται μεγάλο ρεύμα υπέρ Αρμενίας σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Ειδικά μετά την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αυτή είναι η δεύτερη κίνηση υπέρ του Γιερεβάν.
  • Οι ΗΠΑ πλέον καλούν ανοιχτά την Αρμενία σε συμμαχία
  • Φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης των ρωσικών βάσεων από την Αρμενία.
  • Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός για την Τουρκία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κινήσεις της στον Καύκασο δεν γίνονται αποδεκτές από τις ΗΠΑ. Η περικοπή της στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν μπορεί να σηματοδοτεί και ολικό εμπάργκο στην Τουρκία
  • Δίνεται η εντύπωση πως μετά την Αρμενία ακολουθεί το Κυπριακό. Η Τουρκία περικυκλώνεται από κάθε μέτωπο.

Τέλος η στρατιωτική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα νομοθετική τροπολογία με την οποία περικόπτει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Αζερμπαϊτζάν μετά την επίθεση της χώρας εναντίον της Αρμενίας στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι.

Η εισήγηση έγινε από τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Frank Pallone. Η τροπολογία εγκρίθηκε αργά την Τετάρτη και αναφέρει πως «κανένα από τα κονδύλια που προβλέπονται στο πλαίσιο των Νόμων «Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» και «Εξωτερικό Στρατιωτικό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα» δεν θα διατεθεί για το Αζερμπαϊτζάν».

Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 100 εκατομμύρια δολάρια το 2019 υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτογραφίες-σοκ: Δυνάμεις των Αζέρων αιχμαλώτισαν έξι Αρμένιους στρατιώτες – “Βόμβα” Πασινιάν για αποχώρηση από τον ρωσικό οργανισμό CSTO (βίντεο)

Νομοσχέδιο Pallone

“Είμαι περήφανος που το νομοσχέδιο χρηματοδότησης που ψήφισε η Βουλή περιλαμβάνει πρωτοφανή υποστήριξη για την Αρμενία και την τροπολογία μου γεγονός που στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο Αζερμπαϊτζάν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχτούν αυταρχικά καθεστώτα που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Η στρατιωτική βοήθεια άνω των 120 εκατομμυρίων δολαρίων που προσέφεραν οι ΗΠΑ απερίσκεπτα στο Αζερμπαϊτζάν ενθάρρυνε το τυραννικό καθεστώς στο Μπακού, ενισχύοντας ουσιαστικά την εθνοκάθαρσή στο Αρτσάχ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ενθάρρυνε επίσης το Μπακού να συνεχίσει την εισβολή και την κατάληψη της αρμενικής γης σήμερα», αναφέρεται στην τροπολογία.

Η τροπολογία δεν εμποδίζει μόνο τη διακριτική βοήθεια που παρέχει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν.

Απαιτεί επίσης διακριτικά από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να εξετάσει το επόμενο έτος «τη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και τις διπλωματικές συνέπειες μιας τέτοιας ανισότητας στη στρατιωτική βοήθεια».

Ταυτόχρονα, μια έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία ζητά την ενίσχυση της βοήθειας προς την Αρμενία «για οικονομική ανάπτυξη, παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα, ενεργειακή ανεξαρτησία, δημοκρατία και κράτος δικαίου και άλλους σκοπούς».

Σχέδιο ΗΠΑ για αντικατάσταση της Ρωσίας στην Αρμενία

Η Αρμενία κατέρριψε χτες δύο UAV του Αζερμπαϊτζάν με τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών να αναζωπυρώνονται καθώς το Μπακού επεκτείνει συνεχώς τις εδαφικές του βλέψεις εναντίον του Γιερεβάν.

Την τελευταία εβδομάδα σκοτώθηκαν και τρεις Αρμένιοι στρατιώτες στις πιο φονικές συγκρούσεις από τον τερματισμό του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η στρατιωτική κλιμάκωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι μέρος ενός νέο σχεδίου άσκησης πίεσης προς την Ρωσία καθώς η διαμάχη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν επεκτείνεται προς τον Εναέριο Χώρο του Γιερεβάν.

Η Αρμενία έχει στείλει τελεσίγραφο απομάκρυνσης από τον ρωσικό Οργανισμό Συλλογικής Άμυνας CSTO. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα σε περίπτωση που η Μόσχα δεν ταχθεί με σαφήνεια υπέρ της και δεν στείλει ειρηνευτική δύναμη στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Ο φιλοδυτικός πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pashinyan, δήλωσε:

“Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία για προκλήσεις. Όντας μέλος του CSTO και αναλαμβάνοντας την προεδρία του οργανισμού από τον Σεπτέμβριο, η Αρμενία πραγματοποιεί τη δέσμευσή της να μην δημιουργεί απειλές για την ασφάλεια του CSTO, να μην εμπλέκει συμμαχικές χώρες σε στρατιωτικές ενέργειες και αποκλείω επίσημα κάθε προκλητικές ενέργειες των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο Pashinyan σημείωσε ότι μία από τις λύσεις είναι η ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του CSTO στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

“Σε συνθήκες αδυναμίας υλοποίησης μιας τέτοιας αποστολής στα πλαίσια του CSTO, άλλες διεθνείς αποδεκτές μορφές είναι καλές για εμάς”, είπε.

Ποιες είναι οι άλλες μορφές;

Ειρηνευτική Δύναμη από ΗΠΑ-Γαλλία-Βρετανία σε συνδυασμό με έξοδο της Ρωσίας από την χώρα…

Το άνοιγμα των ΗΠΑ προς την Αρμενία δεν είναι τυχαίο..

 https://warnews247.gr/